Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Slovenky v 1. kole finále Pohára Billie-Jean Kingovej proti USA

Na snímke sprava nehrajúci kapitán Matej Lipták, slovenské tenistky Viktória Hrunčáková, Tereza Mihalíková, Rebecca Šramková, Anna Karolína Schmiedlová a Renáta Jamrichová sa radujú po zisku tretieho bodu a postupu na finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej (PBJK) Slovensko - Slovinsko v Bratislave v sobotu 13. apríla 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V prípade víťazstva sa vo štvrťfinále stretnú so štvrtou nasadenou Austráliou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 30. apríla (TASR) - Slovenské tenistky nastúpia v 1. kole finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Seville proti Američankám. V prípade víťazstva sa vo štvrťfinále stretnú so štvrtou nasadenou Austráliou. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF.

Slovenky boli nenasadené a okrem tímu USA mohli dostať za súpera ešte Nemecko, Veľkú Britániu, Japonsko, Poľsko, Rumunsko, alebo Španielsko. Zápasy úvodného kola sú na programe 12. - 14. novembra. Nasadené tímy Kanada, Taliansko, Česko a Austrália postúpili priamo medzi elitnú osmičku. Štvrťfinálové duely sa uskutočnia 15. - 17. novembra, semifinálové 18. – 19. novembra. Finále je naplánované na stredu 20. novembra.

Slovenské reprezentantky majú s Američankami priaznivú bilanciu 1:0. Na finálovom turnaji v Prahe v novembri 2021 ich zdolali v skupine 2:1, napokon však tesne nepostúpili do semifinále, v úvodnom dueli prehrali so Španielkami 1:2.

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták si je vedomý sily súpera, no jeho tím nepredá kožu lacno. "Je to jednoznačne najťažší súper, akého sme mohli dostať. Spojené štáty americké sú silná tenisová krajina, majú viac ako desať hráčok v stovke, dve dokonca v top 10. Veľmi podobne sú na tom v debli, takže to pre nás bude extrémna výzva. Na druhú stranu treba povedať, že posledné stretnutie sme s nimi vyhrali a vtedy boli v podobnej pozícii. Veľmi dôležité bude, v akej zostave prídu, aj keď káder majú taký široký, že každá z nich je výborná hráčka. V tomto stretnutí rozhodne nemáme čo stratiť," povedal Lipták v prvej reakcii na žreb pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

Skúsený slovenský kapitán sa už niekoľkokrát vyjadril, že formát stretnutí finálového turnaja (dve dvojhry a štvorhra) zvýhodňuje slabšie tímy. "Hrá nám do kariet formát stretnutí. Zároveň viem, čoho sú moje hráčky schopné. Myslím si, že môžu prekvapiť aj takýto skvelý tím, veď Američanky sme už zdolali. Preto verím, že sa nám to môže podariť aj v Seville. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne."

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) iba pár dní pred žrebom oznámila, že tohtoročný finálový turnaj sa odohrá v inom formáte. Skupinovú fázu nahradila vyraďovacia. "Je veľmi zvláštne, že sa snažia meniť pravidlá počas rozbehnutej sezóny. Mal som stretnutie s predstaviteľmi ITF počas kvalifikačného stretnutia proti Slovinsku. Pre mňa tento nový formát nebol akceptovateľný, som z toho sklamaný. Skupinová fáza bola podľa mňa oveľa férovejšia, každý tím mal isté minimálne dve stretnutia. Bol by som prekvapený, ak ostatné tímy proti tomu nenamietali. Dôvodom pre zmenu bol pravdepodobne ženský turnaj Masters a taktiež spájanie finálového turnaja BJKC s Davisovým pohárom. Rozumiem ich myšlienke, ale nie úplne sa s ňou stotožňujem. My sme však malé ryby, aby sme o tom rozhodovali. Je to tak, ako to je. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme mali baby v danom týždni optimálne pripravené, vo forme a zdravé. Pre nás je úspech už to, že sme sa kvalifikovali medzi najlepších 12 tímov na svete. Tešíme sa na výzvu a budeme sa snažiť prekvapiť," dodal na záver Lipták, ktorý sa so svojimi zverenkami predstaví na finálovom turnaji už tretíkrát v priebehu uplynulých štyroch rokov.

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku výsledok žrebu príliš nepotešil. "Američanky patria k najsilnejším tímom na svete a ašpirujú na celkový triumf. Majú veľmi veľa hráčok v prvej svetovej stovke vo dvojhre i vo štvorhre. Naše dievčatá nemajú čo stratiť a môžu iba prekvapiť. Bolo by super, keby sa im podarilo zopakovať víťazstvo z Prahy," uviedol pre TASR Moška.

Americkou singlovou jednotkou je Cori Gauffová, vlaňajšia šampiónka US Open figuruje vo svetovom rebríčku WTA na treťom mieste. Jessica Pegulová je piata, Danielle Collinsová pätnásta a Madison Keysová uzatvára elitnú dvadsiatku. Najlepšou deblistkou je Nicole Melicharová Martinezová, ktorej patrí v rebríčku siedma priečka.

žreb finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Seville:

1. kolo: Nemecko - Veľká Británia, SLOVENSKO - USA, Španielsko - Poľsko, Japonsko - Rumunsko

štvrťfinále: Kanada - Nemecko/Veľká Británia, Austrália - SLOVENSKO/USA, Česko - Španielsko/Poľsko, Taliansko - Japonsko/Rumunsko