Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Šampionát sa v roku 2021 odohrá v Minsku a Rige

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spoločná kandidatúra Minska s Rigou zdolala v tesnom hlasovaní Fínsko, ktoré chcelo organizovať šampionát v Helsinkách a Tampere.

Kolín 19. mája (TASR) - Majstrovstvá sveta v hokeji sa v roku 2021 odohrajú v bieloruskom Minsku a lotyšskej Rige. V piatok o tom rozhodli delegáti výročného kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Ten sa koná v dejisku prebiehajúceho elitného šampionátu v Kolíne nad Rýnom. Informovala o tom oficiálna stránka federácie.

Spoločná kandidatúra Minsku s Rigou zdolala v tesnom hlasovaní Fínsko, ktoré chcelo organizovať šampionát v Helsinkách a Tampere. Turnaj by sa mal odohrať v dňoch 7. až 23. mája 2021.

Fíni sa ihneď po prehre prihlásili na organizáciu turnaja v roku 2022 a delegáti im ho ešte v piatok aj schválili.

Spoločná bielorusko-lotyšská kandidatúra išla do volieb so sloganom "Vášeň, žiadne hranice", ktorým chcela poukázať na zanietenosť tamojších hokejových fanúšikov a vzájomné dobré vzťahy dvoch susedských krajín. To na štvrtkovej prezentácii kandidátov dokumentovali videosekvenciou s pohľadom z vesmírnej stanice, na ktorej nie je vidno hranicu medzi krajinami. Bielorusi pôvodne plánovali kandidovať na MS 2021 sami s dvoma arénami v Minsku, napokon však spojili sily s pobaltskou krajinou. Bielorusko zorganizovalo šampionát v roku 2014, o štyri roky bude zápasy hostiť Minsk Aréna s kapacitou 15.086 miest, ktorá bude hlavným dejiskom MS 2021. Druhým bude Riga, ktorá je vzdialená od bieloruskej metropoly iba hodinu lietadlom. Lotyši dúfajú, že v Aréne Riga pre 10.300 divákov utvoria rovnako fantastickú atmosféru, ako tomu bolo počas zápolení na MS 2006.

Minsk je hlavné mesto Bieloruska s takmer dvoma miliónmi obyvateľov a je to aj kultúrne centrum krajiny. V roku 2014 prekonalo rekord v návštevnosti MS, no ten si o rok neskôr vzali naspäť Česi. Pri svojej prezentácii sa predstavitelia organizačného výboru odvolávali aj na skvelú atmosféru spred troch rokov, ktorú chcú zopakovať vo fanúšikovskej dedine v centre mesta a fanzónach. "Veľa sme sa naučili pri organizovaní majstrovstiev sveta v rokoch 2006 v Rige a 2014 v Minsku. Veríme, že s nadobudnutými skúsenosťami vieme usporiadať ešte lepší turnaj v roku 2021," nechal sa počuť Jaroslav Zavhorodnij, generálny sekretár Bieloruského hokejového zväzu.

Hlavné mesto Lotyšska má približne 640.000 obyvateľov a mnoho aktívnych hokejových fanúšikov, ktorí cestujú za svojím tímom po celom svete. K modernej Aréne Riga pristavajú novú tréningovú halu. "Bude to fantastická príležitosť ukázať, že Európa je o vášni a nie o hraniciach. Budeme sa snažiť zaviesť prijateľné ceny vstupeniek pre fanúšikov," vyslovil sa starosta Rigy Nils Usakovs. "Ľudia v našej krajine milujú hokej a sme veľmi vďační, že nás naši bieloruskí priatelia zavolali. V Kolíne sme mali sedem až osemtisíc fanúšikov, ktorí podporovali náš tím. Veríme, že vďaka šampionátu podporíme rozvoj hokeja v tomto regióne," povedal nový prezident Lotyšskej hokejovej federácie Aigars Kalvitis.

Fíni po prehre neváhali a hneď po obedňajšej prestávke predstúpili pred kongres s tým, že sú pripravení zorganizovať turnaj aj o rok neskôr. Následne prebehla konzultácia s ďalšími krajinami z najvyššej divízie, či by mali záujem kandidovať proti Fínsku. Keďže sa žiadna nenašla, delegáti jednohlasne odklepli MS Tampere a Helsinkám. Mestá od seba delí 170 km, čo sa dá prejsť autom alebo vlakom za približne hodinu a pol.

Hlavným dejiskom šampionátu bude nová aréna v Tampere, kde sa bude hrať aj finále. Mesto s dvomi klubmi v najvyššej súťaži hostilo šampionát prvýkrát už v roku 1965 a potom aj v rokoch 1982, 1991, 1997 a 2003. Helsinki naposledy hostili turnaj elitnej kategórie MS v rokoch 2012 a 2013 spoločne so Švédmi. Helsinská Hartwall Aréna má kapacitu 13.431 miest, v centre Tampere vyrastie nová, ultramoderná hokejová hala pre 13.500 divákov. Otvoriť by ju mali v roku 2020 a svojím komfortom a vybavením by mala byť najšpičkovejšou v celej Severnej Európe. Fínsku kandidatúru prezentovali vo štvrtok legendárny Saku Koivu a prezident Fínskeho hokejového zväzu Harri Nummela. "Bola pre mňa najväčšia česť reprezentovať Fínsko pred vlastnými fanúšikmi, špeciálne, keď som bol kapitán. Je to neuveriteľný pocit, keď za vami stojí celá krajina. Hokej hrá veľkú rolu vo fínskom životnom štýle a môžem vám garantovať, že fanúšikovia vytvoria počas celého turnaja skvelú atmosféru," povedal na štvrtkovej prezentácii Saku Koivu.

Budúcoročný hokejový sviatok sa uskutoční v dánskych mestách Kodaň a Herning, o rok neskôr privítajú MS Bratislava a Košice a v roku 2020 zorganizujú šampionát švajčiarske mestá Zürich a Lausanne.

Nadchádzajúce MS:

2018: Kodaň a Herning (Dánsko)

2019: Bratislava a Košice (SLOVENSKO)

2020: Zürich a Lausanne (Švajčiarsko)

2021: Minsk (Bielorusko) a Riga (Lotyšsko)

2022: Tampere a Helsinki (Fínsko)