Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

SOŠV a SFZ vítajú nové ministerstvo, Kováčik: Verím, že bude významné

Na snímke prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik. Foto: TASR - Martin Baumann

Liba očakáva hmatateľné výsledky nového rezortu na konci nadchádzajúceho olympijského cyklu, ktorý vyvrcholí OH 2028 v Los Angeles.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba vítajú vznik nového ministerstva Ministerstva cestovného ruchu a športu. Ten vyplýva z novely tzv. kompetenčného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR SR).

Zástupcovia zväzu i výboru poskytli stanovisko na stredajšej tlačovej besede SOŠV. "Budeme mať postavenie, ktoré športu prináleží. Budeme mať svojho zástupcu na vláde - ministra, ktorý bude súčasťou štátnej exekutívy. Doteraz som necítil, že by sme niečo takéto mali," uviedol Kováčik. Vzniku nového rezortu predchádzali ešte pred septembrovými parlamentnými voľbami diskusie športových organizácii so zástupcami jednotlivých strán naprieč celým politickým spektrom. Nový rezort vznikne od 1. januára.



"Neverím na zázraky, ale verím, že postupné kroky a spolupráca s jednotlivými zväzmi a SOŠV, pri ktorých budeme nápomocní, majú význam. Verím, že toto ministerstvo bude významné a bude môcť prezentovať svoje výsledky. Ministerstvo sa bude chvíľu kreovať, ale jeho zámery boli zadefinované. Som presvedčený, že slovenskému športu svitá na lepšie časy," dodal Kováčik.

Liba očakáva hmatateľné výsledky nového rezortu na konci nadchádzajúceho olympijského cyklu, ktorý vyvrcholí OH 2028 v Los Angeles. "Veríme, že situácia sa zlepší aj po finančnej stránke. Toto berieme ako dlhodobý zámer, nie sme naivní, aby sme si mysleli, že v roku 2024 prídu stovky miliónov eur pre slovenský šport. Beriem to vo výhľade 5-10 rokov, keď si slovenský šport môže polepšiť. Budúci rok končí olympijský cyklus s olympijskými hrami v Paríži a pevne veríme, že na záver ďalšieho budeme výrazne cítiť zlepšenie finančnej situácie, najmä pre mládežnícky a juniorský šport," povedal Liba pre TASR a dodal: "Šport by mal zostať stále apolitický, športovci budú športovať, ale bez štátnej a finančnej podpory to nie je možné vykonávať."



Nový rezort má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Novelizácia tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo.