Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovan vo vyraďovačke so Žilinou

Foto: TASR/Michal Svítok

Vzájomná tohtosezónna bilancia hokejistov Slovana Bratislava a MsHK Žilina pasuje do úlohy jasného favorita štvrťfinálovej série Tipsport extraligy "belasých".

Bratislava 8. marca (TASR) - Až z tretieho miesta vstúpia v piatok a sobotu (9.-10. marca) na domácom ľade do extraligovej play off hokejisti bratislavského Slovana. Tí v súboji na diaľku prehrali boj o druhé miesto po základnej časti so Skalicou v záverečnom 54. kole, v ktorom nečakane prehrali so Zvolenom 2:3 po samostatných nájazdoch. V prípade trojbodového zisku by Skalici v Banskej Bystrici nepomohlo ani víťazstvo 4:3, pretože Slovan s ňou mal lepšiu vzájomnú bilanciu.

Jeho súperom vo štvrťfinále bude Žilina, ktorá sa výhrou 2:1 nad poslednou Nitrou v poslednom kole vyšvihla na 6. miesto a na Slovan mala 25 bodové manko. Aj preto bude Slovan v tejto fáze jasným favoritom, so Žilinou zvíťazil v základnej časti päťkrát, zaváhal iba raz, keď v Slovnaft aréne podľahol 14. októbra v zápase 11. kola 2:4. Vo vyraďovacej fáze narazili Slovana Žilina na seba už dvakrát a zakaždým to bolo vo štvrťfinále. V oboch prípadoch (2002/03 a 2007/08) sa z postupu do semifinále tešil Slovan po výhrach 4:0 na zápasy a obe sezóny zakončil majstrovským titulom.

Michal Hudec verí, že príde veľa fanúšikov

Krídelník Slovana Michal Hudec
Foto: TASR/Dušan Hein
Zverenci Jana Nelibu v záverečnom 54. kole stratili prehrou 2:3 po samostatných nájazdoch so Zvolenom druhú priečku v tabuľke, kým Žilinčania triumfom 2:1 nad Nitrou poskočili zo siedmej na šiestu priečku a po minuloročných záchranárskych prácach sa opäť predstavia vo vyraďovacej časti. Útočník Slovana Michal Hudec po nedeľňajšej prehre netajil sklamanie, no odhodlanie pred zápasmi so Žilinou mu nechýba. "Chceli sme byť druhí, na zápas so Zvolenom však treba zabudnúť. Základná časť je za nami a sme tretí, tak to proste je. Musíme myslieť pozitívne, lebo je tu dosť negatívnej energie a tej sa potrebujeme zbaviť. Ja verím tomu, že v piatok to bude vyzerať úplne inak, že príde plný dom a všetci sa budeme tešiť. Play off je play off, potrebujeme vyhrať štyri zápasy a ísť ďalej. Na Slovane bola v tejto fáze sezóny vždy dobrá atmosféra a verím, že ľudia nám pomôžu a my ich zase potešíme. Mať hlavy dole, to je cesta do pekla," uviedol Hudec.

Žilina sa so Slovanom stretla vo vyraďovacej časti naposledy v sezóne 2007/08. Vtedajšie štvrťfinále sa stalo korisťou Slovana, ktorý ako neskorší majster prevalcoval svojho súpera 4:0 na zápasy. Mužstvo kouča Milana Jančušku sa bude spoliehať predovšetkým na útočnú formáciu Petra Siváka s bratmi Róbertom a Richardom Hunovcami, ktorí ešte vlani obliekali dres Slovana. Obom z pohľadu kanadského bodovania zmena klubu prospela, keď Richard nazbieral o desať bodov viac a Róbert dokonca o 14. Sivák je s 51 bodmi vôbec najproduktívnejším hráčom Žiliny.


MŠK Žilina opäť v play off

Žilinskí hokejisti obsadili po základnej časti extraligy šiestu priečku a po troch sezónach sa opäť predstavia v play off. V úvodnom kole nastúpia proti veľkému favoritovi Slovanu Bratislava, svoje šance vidia triezvo, ale zbrane dopredu neskladajú a účasť vo vyraďovačke si chcú užiť.


V kabíne panuje dobrá nálada

Tri roky bojovali len o udržanie sa v extralige a tak nečudo, že "žlto-zelení" považujú šiestu priečku za veľký úspech. "V kabíne panuje veľmi dobrá nálada, keďže sme po dlhom čase skončili na veľmi peknom šiestom mieste. Je to obrovský úspech vzhľadom na to, aké mužstvo máme a veľmi si to vážime. Samozrejme, chceme čo najlepšie obstáť aj v play off," povedal pre TASR tréner Milan Jančuška.

Tréner Žiliny Milan Jančuška
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
"Vlci" sa naposledy predstavili vo vyraďovačke v sezóne 2007/08, kde ich vo štvrťfinále vyradil práve Slovan (0:4 na zápasy). A klub z hlavného mesta Slovenska je favoritom aj pred nasledujúcou sériou. "No my sa dopredu nevzdávame. Budeme bojovať a svoju kožu nepredáme lacno. Zodpovedne sa pripravujeme na prvé dva zápasy vonku, budú rozhodovať maličkosti, detaily a chceme uhrať minimálne jedno víťazstvo," pokračoval tréner "vlkov".

Zlá bilancia Žiliny

V neprospech jeho tímu hovorí aj bilancia so Slovanom v aktuálnej sezóne. Žilinčania vyhrali iba jeden zo šiestich duelov, no Jančuška tvrdí, že to pred nasledujúcimi zápasmi vôbec nehrá rolu: "Tých šesť zápasov, ktoré sme v základnej časti so Slovanom odohrali, nesmieme vôbec brať do úvahy. Play off je niečo úplne iné, je to nová súťaž."

O sile súpera však nemá žiadne pochybnosti: "Slovan má štyri kvalitné päťky a z každej hrozí veľké nebezpečenstvo. Musíme sa pripraviť na ich útočnú silu, navyše majú aj veľmi dobrého brankára. No sú tam určite aj slabšie miesta, ktoré chceme využiť. Hru Slovana máme dobre zmapovanú a verím, že sa nám to podarí využiť."

Ako výhodu berie rolu outsidera, keďže jeho zverenci nemajú čo stratiť. "Potichu sa pripravujeme v kabíne, ale na druhej strane bez nejakého rešpektu. Máme šikovných hráčov a dobre poskladané mužstvo, kde sú starší, skúsenejší i mladší hokejisti a taktiež stredná generácia. Navyše vynikajúco chytá brankár Laco, takže sa spoliehame práve na neho. Samozrejme aj na bojovnosť a srdiečko každého jedného hráča. Ak chceme uspieť, všetci musia podať nadpriemerný výkon," dodal Jančuška.