Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Šatan a Janus sa dohodli so Slovanom na ročnom kontrakte

Miroslav Šatan. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dlhoročný reprezentačný kapitán, ktorý patrí k najväčším osobnostiam slovenského hokeja, zrejme nastúpi už v prvom zápase proti ukrajinskému Donbassu Doneck.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Hokejový klub Slovan Bratislava podpísal ročnú zmluvu s hviezdnym útočníkom Miroslavom Šatanom. Vedenie nováčika Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) v stredu na svojom oficiálnom webe zároveň informovalo, že v premiérovej sezóne sa Slovan bude môcť takmer s istotou spoľahnúť aj na brankára Jaroslava Janusa.

Tridsaťsedemročný krídelník rokoval s "belasými" o zotrvaní v klube prakticky počas celého leta, k definitívnemu spečateniu kontraktu však došlo až deň pred prvým duelom Slovana v KHL. "Miroslav Šatan podpísal s klubom jednostranný kontrakt na jednu sezónu do 30. apríla 2013," píše sa na stránke úradujúceho slovenského majstra, ktorá citovala aj samotného hráča: "Na sezónu sa teším, je to výzva pre všetkých, pre vedenie, ktoré sem KHL dotiahlo, pre hráčov, trénerov, pre mňa takisto. Sme teraz všetci jedno mužstvo a uvidíme, ako dokážeme konkurovať v silnej konkurencii KHL. Káder sa posilnil, čo bola vzhľadom na úroveň KHL nutnosť. Ešte je skoro mužstvo hodnotiť, musíme si to odskúšať naostro. Myslím si, že to potrvá nejaký mesiac, kým náš tím nájde svoju identitu. Verím, že sa vytvorí správny tímový duch, ktorý bude Slovan sprevádzať počas celej sezóny a dúfam, že aj viesť k úspechom."

Dlhoročný reprezentačný kapitán, ktorý patrí k najväčším osobnostiam slovenského hokeja, zrejme nastúpi už v prvom zápase proti ukrajinskému Donbassu Doneck. "Šatan by mal byť trénerovi Rostislavovi Čadovi k dispozícii už v zajtrajšom otváracom zápase Slovana v KHL proti Donecku. Podľa kuloárnych informácií z kabíny bude v novej sezóne hrať v drese s číslom 18, teda rovnakým, aké nosí na reprezentačnom drese," dodáva web Slovana.

Jaroslav Janus
Foto: TASR/Martin Baumann
Víťaz Stanleyho pohára z roku 2009 s tímom Pittsburgh Penguins odohral v zámorskej NHL 1136 zápasov v základnej časti a play off. Okrem dresu "tučniakov" pôsobil aj vo farbách Edmontonu Oilers, Buffala Sabres, New Yorku Islanders a Bostonu Bruins. V rámci KHL bude Slovan jeho druhým klubom, v sezóne 2010/11 nastúpil v ôsmich dueloch za Dinamo Moskva.


Mladý slovenský talent Janus absolvuje sezónu v Slovane


Angažovanie 22-ročného Janusa skomplikovalo zranenie brankára Curtisa Sanforda z Lokomotivu Jaroslavľ, ktorý vlastní práva na slovenského gólmana. Ruský tím zvažoval stiahnutie Janusa k sebe, no na základe verbálnej dohody počas nočných rozhovorov s Lokomotivom generálny manažér Maroš Krajči v stredu potvrdil, že Janus absolvuje sezónu v Slovane. "Slovan získal od Jaroslavľu predbežnú ústnu dohodu, ktorá by sa v priebehu stredy mala zmeniť na písomný kontrakt pre Jaroslava Janusa s platnosťou do konca aktuálnej sezóny," píše sa na hcslovan.sk.

Janus odohral minulú sezónu v zámorskom klube AHL Norfolk Admirals, kde sa spolu s krajanom Richardom Pánikom tešil zo zisku Calderovho pohára pre víťaza súťaže. V základnej časti odchytal 34 zápasov s gólovým priemerom 2,36 a úspešnosťou zákrokov 91,4 percent, v štyroch dueloch play off svoje čísla ešte vylepšil (1,69, 93,7). Po návrate do Európy sa so Slovanom pripravoval od začiatku augusta.


Výluka v NHL môže priviesť do Slovana špičkových hráčov zo zámoria


Keďže výluka v zámorskej NHL je čoraz reálnejšia, zintenzívňujú sa aj rokovania Slovana so Slovákmi pôsobiacimi v profilige. Okrem obrancu Ľubomíra Višňovského, ktorý s mužstvom trénuje, má Krajči vo výhľade ďalších adeptov. "Hovorili sme s Ľubom Višňovským, Michalom Handzušom, komunikujeme s Andrejom Sekerom. Limit sú traja hráči, radi by sme túto kvótu naplnili. V tíme by sme privítali Mariána Gáboríka i Zdena Cháru, uvidíme, ako sa s hráčmi dohodneme," uviedol v online rozhovore na webe pravda.sk a prezradil tiež to, že v mužstve skončil český útočník Kamil Kreps: "Kreps je výborný hráč, ale prišiel nepripravený."