Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Slovensko čaká zápas proti Švédsku o konečné umiestnenie v skupine

Na snímke radosť hráčov Slovenska počas zápasu B-skupiny Slovensko - Lotyšsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2024 v Ostrave 19. mája 2024. Foto: TASR - Michal Runák

Pre Slovensko a Švédsko pôjde o 13. vzájomný zápas na MS. Lepšiu bilanciu v nich majú Švédi, ktorí osemkrát zvíťazili, trikrát prehrali a na MS 2004 v Ostrave sa zrodila remíza 0:0.

Ostrava 21. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti nastúpia v utorok na duel proti Švédsku v zápase, ktorý rozhodne o ich konečnom umiestnení v základnej skupine. Ešte pred úvodným buly však môžu získať definitívu postupu do štvrťfinále v prípade, že Lotyši nezabodujú proti USA. Posledný duel SR v základnej skupine MS má úvodné buly v utorok 20. mája o 20.20 h v Ostrave.

Slováci mohli mať istý postup do vyraďovacích bojov už v nedeľu, no k tomu potrebovali akékoľvek víťazstvo proti Lotyšsku. Prehra 2:3 po samostatných nájazdoch však ponechala nádej na postup Lotyšom, ktorí na jej zachovanie potrebujú v utorok (od 16.20 h) zdolať USA v riadnom hracom čase. Akýkoľvek iný výsledok posunie do štvrťfinále Slovákov. V prípade, že Lotyši navzdory papierovým predpokladom zdolajú USA, budú mať Slováci osud vo vlastných rukách a proti Švédom im bude stačiť bod.

"V tom zápase chceme hrať dobre a dúfam, že si výkonom dáme šancu bodovať," poznamenal kapitán Tomáš Tatar. Švédi budú mať v nohách pondelňajší duel s jedným z outsiderov skupiny Francúzskom, v ktorom si mohli pri predpokladanom víťazstve zabezpečiť triumf v skupine. V nej mali po piatich zápasoch plný počet bodov. V nich predviedli suverénne výkony a okrem papierovo slabších súperov zdolali aj presvedčivými výsledkami aj USA (5:2) i Nemecko (6:1). "Bude to silný súper, preto verím, že pred zápasom dobre zregenerujeme a oddýchneme si. Dôležité bude zodpovedne sa pripraviť a dodržiavať herný systém," poznamenal útočník Matúš Sukeľ.

Pre Slovensko a Švédsko pôjde o 13. vzájomný zápas na MS. Lepšiu bilanciu v nich majú Švédi, ktorí osemkrát zvíťazili, trikrát prehrali a na MS 2004 v Ostrave sa zrodila remíza 0:0. Zatiaľ posledný vzájomný zápas tímy odohrali na ZOH 2022, keď v súboji o bronz Slováci triumfovali 4:0. Na MS sa stretli pred tromi rokmi, keď v Rige zvíťazili severania 3:1. Predošlý triumf Slovákov nad Švédmi na MS sa zrodil pred 18 rokmi, keď na šampionáte 2006 v Rige triumfovali 5:2.

predpokladané zostavy:

SR: Hlavaj - Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš, Golian - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Daňo, Sukeľ, Kudrna

Švédsko: Gustavsson - Karlsson, Hedman, Dahlin, Brodin, Heed, Pettersson, Bengtsson - Raymond, Eriksson, Kempe - Burakovsky, Holmberg, M. Johansson - Zetterlund, Lundeström, Olofsson - Froden, L. Johansson, Grundström


zostávajúci program SR v základnej skupine MS 2024:

utorok, 21. mája: Švédsko - SR /20.20/