Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Sporting chce zmariť španielske finále, Atletico udržať náskok

Hráči Atletico Madrid Foto: TASR/AP Photo

V druhom štvrtkovom meraní síl privíta Athletic Bilbao vo svojom chráme San Mames portugalský Sporting Lisabon a bude dobiehať manko 1:2.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Z kvarteta semifinalistov Európskej ligy UEFA 2011/2012 si v prvom zápase vytvoril najlepšiu východiskovú pozíciu španielsky futbalový klub Atletico Madrid, ktorý pred odvetou na pôde FC Valencia disponuje náskokom 4:2.

V druhom štvrtkovom meraní síl privíta Athletic Bilbao vo svojom chráme San Mames portugalský Sporting Lisabon a bude dobiehať manko 1:2. Ak sa mu to podarí, 9. mája sa vo finále v Bukurešti uskutoční rýdzo španielske finále.

Atletico sa bude spoliehať na kolumbijské útočné kladivo Radamela Falcaa, s 18 gólmi najlepšieho strelca minulého ročníka EL ešte v drese FC Porto. "V prvom zápase videli fanúšikovia otvorený futbal z oboch strán, lebo my aj Valencia radi útočíme. Ak chceme postúpiť, musíme pristúpiť aj k odvete s maximálnou vážnosťou a odohrať ju prinajmenšom v tej istej intenzite ako domáci duel. Súper bude doháňať dvojgólové manko, čím by sa nám mohol otvoriť priestor na brejky," povedal pre uefa.com Falcao, ktorý v prvom súboji zaťažil konto súpera dvoma presnými zásahmi. Atletico môže mrzieť inkasovaný gól na 4:2 v tretej minúte nadstaveného času, o ktorý sa postaral Costa.

"Druhý gól na pôde Atletica, ktorý sme strelili v úplnom závere, nám dáva šancu pomýšľať na postup. Súper mal v prvom zápase aj šťastie, pretože bol vysoko efektívny. Musíme dobre brániť a streliť minimálne dva góly. Myslím si, že to je v našich silách," zastrája sa útočník Valencie Roberto Soldado.

Tréner Bilbaa, ktoré v skupine eliminovalo okrem bratislavského Slovana aj Paríž St. Germain a na ceste do elitného kvarteta vyradilo Manchester United aj Schalke 04 Gelsenkirchen, vidí šance na postup 50:50. "Prehra nikdy nie je príjemná, ale s 1:2 sa dá žiť aj do odvety. Keď sme to dotiahli takto ďaleko, chceme ísť až do finále. Spoliehame sa na veľkú pomoc našich fanúšikov," vyhlásil argentínsky kormidelník Marcelo Bielsa, ktorý disponuje dobre zloženým tímom. V La Lige už Baskovia nemajú šancu preraziť, o to väčšiu majú motiváciu uspieť na medzinárodnom poli.

Bilbao na veľkú trofej čaká od roku 1984, keď vyhralo prestížne španielske double. Čo sa týka európskej scény, Athletic sa na nej naposledy výrazne presadil ešte v roku 1977, keď prehral vo finále Pohára UEFA s Juventusom Turín. Sporting však bude tvrdým orieškom. Svoju nezlomnú túžbu po víťazstve ukázal v prvom zápase, v ktorom prehrával 0:1, ale v záverečnej štvrťhodine otočil dvoma presnými zásahmi skóre vo svoj prospech.

"Futbalová spravodlivosť zvíťazila, lebo sme si nezaslúžili prehrať. Dlho sme dobýjali bránu súpera a napokon sa nám to vyplatilo. Náš cieľ je jasný - chceme hrať vo finále," povedal krídelník Sportingu Diego Capel.

Oba odvetné zápasy semifinále sa hrajú vo štvrtok 26. apríla s výkopom o 21.05 SELČ.

Odvetné zápasy semifinále EL 2011/2012, štvrtok 26. apríla (21.05 SELČ):


FC Valencia - Atletico Madrid /rozhoduje: Damir Skomina (Slov.), prvý zápas: 2:4/
Athletic Bilbao - Sporting Lisabon /Martin Atkinson (Angl.), prvý zápas: 1:2/