Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Tomáš MEDVEĎ: Pracujem na tom, aby legendy nevymizli z našich hláv

Bývalý vynikajúci futbalista, dnes riaditeľ Klubu ligových kanonierov Tomáš Medveď v štúdiu TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Bývalý futbalista T. Medveď sa nedávno stal riaditeľom Klubu ligových kanonierov. Aké má s ním plány a ako si spomína na svoju úspešnú kariéru, porozprával v TABLET.TV.

Bratislava 21. septembra (Teraz.sk) – Bývalý vynikajúci futbalista Tomáš Medveď sa už niekoľko mesiacov snaží oživiť zašlú slávu Klubu ligových kanonierov (KLK). Z pozície riaditeľa tohto zoskupenia, ktoré má aj vrátane neho k dnešnému dňu 35 členov, robí všemožné kroky k tomu, aby sa čo najintenzívnejšie vrylo do povedomia futbalovej verejnosti. Súčasné i plánované aktivity KLK, ale aj jeho mimoriadne úspešnú hráčsku a neskôr i trénerskú kariéru, sme so 44-ročným futbalovým svetobežníkom prebrali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Funkciu riaditeľa Klubu ligových kanonierov zastáva Medveď už niekoľko mesiacov, pričom je zaujímavé, že vďaka 103 gólom je aj on sám jedným z jej členov. „Zo začiatku to bola z mojej strany akási výpomoc, pretože už dlhé roky sa trojica futbalových nadšencov - Peter Divéky, Gregor Mareš a Peťo Bzdúch - snažila obnoviť tento legendárny klub. Jeho vznik siaha až do roku 1972, no po rozpade Československa sa u nás stratil a ja som chcel dopomôcť tomu, aby sa opäť vrátil na slovenskú futbalovú mapu. Zhruba pred rokom sme si preto všetci spolu sadli a povedali si, že ideme do toho. Bolo potrebné však tomu dať právnu identitu a nejakým spôsobom sa pridružiť k Slovenskému futbalovému zväzu. To sa nám všetko podarilo, a tak teraz môžeme pracovať na tom, aby legendárne mená nevymizli z našich hláv,“ rozhovoril sa Tomáš Medveď.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S TOMÁŠOM MEDVEĎOM:



V súčasnosti figuruje v KLK 35 mien, medzi ktorými nechýbajú velikáni z našej futbalovej histórie, ale je medzi nimi aj zopár stále aktívnych hráčov. „S 202 presnými zásahmi je jasným lídrom Ladislav Kubala, za ktorým nasleduje 176-gólový Jožko Kožlej, o šesť gólov menej má na konte tretí Jozef Adamec. Sú tam však aj ďalšie veľké osobnosti slovenské futbalu, ako napríklad Jozef Levický, Jozef Obert, Stanislav Griga, Pavol Diňa či bratia Luhový. Z mladšej generácie ide o hráčov ako Marek Bakoš, Robo Vittek, Filip Hološko, Stano Šesták alebo Tomáš Oravec a naposledy sa do tohto elitného klubu prebojoval aj Marek Hamšík,“ súkal mená ako z rukáva niekdajší obávaný kanonier.

Počas kariéry strieľal Tomáš Medveď góly vo farbách rôznych klubov. Okrem angažmánov v Maďarsku, Česku či v tom čase ešte exotickej Číne, obliekal pod Tatrami aj dresy ôsmich prvoligových tímov. „Mojim zámerom nebolo chodiť z klubu do klubu, to určite nie. Jednoducho sa to tak vyvinulo. Na druhej strane sa musím priznať, že v začiatkoch mojej kariéry som bol impulzívny a keď sa mi nedarilo a nevedel som nájsť s trénerom spoločnú reč, tak sa tie dresy na mne menili. V ďalších rokoch však moje prestupy vyplynuli aj z marketingových zámerov, či potreby klubov v prípade zaujímavých ponúk speňažiť moju osobu alebo niečo podobné. Nepopieram, že ja osobne by som bol veľmi rád odohral v jednom klube celú kariéru, urobil si v ňom dobré meno a vytvoril si silné zázemie. Takto som mal pre zmenu možnosť poznať aj viacero iných krajín, množstvo nových ľudí, čo ma zasa obohatilo v rámci celoplošného vnímania sveta a futbalu. Z tejto stránky to beriem ako veľké plus,“ zamyslel sa Medveď.

MUFUZ-u berie vážne


Drvivú väčšinu zo svojej bohatej zbierky gólov zaznamenal rodák z Košíc v našej najvyššej súťaži. Pred ktorými obrancami mal najväčší rešpekt? „Za mojich hráčskych čias boli takmer všetci stopéri tvrdí chlapi, do súbojov išli od podlahy a bolo nesmierne náročné sa cez nich presadiť. Teraz už môžem povedať, že v nejednom prípade sme sa dokonca chceli vzájomne inzultovať, a to nielen slovne. Vynikajúcich obrancov mala Žilina, Humenné, Slovan či Inter. Taký Marián Šuchančok alebo Ondrej Šmelko boli veľmi nepríjemní. Zahryzli sa do vás a už vás nepustili,“ s úsmevom spomína bývalý skvelý útočník, ktorý v našej najvyššej súťaži odohral bezmála 300 duelov.



Život Tomáša Medveďa sa aj po skončení aktívnej kariéry točí stále okolo futbalu. Zábavnou formou má k nemu blízko ako stabilný člen Mužstva futbalových zázrakov - MUFUZA. Ako sa v tomto zoskupení cíti? „Vynikajúco. Je to skvelá a vážna organizácia s množstvom umelcov, zábavných ľudí, spevákov či športovcov. Chodíme po mestách, mestečkách či dedinách, kde okrem exhibičných zápasov robíme ľuďom radosť aj kultúrnym či športovým programom. Myslím si, že tento projekt sa naozaj vydaril a je stále lepší a lepší. A s kým si najlepšie rozumiem? Nerád by som vyslovoval nejaké mená, aby som na niekoho nezabudol. Vychádzam si však s každým, sme jednoliaty kolektív a vynikajúca partia,“ uzavrel debatu Tomáš Medveď.