Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

SLOVENSKÍ BOBISTI ZAPLAKALI: Na ZOH v Pjongčangu štartovať nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pilot Radek Matoušek totiž v uplynulých troch rokoch reprezentoval rodné Česko.

Bratislava 17. januára (Teraz.sk/TASR) - Slovenský štvorbob si vybojoval miestenku zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, no napokon sa na podujatí pod piatimi kruhmi nepredstaví.

Pilot Radek Matoušek totiž v uplynulých troch rokoch reprezentoval rodné Česko. Hoci nedávno získal dekrét o slovenskom občianstve a v najbližších dňoch by mal dostať cestovný pas i občiansky preukaz, podľa Olympijskej charty nemôže takýto športovec reprezentovať novú krajinu. "Bohužiaľ, náš štvorbob na olympiáde štartovať nebude. Už je to isté," povedal pre Teraz.sk prezident Slovenského zväzu bobistov (SZB) Milan Jagnešák.

"Pokúšali sme sa vybaviť pre Matoušeka výnimku od Medzinárodného olympijského výboru (MOV), potrebovali sme ale na to podporu od Medzinárodnej bobovej a skeletonovej federácie (IBSF). Skúšali sme to diplomatickou cestou, komunikoval som s prezidentom IBSF a členom MOV Ivom Ferrianim, oslovil som aj ďalšieho môjho dobrého priateľa a rovnako člena MOV, monacké knieža Alberta II. Podržali nás, museli nás však podporiť aj tri členské krajiny IBSF. Urobili sme pre to všetko, ale, žiaľ, neuspeli sme," dodal.

Neexistuje ani šanca, že by niekto nahradil Matoušeka v nominácii. Jednak na Slovensku nie je žiaden iný vhodný pilot a navyše olympijská miestenka sa viaže na konkrétnu osobu, ktorá splnila kvalifikačné kritériá, v tomto prípade rodáka z Mladej Boleslavi. Dvadsaťosemročný Matoušek štartoval v minulosti v českom tíme na MS i juniorskom svetovom šampionáte. V slovenskom drese absolvoval kompletný program EP 2017/18, pričom slovenské štvorboby priviedol ku konečnému štvrtému miestu v seriáli. Najlepší výsledok dosiahli Slováci v záverečných pretekoch EP vo Winterbergu, kde ich klasifikovali na 6. priečke. V dvojboboch olympijskú miestenku nezískali, v rebríčku IBSF k 14. januáru zostali pod čiarou.