Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Španieli sa pokúsia o prvú výhru nad Talianmi po 90 min.

Ilustračné foto z tréningu španielskej futbalovej reprezentácie. Foto: TASR/AP

V oboch tímoch došlo pred šampionátom k vynúteným zmenám. Úradujúcim majstrom sveta bude chýbať najlepší kanonier EURO 2008 a MS 2010 David Villa a stopér Carlos Puyol.

Gdansk 8. júna (TASR) - Futbalisti obhajcu trofeje zo Španielska odohrajú v nedeľu v Gdansku úvodný duel v C-skupine na EURO 2012 proti Taliansku, ktoré na finálovom turnaji v normálnom hracom čase ešte nikdy nezdolali. V oboch tímoch došlo pred šampionátom k vynúteným zmenám. Úradujúcim majstrom sveta bude chýbať najlepší kanonier EURO 2008 a MS 2010 David Villa a stopér Carlos Puyol, "squadra" sa okrem korupčného škandálu musí vyrovnať aj s absenciou zraneného Andreu Barzagliho a ďalšieho obrancu Dominica Criscita, ktorý vypadol z nominácie práve pre vyšetrovanie aféry v Serii A.

Španieli pricestovali do Poľska s cieľom prepísať históriu, to by však museli ako prví obhájiť titul na starom kontinente. Doteraz mali k tomu najbližšie futbalisti bývalého ZSSR a Západného Nemecka, ktorí to na ME 1964 resp. ME 1976 dotiahli ako obhajcovia trofeje až do finále. "Niet pochýb o tom, že Villa a Puyol sú veľmi dôležití hráči pre náš národný tím a boli oporami pri zisku posledných španielskych trofejí. Sme však pokojní, pretože môžeme počítať s ďalšími hráčmi, ktorí sú minimálne rovnakou, ak nie ešte lepšou alternatívou," poznamenal defenzívny futbalista Javi Martinez, ktorý čaká na svoju šancu. Pri neúčasti Villu a skutočnosti, že dlháň Fernando Llorente absolvoval posledné tréningy s bandážou chodidla, by mal v útoku dostať dôveru Fernando Torres.

Futbalisti z Apeninského polostrova sa síce pripravovali na šampionát v tieni korupčného škandálu, ale ako ukazuje história, už ide v podstate o národný rituál. Korupčný škandál totiž zasiahol taliansky futbal aj pred MS 1982 a MS 2006, pričom v oboch prípadoch oslavovala "squadra" napokon svetovým primát. Navyše, Taliansko je turnajovým mužstvom, tréner Cesare Prandelli vyžadujúci stopercentnú disciplínu a etické postoje aj mimo trávnika a na prvého súpera pripravuje prehustený stred pola s piatimi stredopoliarmi.

Vynikajúcu klubovú sezónu má za sebou najmä kvinteto stredopoliarov vrátane veterána Andreu Pirla, Daniele De Rossiho, Thiaga Mottu, Claudia Marchisia a Riccarda Montoliva. "Máme dostatok technicky kvalitných hráčov, ktorí by sa presadili v ktorejkoľvek reprezentácii na svete. Futbalistov s dobrou prácou nôh, kvalitnou kopacou technikou a silných v práci s loptou," reagoval Motta. Pirlo po odchode z milánskeho AC dokonca doviedol v Kristových rokoch Juventus Turín k zisku "scudetta". "Je stále základným kameňom národného tímu. Neustále hrá so zdvihnutou hlavou a svojim periférnym videním zachytí pohyb spoluhráčov skôr, ako ktokoľvek iný," dodal Motta.

Bilancia vzájomných zápasov hovorí, že Taliani osemkrát vyhrali, sedemkrát prehrali a v desiatich dueloch sa rozišli hráči po nerozhodnom výsledky. Na ME alebo MS však Španieli ešte Talianov po 90 minútach nezdolali. Na EURO 2008 sa štvrťfinálový zápas skončil bezgólovou "plichtou", pričom Španieli uspeli až v jedenástkovom rozstrele. Od triumfu na MS 2010 zdolali futbalistov z Pyrenejského polostrova len štyri tímy vrátane Talianska, ktoré sa tešilo v auguste minulého roku z víťazstva 1:0 v prípravnom stretnutí v Bari.



C-skupina, Gdansk, 10. júna, 18.00 SELČ:

Španielsko - Taliansko

predpokladané zostavy:

Španielsko: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba - Xabi Alonso, Busquets - Silva, Xavi, Iniesta - Torres

tréner: Vicente del Bosque

Taliansko: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Montolivo, Pirlo, Marchisio, Balzaretti - Cassano, Balotelli tréner: Cesare Prandelli

rozhodca: Viktor Kassai (Maď.)