Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Víťazom 6. etapy Nemec Andre Greipel, Sagan piaty, naďalej v zelenom

Slovenský cyklista Peter Sagan (uprostred) z tímu Cannondale v zelenom drese vedúceho pretekára v bodovacej súťaži oslavuje na pódiu po 6. etape 101. ročníka pretekov Tour de France z Arrasu do Reimsu (194 km) vo štvrtok 10. júla 2014. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan je v celkovom poradí tretí so 44-sekundovou stratou na držiteľa žltého dresu pre lídra Vincenza Nibaliho z Talianska.

Reims 10. júla (TASR) - Nemec Andre Greipel triumfoval vo štvrtkovej šiestej etape na 101. ročníku cyklistických pretekov Tour de France (TdF). Jazdec stajne Lotto-Belisol dosiahol na 194-kilometrovej trati z Arrasu do Reimsu čas 4:11:39 h. Druhý finišoval Nór Alexander Kristoff (Kaťuša) a tesne za ním prišiel do cieľa domáci pretekár Samuel Dumoulin (Ag2r-La Mondiale).

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 5. priečku a naďalej vedie bodovaciu súťaž o zelený dres. V nej má jazdec stajne Cannondale už 80-bodový náskok pred Francúzom Bryanom Coquardom. V celkovom poradí je Sagan tretí so 44-sekundovou stratou na držiteľa žltého dresu pre lídra podujatia Vincenza Nibaliho z Talianska.

Dva pády Sagana za dva dni

"Najdôležitejšou vecou dnes je, že nemám nič zlomené. Dva pády za dva dni nie je niečo, z čoho mám radosť, ale som v poriadku. K pádu prišlo počas zjazdu, pred rýchlostnou prémiou. Cesta bola mokrá, zopár jazdcov sa predo mnou pošmyklo a ja som sa musel nohou dotknúť zeme. Niekoľko ďalších jazdcov, ktorí prichádzali zozadu, sa tiež pošmykli a zatiahli ma do pádu..," uviedol Sagan na svojom facebookovom profile a dodal: "Záver? No, nemám veľa čo povedať. Jednoducho som nemohol špurtovať. Bol som uzavretý v skupine a skončil som piaty bez toho, aby som niečo spravil, len som pedáloval. Dúfam, že sa modriny, ktoré mám po tele, čoskoro vstrebajú. Keď sa spätne pozriem na etapy, mám dva rozdielne pocity. Mám dobrý náskok v bodovacej súťaži o zelený dres a vždy som skončil vpredu. Na druhej strane, toto nie je moja prvá Tour de France, je to moja tretia skúsenosť a mojím cieľom je sa zlepšovať každým rokom. Mal som šancu získať žltý dres a vždy som bol blízko víťazstva. Ako aj dnes, chcel som špurtovať, ale nemal som šancu. Je to trochu frustrujúce, možno niekedy od seba očakávam priveľa. Ale teraz chcem zostať sústredený a skúsiť to znova." Druhý Slovák v štartovom poli Peter Velits (BMC Racing Team) skončil 27., celkove mu patrí 20. priečka.

Pády na mokrej ceste

Krvácajúci španielsky cyklista Xabier Zandio v opatere zdravotníkov sedí na zemi po páde v šiestej etape 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Arrasu do Reimsu (194 km) vo štvrtok 10. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Okamžite po štarte sa dopredu dostala štvorica Tom Leezer (Belkin), Luis Mate (Cofidis), Jerome Pineau (IAM Cycling) a Arnaud Gerard (Bretagne-Seche). Ani jeden z týchto pretekárov však nepredstavoval hrozbu pre pelotón, pokojný tak mohol zostať aj Nibali. Prvú horskú prémiu ukoristil Mate a následne prišlo v krátkom priebehu na mokrej ceste k dvom pádom - na zemi sa ocitli napríklad Arnaud Demare či Daniel Navarro, jazdec tímu Sky Xavier Zandio a Jegor Silin (Kaťuša) v pretekoch po závažnejších zraneniach nepokračovali. Rýchlostnú prémiu po úniku vyhral Leezer a v pelotóne bojoval o cenné body "vláčik" jazdcov Cannondale na čele so Saganom. Slovenský jazdec skončil v tomto v šprinte druhý, keď ho predbehol iba Mark Renshaw, vďaka čomu získal ďalších desať bodov do súťaže o zelený dres. Sagan bol tiež zapletený do jedného pádu, po ktorom si nechal ošetriť ľavý lakeť a ľavé koleno u lekára, pokračoval však v etape.

Záverečný hromadný špurt

Nemecký cyklista Andre Greipel (vľavo) z tímu Lotto-Belisol vyhral šiestu etapu 101. ročníka pretekov Tour de France z Arrasu do Reimsu (194 km) vo štvrtok 10. júla 2014. Na snímke tretí zľava slovenský cyklista Peter Sagan (Cannondale), ktorý došiel na 5. mieste, druhý skončil Nór Alexander Kristoff (druhý zľava), tretí Francúz Samuel Dumoulin (vpravo).
Foto: TASR/AP
Hlavný balík približne 18 km pred cieľom pohltil Gerarda s Leezerom, na čele tak s 8-sekundovým náskokom zostala už iba dvojica Mate a Pineau. Aj ona však odolávala len chvíľu, nápor pelotónu neudržala a o víťazovi rozhodol záverečný hromadný špurt. Pre defekt v ňom absentoval najväčší favorit na celkový triumf Marcel Kittel. Etapový triumf napokon zostal v rukách Nemcov, keď ako prvý preťal cieľovú čiaru Andre Greipel. Sagan zostal úplne zavretý a mal len veľmi malú šancu, ako sa dostať na výhodnejšiu pozíciu. Šiestykrát za sebou však finišoval v najlepšej pätici. "Bola to nervózna etapa, ale veľmi mi pomohli kolegovia z tímu. Som skutočne šťastný, že sa mi podarilo zvíťaziť. Veril som si a nepozeral som sa, kde je Marcel Kittel. Víťazstvo je pre nás odmenou, pretože sme cítili tlak na našich pleciach," povedal Greipel.

Fotogaléria zo šiestej etapy:




výsledky 6. etapy (Arras - Reims, 194 km): 1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 4:11:39 h, 2. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 3. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R), 4. Mark Renshaw (Austr./Omega Pharma - Quick-Step), 5. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 6. Romain Feillu (Fr./Bretagne), 7. Tom Veelers (Hol./Giant), 8. Bryan Coquard (Fr./Europcar), 9. Sep Vanmarcke (Belg./Belkin), 10. Sylvain Chavanel (Fr./IAM Cycling) ..., 27. Peter VELITS (SR/BMC Racing Team) všetci rovnaký čas ako víťaz.

priebežná klasifikácia: 1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 24:38:25 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +2 s, 3. SAGAN +44, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) +50, 5. Fabian Cancellara (Švajč./Trek) +1:17 min, 6. Jurgen Van den Broeck (Belg./Lotto), 7. Tony Gallopin (Fr./Lotto) obaja +1:45, 8. Richie Porte (Austr./Team Sky) +1:54, 9. Andrew Talansky (USA/Garmin) +2:05, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +2:11 ..., 20. VELITS +2:44.

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 217 bodov, 2. Coquard 137, 3. Marcel Kittel (Nem./Giant) 135, 4. Kristoff 117, 5. Greipel 91, 6. Renshaw 87, 7. Dumoulin 55, 8. Nibali 53, 9. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 48, 10. Arnaud Demare (Fr./FDJ.fr) 44.