Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Slovan získal extraligový titul, drámu v Košiciach rozhodol Hudáček

Kapitán hokejistov Slovana Bratislava Miroslav Šatan s majstrovským pohárom nad hlavou. Foto: TASR/František Iván

Rozhodujúci siedmy duel finále play-off hokejovej extraligy rozhodol v 67. minúte Libor Hudáček.

Košice 21. apríla (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v rozhodujúcom siedmom zápase finále play-off extraligy na ľade HC Košice 2:1 po predĺžení a získali už svoj ôsmy titul.

Hrdinom duelu sa stal Libor Hudáček, ktorý po individuálnej akcií v 67. minúte svojím druhým gólom rozhodol o triumfe Slovana.

siedme finále play-off hokejovej extraligy:

HC Košice - Slovan Bratislava 1:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)


Góly: 11. Jenčík (Hvila, Miklík) - 31. Hudáček (Šatan, Jerofejevs), 67. Hudáček. Rozhodovali: Hradil, Minář (obaja ČR) - Novák, Stano. vylúčení: 1:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8347 divákov (vypredané)
/konečný stav série: 3:4, titul získal Slovan/

Košice: Hylák - Tabaček, Homer, Novák, Šeda, Martin Chovan, Gajdoš, Slimák - Spilar, Zálešák, Bartoš - Miklík, Gron, Jenčík - Dravecký, Haščák, Pašek - Baláž, Hvila, Mlynarovič
Slovan Bratislava: Konrád - Kozák, Švarný, Dobroň, Frühauf, Štajnoch, Jerofejevs- Šatan, Lipiansky, Hudáček - Bartánus, Bulík, Hudec - Buc, Kukumberg, Skokan - Harvey, Sloboda, Kudrna - Bakoš

Prvú šancu v rozhodujúcom súboji finále extraligy si vypracovali hostia, keď spomedzi kruhov vypálil Bartánus, Hylák si s jeho pokusom poradil. Domáci mali problémy s prechodom do útoku, keď sa dlho nedokázali presadiť cez dobrý forčeking Slovana. Košických priaznivcov v 3. minúte zdvihol zo sedadiel tvrdý zákrok Harveyho na Baláža, ktorému pomáhali z ľadu spoluhráči. Košičania hrali od 6. minúty presilovku, ale výraznejšie šance si nevypracovali, naopak Hylák musel zasahovať po úniku Buca.

Brankár Slovana Branislav Konrád inkasuje prvý gól v siedmom finále extraligy v Košiciach.
Foto: TASR/František Iván
Prvá gólová príležitosť domácich prišla až po jedenástich minútach, keď sa k odrazenému puku dostal Pašek a Konrád mal plné ruky práce. Košičania sa presadili hneď na to pri dvojminútovej presilovke o dvoch hráčov. Prihrávkami na jeden dotyk "rozobrali" obranu hostí a Jenčík sám pred brankárom zavesil k ľavej žŕdke - 1:0. Košičania v 15. minúte Slovan zatlačil pred bránku a boli veľmi blízko k druhému gólu, no Zálešákovi v rozhodujúcej chvíli poskočil puk a s následným nahodením spoza bránky si Konrád poradil. V závere sa prezentovali peknou kombináciou Miklík s Jenčíkom, ale druhý poslal zadovkou puk tesne vedľa ľavej žŕdky.

Hra mala spád aj v druhej tretine. Mužstvá predvádzali rýchly ofenzívny hokej a o šance nebola núdza ani na jednej strane klziska. Brankári však svoje tímy podržali. Gól padol až v 31. minúte a do domácej bránky. Jerofejevsovu strelu Hylák ešte vyrazil, no puk sa dostal k Šatanovi, ten ho posunul na nabiehajúceho Hudáčka, ktorý nedal brankárovi šancu - 1:1.

V ďalších minútach mali viac z hry domáci hráči, ale do vyloženej šance sa nedostali. Na druhej strane pohrozil Bulík, keď okamžite po buly vypálil bekhendom, no Hylák bol pozorný. V 37. minúte sa po Gronovom úniku ocitol v superšanci Miklík, prudkú prihrávku si však nespracoval ideálne a s jeho pokusom si Konrád poradil. V závere prostredného dejstva si zahrali v početnej výhode aj hostia a gól mal na hokejke Bartánus. Vzápätí sa dostali do brejku Dravecky a Bartoš, no proti Konrádovi neuspeli.



Košičania odštartovali tretie dejstvo presilovkou, v ktorej mal najväčšiu šancu Spilar, zblízka napálil len do Konráda. Ihneď po jej konci nepochodil ani Gron, ktorý sa šikovne obtočil okolo bránky aj obrancu, no nenamieril presne. Domáci boli smerom dopredu aktívnejší a stále sa snažili ohroziť Konráda. Vyložené šance však neprichádzali a rovnako to bolo pred Hylákom, ktorého výraznejšie ohrozil iba Kukumberg. Puk za jeho chrbát však nepretlačil. V 53. minúte išiel na trestnú Jerofejevs a Košice tak mali ideálnu šancu rozhodnúť. Slovanisti sa však veľkému tlaku ubránili a tak zápas pokračoval desaťminútovým predĺžením.

Hráč Slovana Bratislava Roman Kukumberg pred brankárom Košíc Alexandrom Hylákom.
Foto: TASR/František Iván
V ňom si prvú šancu vypracovali domáci, no Gronova strela letela tesne nad žŕdku. Slovan si dával veľký pozor na zadné vrátka a dopredu sa nehrnuli. V 64. minúte však neustrážili Miklíka, ktorý sa snažil tečovať Gronovu strieľanú prihrávku medzi Konrádove betóny, no brankár hostí zachránil. Na druhej strane získal puk v strednom pásme Kukumberg, okamžite vyrazil do útoku a takmer prestrelil Hyláka. Hrdinom duelu sa nakoniec stal Libor Hudáček, ktorý po individuálnej akcií v 67. minúte svojím druhým gólom rozhodol o triumfe Slovana.


Slovan Bratislava má ôsmy titul majstra:


Tu bude player


Jan Neliba, tréner Slovana Bratislava: "Bol to veľmi vyrovnaný zápas, my sme boli šťastnejší v koncovke. Musím chlapcom poďakovať. My sme asi mali lepšieho brankára, to rozhodlo. Je to krásne."

Kouč Neliba sa teší z titulu:


Tu bude player


Libor Hudáček, útočník Slovana Bratislava: "Som nesmierne šťastný. Dať dva góly v rozhodujúcom finále je neuveriteľné. Neviem, či mám plakať alebo sa smiať."

Miroslav Šatan, kapitán Slovana: "Hrali sme taký poctivý hokej a dnes sa to v tom siedmom zápase všetko zúročilo. Nestranným fanúšikom sa to určite muselo páčiť. Rozhodnutie v siedmom zápase a v predĺžení, to sa veru často nestáva."

Miroslav Šatan po zisku titulu:


Tu bude player


Branislav Konrád, brankár Slovana: "Je to vynikajúci pocit vyhrať siedmy zápas v Košiciach a navyše v predĺžení. Asi dve minúty predtým som tam ešte chytil ich tutovku, takže je to ešte lepší pocit. Konečne sa mi chytalo dobre, v Bratislave som tam stál ako taký pajác. V troch domácich zápasoch na mňa išlo toľko striel, čo tu za jeden a pol. Ako u nás doma chytal Hylák, lebo bol v tempe, tak dnes som bol v tempe ja a o tom to je u brankára. Bol to najväčší zápas v mojej kariére."

Michal Hudec, útočník Slovana: "Je to krásny pocit, čo viac si človek môže prijať. Siedmy zápas, predĺženie v Košiciach. Bratislava bojovala proti celému Slovensku a ukázali sme, že máme charakter a dokázali sme to."

Ján Lipiansky: "Rozhodol jediný gól. Povedali sme si, že pôjdeme do konca nech sa deje, čo sa deje. Treba povedať, že si každý jeden hráč odrobil svoj kus práce a každý si zaslúži veľkú úctu."

Miroslav Zálešák, útočník Košíc: "Myslím si, že nevyhral lepší. Škoda, pretože sme mali dosť šancí i v predĺžení. Celý zápas sme sa pokúšali o víťazstvo, no nepadlo to tam. Bol to vyrovnaný zápas, mali sme však viac z hry, no nedali góly."

Michel Miklík, útočník Košíc:
"Tečoval som puk smerom na bránku, no brankár hostí tam nechal betón. Bohužiaľ, keby som ho dal trošku vyššie, tak je rozhodnuté. O minútu na to však rozhodol súper a musím mu pogratulovať."

Richard Jenčík, útočník Košíc: "Škoda, že sme súperovi neodskočili na rozdiel dvoch gólov. Určite by sa to vyvíjalo inak. To nás zabrzdilo, Slovan vyrovnal na 1:1 a tento výsledok vydržal do konca riadnej hracej doby."

Samuel Mlynarovič, útočník Košíc: "Priebeh celého zápasu bol vyrovnaný a po šesťdesiatich minútach to bolo 1:1. Predĺženie je viac-menej o šťastí a to sa priklonilo k súperovi. My sme mali v predĺžení taktiež vyložené šance. Bohužiaľ išiel puk mimo bránky alebo tam nedošiel."

Peter Bartoš, útočník Košíc: "Je to šport a myslím si, že dnes vyhral šťastnejší. Obidve mužstvá dreli a hokejový fanúšik musí byť spokojný, pretože sa bolo na čo pozerať. Tie zápasy mali úroveň a to je len dobré pre hokej. Pre nás je to však smutné, taký je život."

Alexandr Hylák, brankár Košíc: "Najviac mrzí to, že to bol siedmy zápas a navyše predĺženie. Skončilo to najhoršie ako mohlo, pretože keby sme prehrali 1:4, tak človek by to prehryzol ľahšie. Rozhodol jediný moment a sedemdesiat zápasov sa človek zbytočne drel."

V šatni Slovana sa fajčili cigary a pila slivovica


Po záverečnej siréne siedmeho finálového stretnutia hokejovej Slovnaft extraligy vypukol v šatni Slovana Bratislava ohromný gejzír radosti. Opojnú atmosféru a titul si nesmierne užíval aj český tréner "belasých" Jan Neliba, ktorý patril medzi hlavných zabávačov a hráčom od radosti aj zatancoval.

Hokejisti Slovana Bratislava v šatni fajčia cigary počas osláv majstrovského titulu.
Foto: TASR/František Iván
Vôňa kubánskych cigár, šampanského i koňaku zaplnila miestnosť v útrobách košickej arény a v jej strede predvádzal víťazný tanec úspešný tréner. "Hráči vedeli, že som pohyblivý, ale že to bude až takto, to som netušil ani ja. No človek je spontánny a ja to prežívam rovnako ako chalani. Som nesmierne šťastný," povedal kouč, ktorý si užíval aj keď ho hráči vyhadzovali do vzduchu. "Honzo hore, Honzo hore, Honzo hore," kričali "belasí" a Neliba si ešte vypýtal prídavok.

Potom sa presunul do druhej miestnosti šatne, kam si postupne zavolal niekoľko členov tímu. "Nalieval som tam valašskú slivovicu," priznal s úsmevom. "Bratislava sa teší z titul. Ja budem oslavovať veľmi spontánne. Všetko čo príde, vypijem. Skoro," dodal.

Pre skúseného trénera je to už štvrtý titul. "Prvé tri som získal so Vsetínom a teraz aj ten slovenský. Je to skvelý pocit. Musím však povedať, že aj trochu so šťastím, pretože Košice boli veľmi zdatný súper," dodal.

Hudáček sa páčil aj Vůjtekovi


Dvojgólový Libor Hudáček sa stal hrdinom siedmeho a zároveň rozhodujúceho zápasu finále extraligovej play off. Vďaka nemu sa vo vypredanej košickej Steel Aréne z titulu nakoniec tešili hokejisti Slovana Bratislava a mladý útočník si svojím výkonom možno vypýtal aj pozvánku do reprezentačného tímu.

Hudáček sa postaral o oba góly pri triumfe 2:1 po predĺžení. Najprv v 31. minúte vyrovnal na 1:1 a v 67. minúte duelu sa po výbornom individuálnom prieniku presadil aj druhýkrát a rozjasal bratislavských fanúšikov. "Som nesmierne šťastný. Dať dva góly v rozhodujúcom finále je neuveriteľné, je to sen. Neviem, či mám plakať alebo sa smiať," uviedol čerstvý majster už s medailou na krku.

Zápas si nenechal ujsť ani jeho starší brat a brankár Július Hudáček, ktorý s Košicami oslavoval titul vlani. "Som taký šťastný ako on, keď tu vyhrával trofeje a rozhodoval zápasy. Dnes sa to podarilo mne," uviedol dvadsaťjedenročný útočník Libor.

Jeho finálový výkon si naživo pozrel aj reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek. Ten síce avizoval, že spomedzi finalistov slovenskej extraligy povolá do prípravy na MS iba Michela Miklíka, Marcela Haščáka, Vladimíra Draveckého a Miroslava Šatana, no po zápase uviedol, že rady sa môžu rozšíriť aj o Hudáčka. "Ešte môžem siahnuť po hráčovi," vyčaroval úsmev na perách Vůjtek.

"Hudáček sa mi páčil v celej sérii a hlavne gól, ktorý dal na záver ako starý 'mazák'. Bolo vidieť, že má dostatok síl, dobre korčuľuje a je to inteligentný hráč. Má sa od koho učiť, nielen od Mira Šatana, ale i center prvého útoku Lipiansky je skúsený hráč. Dobre medzi nich zapadol, no má i veľmi dobré individuálne veci v útočnej fáze, smerom dozadu je to trošku horšie. V tej útočnej je veľmi zdatný," naznačil možnosť povolania Hudáčka do seniorskej reprezentácie.

Príchod fanúšikov na rozhodujúci zápas:


Tu bude player