Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Slovenské tenistky zdolali Španielsko a vrátili sa medzi elitu

Slovenský fedcupový tím, zľava Magdaléna Rybáriková, Daniela Hantuchová, kapitán Matej Lipták, Dominika Cibulková a Anna Schmiedlová, sa tešia z triumfu v Španielsku. Foto: TASR/Dušan Hein

Druhý bod pre slovenské farby získala v úvodnej nedeľňajšej dvojhre Dominika Cibulková a cestu do elitnej osmičky spečatila Daniela Hantuchová.

Marbella 22. apríla (TASR) - Slovenské tenistky budú v roku 2013 opäť účinkovať vo svetovej skupine Pohára federácie, v baráži o účasť v elitnej osmičke totiž vyhrali nad domácim Španielskom 3:2.

O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa na antuke v Marbelle postarala Daniela Hantuchová, ktorá v dramatickom dueli tímových dvojok zdolala Lourdes Dominguezovú Linovú v troch sewtoch 0:6, 7:6 (4) a 6:4.

Hantuchová hendikepovaná zranením členka bola v druhom sete za stavu 4:5 dve loptičky od prehry, no podarilo sa jej otočiť nepriaznivý vývoj.

V záverečnej štvorhre vyhrali Nuria Llagosterová Vivesová s Arantxou Parrovou Santonjovou nad párom Magdaléna Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová 6:0, 6:7 (7), 6:3. Pre Schmiedlovú to bol fedcupový debut.

Slovenky sa vracajú do svetovej skupiny po ročnej prestávke, vlani vypadli z elity po nešťastnej domácej prehre so Srbskom v bratislavskom NTC. V Marbelle nadviazali na triumf nad Španielskom z Maspalomasu 2002, kde sa tešili z historického zisku trofeje.

Cibulková ovládla súboj jednotiek


Pred Hantuchovou získala druhý bod pre slovenské farby postarala Dominika Cibulková, ktorá v úvodnej nedelňajšej dvojhre v súboji tímových jednotiek zdolala Silviu Solerovú Espinosovú v dvoch setoch 6:4 a 6:4.

V zápase medzi Cibulkovou a Solerovou Espinosovou videli diváci od začiatku kvalitný antukový tenis s agresívnymi výmenami od základnej čiary.'Slovenka si po brejku v šiestom geme vybudovala náskok 5:2 a v ôsmej hre mala pri podaní súperky dva setbaly. Solerová Espinosová ich odvrátila a podarilo sa jej znížiť na 4:5, no Cibulková v desiatom geme trikrát skvele zareturnovala a prvý set sa stal jej korisťou.

V druhom dejstve Cibulková po brejku v šiestej hre odskočila súperke na 4:2 a pri vlastnom podaní následne viedla 40:15. Solerová Espinosová vďaka zisku štyroch fiftínov v rade znížila na 3:4, no záver setu patril Cibulkovej, ktorá za stavu 5:4 premenila po víťaznom bekhendovom returne hneď prvý mečbal. Predtým dokázala vďaka rýchlym nohám vyhrať dlhú výmenu.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu proti Silvii Solerovej Espinosovej v rámci barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie v tenise medzi Španielskom a Slovenskom v Marbelle 22. apríla 2012.
Foto: TASR/Dušan Hein
Cibulková po zisku druhého bodu žiarila spokojnosťou. "Bol to oveľa ťažší zápas ako proti Dominguezovej Linovej, ktorá iba pinká, o to viac si dnešný triumf cením. Vedela som, že Solerová Espinosová kvalitne servuje a dobre som sa na ňu pripravila. Zvládla som kľúčové momenty a dokázala som otočiť aj gemy, v ktorých som prehrávala už 15:40. V rozhodujúcich chvíľach som bola na kurte lepšia a agresívnejšia. V závere tam bolo veľa adrenalínu. Veľmi dôležitá bola ťažká dlhá výmena za stavu 5:4 a 30:15, pri ktorej mala súperka nahrávku na smeč, no ja som vystihla stranu a vďaka liftovanémému voleju som napokon získala fiftín. Dala som do toho "srdiečko" a vyplatilo sa. Potom som si povedala, že musím ísť do toho a pri mečbale som zahrala winner z jej prvého podania," povedala pre TASR Cibulková, ktorá v Marbelle vo dvojhrách zaznamenala stopercentný zásah. "Som rada, že som potvrdila úlohu favoritky a nadviazala na kvalitné výkony z turnaja WTA v Barcelone, kde som postúpila až do finále. Hrala som možno aj o trochu lepšie ako v katalánskej metropole, najmä v dnešnom zápase so Solerovou Espinosovou."

Lipták: Máme na čom stavať


Tu bude player


Hantuchová pridala rozhodujúci bod


Hantuchovej v prvom sete zápasu s Dominguezovou Linovou nevychádzalo podanie, robila príliš veľa nevynútených chýb. Španielka bola pri dlhých výmenách od základnej čiary trpezlivejšia, účinne využívala stopbaly a po troch brejkoch uštedrila Hantuchovej "kanára".

Na začiatku druhého dejstva Slovenka pridala na agresivite a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0. Dominguezová Linová však v ďalších minútach otočila na 5:4 a v desiatom geme bola dve loptičky od víťazstva. Hantuchová si podržala servis, v ďalšom geme Španielku brejkla a za stavu 6:5 mala k dispozícii tri setbaly. Nevyužila ich však a na rad prišiel tajbrejk. Na jeho začiatku vyhrávala Dominguezová Linová 3:1, no Hantuchová potom získala štyri body za sebou a po víťaznom forhende si vynútila tretí set.

Na začiatku rozhodujúceho dejstva sa Hantuchová po rýchlom brejku ujala vedenia 3:1. Dominguezová Linová však vyrovnala na 3:3 a za stavu 4:4 mala k dispozícii dva brejkbaly. Hantuchová ich však odvrátila a v koncovke slávila úspech. V desiatom geme premenila po víťaznom bekhende hneď prvý mečbal a v slovenskom tábore vytryskol gejzír radosti.

Hantuchová po zisku tretieho bodu žiarila spokojnosťou… "Ani sama neviem, ako som dokázala otočiť tento veľmi ťažký zápas. Mala som problémy s členkom a hrala som prakticky s jednou nohou, no bojovala som do poslednej loptičky a vyplatilo sa. V sobotu o ôsmej večer som absolvovala vyšetrenie magnetickou rezonanciou a do poslednej chvíle nebolo isté, či nastúpim. V prvom sete som hrala príliš opatrne, nebola som pri loptičkách správne postavená a lietalo mi to kade-tade. Snažila som sa to však zahodiť za hlavu a od začiatku druhého dejstva som hrala oveľa agresívnejšie. Som šťastná, že v Španielsku sme po desiatich rokoch opäť uspeli. Potvrdili sme, že patríme do svetovej skupiny Pohára federácie," povedala Hantuchová.



Lipták: Vyhrať v Španielsku na antuke je neskutočné


Obrovskú radosť mal aj slovenský kapitán Matej Lipták. "Som šťastný, že sme splnili cieľ a vrátili sa medzi elitnú svetovú osmičku. Vyhrať v Španielsku a ešte k tomu na antuke je neskutočný pocit. Španieli sú v tímových súťažiach mimoriadne silní, o to je náš triumf cennejší. Obe nedelňajšie dvojhry boli veľmi náročné. Dominika so Solerovou Espinosovou odohrali suverénne najlepší zápas celého fedcupového víkendu. Klobúk dolu pred výkonom Domči, ktorá potvrdila skvelú formu, v rozhodujúcich momentoch ukázala veľkú odolnosť.Daniela mala problémy s členkom a dlho sme museli riešiť dilemu, či vôbec nastúpi. V prvom sete nehrala dostatočne aktívne a sebavedomo, čo Dominguezová Linová využívala. Od začiatku druhého setu však pridala na agresivite a vďaka obrovskej bojovnosti napokon zápas otočila, za čo si zaslúži veľkú pochvalu. Opäť ukázala, že za Slovensko hrá vo Fed Cupe s veľkým srdcom," povedal Lipták.

Lipták: Baby ukázali, že hrajú srdcom


Tu bude player


baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Španielsko - Slovensko 2:3

Lourdes Dominguezová Linová - Dominika Cibulková 3:6, 0:6

Silvia Solerová Espinosová - Daniela Hantuchová 7:6 (5), 6:4

Silvia Solerová Espinosová - Dominika Cibulková 4:6, 4:6

Lourdes Dominguezová Linová - Daniela Hantuchová 6:0, 6:7 (4), 4:6

Nuria Llagosterová Vivesová, Arantxa Parrová Santonjová - Magdaléna Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová 6:0, 6:7 (7), 6:3


Ďalšie výsledky baráže:
Nemecko - Austrália 2:3

Andrea Petkovicová - Samantha Stosurová 4:6, 1:6
Angelique Kerberová - Olivia Rogowská 6:3, 6:3
Andrea Petkovicová, Julia Görgesová - Casey Dellacquaová, Jarmila Gajdošová 6:3, 6:4

Japonsko - Belgicko 4:1
Ajuti Moritová - Alison van Uytvancková 6:4, 6:4
Kimiko Dateová-Krummová - Tamaryn Hendlerová 6:1, 6:4
Ajumi Moritová - Tamaryn Hendlerová 7:5, 6:2
NaraKurumiová - Van Uytvancková 6:7, 0:6
Fujiwarová, Dateová-Krummová - Bonaventureová, Van Uytvancková 6:2, 6:4

Ukrajina - USA 0:5
Lesia Curenková - Serena Williamsová 3:6, 2:6
Jelina Svitolinová - Christina McHaleová 5:7, 3:6
Ľudmila Kičinoková, Naďa Kičinoková - Liezel Huberová/Sloane Stephensová 4:6, 1:6