Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FED CUP: Zápas Bielorusko - SR otvoria Sasnovičová so Schmiedlovou

Anna Karolína Schmiedlová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V druhom singli si na tvrdom povrchu Rebound Ace v Minsku zmerajú sily Arina Sobolenková a Viktória Kužmová. Rozhodol o tom piatkový žreb.

Minsk 20. apríla (TASR) - Bieloruská tenisová dvojka Aleksandra Sasnovičová a slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová nastúpia v sobotu o 12.00 SELČ proti sebe v úvodnej dvojhre baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára Federácie. V druhom singli si na tvrdom povrchu Rebound Ace v Minsku zmerajú sily Arina Sobolenková a Viktória Kužmová. Rozhodol o tom piatkový žreb.

Nedeľňajší program v aréne Čižovka otvorí o 11.00 h SELČ súboj tímových jednotiek Sobolenkovej a Schmiedlovej, následne by mali na dvorec vstúpiť dvojky Sasnovičová a Kužmová. Do záverečnej štvorhry nominovala staronová bieloruská kapitánka Tatiana Pučeková pár Lidia Morozovová, Vera Lapková, šéf slovenskej lavičky Matej Lipták by mal vyrukovať s tandemom Jana Čepelová a Kužmová. V slovenskej nominácii na zápas figuruje ako štvrtá Rebecca Šramková.

"Teším sa, vždy som mal rád fedcupové zápasy. Máme v zostave mladé hráčky s veľkým potenciálom, ktoré to chcú cez víkend ukázať aj na dvorci. Záležať bude od toho, ako zápasy zvládneme mentálne. Uvidíme, ako to dopadne," povedal po žrebe pre oficiálnu webstránku súťaže slovenský kapitán Lipták.

Schmiedlová chce získať pre Slovensko prvý bod. "Začínať fedcupový zápas je veľká zodpovednosť, no budem sa usilovať podať čo najlepší výkon a zvíťaziť. Pomalší hard v Minsku mi vyhovuje, na tréningoch som sa cítila dobre. Atmosféra v tíme je výborná. Sme super partia, s Viky a Jankou Čepelovou sa poznáme dlhé roky, pochádzame z toho istého mesta."

Liptáková kolegyňa na bieloruskej lavičke Pučeková, rekordérka v počte feducpových víťazstiev vo farbách svojej krajiny, povedala: "Som naozaj rada, že družstvo robí pokroky. Nebude to ľahké, ale aktívne som hrala 21 rokov a preto dúfam, že dokážem zverenkám pomôcť dostať sa aj cez ťažké momenty. Máme skvelý tím."

Bieloruskám bude chýbať dvojnásobná víťazka Australian Open Victoria Azarenková, Slovenky sa predstavia v Minsku bez dvoch najlepších singlistiek Magdalény Rybárikovej a Dominiky Cibulkovej.

Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Denise Parnellová, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Španiel Jaume Campistol a Ruska Anastasia Košelevová. Hrá sa s loptičkami značky Slazenger Wimbledon. Vo fedcupovej histórii pôjde o druhé vzájomne stretnutie oboch krajín. V júli 2004 zvíťazilo Slovensko na antuke v areáli Slávie STU Bratislava 4:0.

Slovenské družstvo vo februári v bratislavskom NTC zdolalo v 1. kole II. svetovej skupiny Rusko 4:1 a bude bojovať o návrat medzi elitnú osmičku, v ktorej naposledy účinkovalo v roku 2014. Bielorusky vlani postúpili až do finále Fed Cupu. Začiatkom februára v 1. kole svetovej skupiny prehrali s Nemeckom 2:3 a musia tak absolvovať záchranárske práce.

Baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Bielorusko - SLOVENSKO

sobota 12.00
Aleksandra Sasnovičová - Anna Karolína Schmiedlová
Arina Sobolenková - Viktória Kužmová

nedeľa 11.00
Sobolenková - Schmiedlová
Sasnovičová - Kužmová
Lidia Morozovová, Vera Lapková - Jana Čepelová, Kužmová