Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

US OPEN: Kanaďanka Andrescuová získala prvý grandslamový titul

Bianca Andrescuová v zápase so Serenou Williamsovou. Foto: AP

Pre S.Williamsovú to bolo štvrté neúspešné grandslamové finále za sebou. Američanka opäť nevyužila šancu na vyrovnanie absolútneho rekordu Austrálčanky M.Courtovej.

New York 8. septembra (TASR) - Devätnásťročná kanadská tenistka Bianca Andrescuová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na US Open a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále ako nasadená pätnástka zdolala turnajovú osmičku a šesťnásobnú newyorskú šampiónku Američanku Serenu Williamsovú 6:3, 7:5. Andrescuová je prvou kanadskou grandslamovou šampiónkou v Open ére.

Trofej z podujatia veľkej štvorky získala už pri štvrtej účasti v hlavnej súťaži a premiérovej na Us Open. Takýto kúsok sa naposledy podaril Američanke Monice Selešovej na Roland Garrros v roku 1990. Andrescuová si z Flushing Meadows odnáša prémiu 3,85 milióna dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho pondelňajšom vydaní bude prvýkrát v elitnej svetovej desiatke, životný úspech ju katapultuje na piatu priečku.

Pre Serenu Williamsovú to bolo štvrté neúspešne grandslamové finále za sebou. Američanka opäť nevyužila šancu na zisk 24. grandslamového titulu v singli a vyrovnanie absolútneho rekordu Austrálčanky Margaret Courtovej. Nestala sa tak štvrtou mamou v Open ére s grandslamovým titulom a nepripojila sa k Austrálčankám Courtovej s Evonne Goolagongovou a k Belgičanke Kim Clijstersovej.

Serena Williamsová začala nervózne, po dvoch dvojchybách hneď v úvodnom geme stratila servis, čo bola voda na mlyn mladej Kanaďanky. Andrescuová mala vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania, výborne returnovala. Za stavu 4:2 síce nevyužila tri brejkbaly, no v deviatom geme opäť zobrala Serene Williamsovej servis a prvý set sa stal jej korisťou.

Kanaďanka bola v laufe a na začiatku druhého dejstva sa rýchlo ujala vedenia 2:0. Američanka síce následne kontrovala rebrejkom, no, no vo štvrtej hre ju zradil forhend a Andrescuová jej odskočila na 3:1, Po ďalšom brejku viedla už 5:1 a pri vlastnom servise mala k dispozícii mečbal. Serena Williamsová ho odvrátila a v ďalších minútach začala predvádzať svoj najlepší tenis. Vyrovnala na 5:5, no záver setu patril Kanaďanke, ktorá v dvanástom geme využila druhý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Serenou Williamsovou na 2:0. V auguste ju zdolala vo finále turnaja WTA v Toronte, ktoré Američanka skrečovala za stavu 1:3 pre bolesti chrbta. Andrescuová si vylepšila tohtoročnú impozantnú bilanciu proti hráčkam z elitnej svetovej desiatky na 8:0.

Andrescuová po zisku prvého grandslamového titulu ťažko hľadala slová. "Nemôžem tomu uveriť, že hneď pri prvej účasti v hlavnej súťaži na US Open tu stojím s cennou trofejou. Tvrdo som pracovala, aby som dosiahla takýto úspech. Dnes sa mi splnil sen. Celý rok je pre mňa ako z rozprávky. Hrať vo finále na štadióne Arthura Ashea proti takej legende akou je Serena Williamsová je niečo úžasné. Nebolo to vôbec jednoduché. Snažila som sa nesústrediť na to, kto je na druhej strane dvorca a som pyšná na to, ako som sa v tomto zápase dokázala so všetkým vyrovnať. Mala som proti sebe aj publikum. Chápem fanúšikov, že ste chceli, aby vyhrala Serena, ospravedlňujem sa vám. Posledné gemy boli ťažké, Serena lepšie servovala, no zvládla som to. Vlani som sa trápila so zraneniami. Nevzdávala som sa však, mala som skvelú prípravu so svojím tímom. Verila som si. Je skvelé, že v tomto roku som si počas celej sezóny udržala momentum. Na tomto turnaji som bola na vlne a vo veľkej eufórii. Ďakujem rodičom za všetko, čo pre mňa urobili, Bola to dlhá cesta snáď to bude pokračovať v tomto trende," uviedla Kanaďanka vo svojom príhovore.

Serena Williamsová napriek sklamaniu z prehry ocenila publikum. "Ďakujem všetkým za podporu, boli ste úžasní. Za stavu 1:5 v druhom sete som to nezabalila, chcela som bojovať a ostať na kurte čo najdlhšie. Zlepšila som sa, no na disponovanú súperku to napokon nestačilo. Bianca odohrala neuveriteľný zápas, blahoželám jej k zisku titulu. Veľmi si cením, že 20 rokov po mojom prvom triumfe na US Open tu stále hrám a dokážem držať krok s najlepšími."

Ženy - dvojhra - finále:

Bianca Andrescupová (15-Kan.) - Serena Williamsová (8-USA) 6:3, 7:5


Nebojácna dobyvateľka Andreescuová, ohlasy médií


New York 8. septembra (TASR) - Ohlasy zahraničných médií po finále dvojhry žien na tenisovom US Open, v ktorom Kanaďanka Bianca Andreescuová zdolala domácu Serenu Williamsovú 6:3, 7:5:

New York Times: "Andreescuová zavŕšila svoju premiérovú účasť na US Open fantastickým víťazstvom 6:3, 7:5 a zmarila Williamsovej snahu o vyrovnanie rekordu Margaret Courtovej v počte titulov v dvojhre."

USA Today: "Najzdrvujúcejšia prehra ikonickej kariéry Sereny Williamsovej. Výsledok 6:3, 7:5 jasne demonštruje nebojácnosť a odhodlanie 19-ročnej Kanaďanky."

CNN: "Bianca Andreescuová v súčasnostni jednoducho nevie prehrať zápas."

cbc.ca: "Tlak jej svedčí. Bianca Andreescuová zdolala Serenu Williamsovú a získala historicky prvý grandslamový titul pre Kanadu."

The Daily Telegraph: "Grandslamové trápenie Sereny Williams pokračuje. Prehrala už štvrté veľké finále za sebou. Opäť ju zdolala nebojácna dobyvateľka z novej generácie."