Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

Šenkvice už v nedeľu privítajú svetovú elitu

Martin Kohút Foto: TASR/Jozef Polešenský

Slovenské farby budú popri skúsenej dvojici Martin Kohút a Tomáš Šimko reprezentovať na podujatí MS triedy MX3 v motokrose tiež ďalší jazdci.

Šenkvice 26. júna (TASR) - Súťažný okruh v Starej tehelni v Šenkviciach privíta prvú júlovú nedeľu svetovú jazdeckú elitu na majstrovstvách sveta v motokrose mužskej triedy MX3 a podobne ako pri premiére minulý rok, aj najlepšie ženy v triede WMX.

Motokros v Šenkviciach si v tomto roku pripomína 50 rokov svojej existencie a táto malokarpatská obec s chorvátskymi historickými tradíciami už tretíkrát za sebou privíta najlepších pretekárov zaradených do seriálu MS.

Tohtoročná štartová listina motokrosového sviatku ponúka 63 mien v mužskej triede MX3 a 32 mien v ženskej WMX z 23 krajín sveta. V Šenkviciach tak nebude chýbať ani líder po doterajších piatich podujatiach sezóny MX3 Rakúšan Matthias Walkner (KTM). Medzi ženami by v štartovom poli nemala chýbať vedúca pretekárka svetového šampionátu Chiara Fontanesiová z Talianska, ktorá reprezentuje značku Yamahu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Jozef Polešenský
Slovenské farby budú popri skúsenej dvojici Martin Kohút a Tomáš Šimko reprezentovať tiež ďalší jazdci a predsedníčka komisie motokrosu pri Slovenskej motocyklovej federácii Andrea Pravdová si sľubuje, že desiatka pretekárov využije domáce prostredie ku kvalitným výkonom. "V minulej sezóne sa práve tu v Šenkviciach dostal na stupeň víťazov na historickú bronzovú priečku Martin Kohút. Bol oporou tímu aj pri jesennom európskom šampionáte družstiev v Bulharsku, kde Slovensko získalo cenné tretie miesto. Zdá sa, že mladá generácia našich jazdcov už začína mať odvahu popasovať sa so svetovými pretekármi," dodala šéfka slovenského motokrosu.

Siedma časť seriálu majstrovstiev sveta MX3 mužov a WMX žien v motokrose v Šenkviciach ponúka v sobotu 30. júna tréningové a kvalifikačné jazdy. V nedeľu 1. júla popoludní čakajú fanúšikov tohto športu finálové súboje o body do poradia MS.

Prihlásených je 63 mužov a 32 žien z 23 krajín. "Slovensko bude reprezentovať 13 pretekárov a jedna žena Miriam Závadská, pričom dávame možnosť štartu v kvalitnej konkurencii aj nádejným juniorom," informovala v stredu na tlačovej konferencii viceprezidentka Slovenskej motocyklovej federácie (SMF) Andrea Pravdová. "Najlepšie výsledky očakávame od Tomáša Šimka, ktorý je na čele priebežného poradia medzinárodných majstrovstiev Slovenska. V dobrej forme sa ukazuje aj skúsený Martin Kohút, ktorý skončil vlani tretí," dodala.

Podujatie MS sa v motokrosovom areáli v Šenkviciach uskutoční už po tretíkrát. V sobotu 30. júna sú na programe voľné a kvalifikačné tréningy, v nedeľu 1. júla po dopoludňajších tréningoch vyvrcholí súťaž odpoludňajšími finálovými jazdami. Štart prvej finálovej jazdy je o 13.20 h.

Vstupné v sobotu a v nedeľu je 10 eur, vstup do depa 5 eur, dvojdňový lístok so vstupom do depa stojí 15 eur, deti do 150 cm majú vstup zdarma. Organizátori tiež informovali, že pripravili aj pestrý sprievodný program.