Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Španieli zdolali Irán, o triumfe rozhodol Costa

Na snímke hráči Španielska oslavujú gól v zápase B-skupiny MS vo futbale Irán - Španielsko na štadióne v ruskej Kazani 20. júna 2018. Foto: TASR/AP

Španieli majú po dvoch zápasoch na konte štyri body a sú s rovnakým bodovým ziskom i skóre ako Portugalsko na čele skupiny.

Kazaň 21. júna (TASR) - Futbalisti Španielska zvíťazili v stredajšom zápase B-skupiny MS 2018 v Rusku nad Iránom 1:0. Favorit zápasu sa na tesné víťazstvo nadrel, gólovo ho k nemu nasmeroval Diego Costa v 54. minúte.

Španieli majú po dvoch zápasoch na konte štyri body a sú s rovnakým bodovým ziskom i skóre ako Portugalsko na čele skupiny. Irán má na konte tri body, svoj záverečný zápas v skupine odohrá v pondelok 25. júna od 20.00 SELČ v Saransku proti Portugalsku. Španielsko nastúpi v rovnakom čase v Kaliningrade proti Maroku.

B-skupina, 2. kolo:

Irán - Španielsko 0:1 (0:0)

Gól: 54. Costa. ŽK: Amiri, Ebrahimi (obaja Irán). Rozhodovali: Cunha – Taran, Espinosa (všichni Urug.), 42.718 divákov

Irán: Beiranvand - Rezaeian, Hosseini, Pouraliganji, Hajsafi (69. Mohammadi) - Ebrahimi, Ezatolahi - Ansarifard (74. Jahanbakhsh), Taremi, Amiri (86. Ghoddos) - Azmoun

Španielsko: de Gea - Carvajal, Pique, Ramos, Alba - Busquets, Iniesta (71. Koke) - Silva, Isco, Lucas (79. Asensio) - Costa (90. Rodrigo)


Hráči Iránu chceli nadviazať na fungujúcu defenzívu z prvého zápasu a to sa im v prvom polčase aj darilo. Španieli boli podľa očakávania futbalovejší, držanie lopty bolo jednoznačne na ich strane, ale ofenzívnym aktivitám chýbal moment prekvapenia. Obrana Iránu robila favoritovi problémy a v prvom polčase mu dovolila iba jednu priamu strelu na bránku. Tá prišla v 25. minúte po priamom kope Silvu z väčšej vzdialenosti a hoci bola mierne tečovaná, brankár Beiranvand si poradil. Najväčšou šancou Španielov v prvom polčase však bola situácia z nadstaveného času, keď sa uvoľnil práve Silva, ale jeho pokus súper zblokoval vedľa bránky.

Aj úvod druhého polčasu priniesol podobný obraz hry. Pre Španielov vytúžený moment prekvapenia prišiel v 54. minúte, keď Costa dostal prihrávku za obranu Iránu a aj s prispením brániacich súperov prekonal Beranvanda - 0:1. Už o osem minút sa Iránčania síce tešili z vyrovnania, ale zásah Ezatolahiho neplatil pre ofsajd. Španieli sa pri tesnom náskoku nehrnuli bezhlavo do ofenzívy, skôr sa sústredili na obranu. V 82. minúte sa im to takmer vypomstilo, keď sa Amirí elegantne zbavil Piqueho, odcentroval na hlavu Taremiho, ale ten v nádejnej pozícii namieril nad bránku. Záverečná snaha Iránu o vyrovnanie už gól nepriniesla.

Hlasy (zdroj: fifa.com):

Carlos Queiroz, tréner Iránu: "Ukázali sme, že sme pripravení trpieť a pripraviť sa na ťažký zápas. Cítil som, že sme si zaslúžili lepší výsledok. Samozrejme, Španielsko hralo nádherný, štýlový futbal, ale myslel som si, že sme si zaslúžili viac za to, ako sme hrali. Gratulujem (trénerovi) Fernandovi Hierrovi a Španielsku. Z tohto zápasu sa poučíme a proti Portugalsku je všetko otvorené. Stále žijeme a stále snívame."

Fernando Hierro, tréner Španielska: "Som šťastný a hrdý na môj tím. Nebolo to ľahké víťazstvo, skôr vydreté. Irán hral statočne, sú to pre nás cenné tri body."

Diego Costa, útočník Španielska: "Pri góle som mal dosť šťastia, odrazilo sa to správnym smerom. V zápase sme ukázali potrebnú trpezlivosť a pokoj."

Tabuľka B-skupiny:

1. Španielsko 2 1 1 0 4:3 4

Portugalsko 2 1 1 0 4:3 4

3. Irán 2 1 0 1 1:1 3

4. Maroko 2 0 0 2 0:2 0