Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

MOV čelí kritike po rozhodnutí o symboloch na hokejových maskách

Americké brankárky Nicole Hensleyová a Alex Rigsbyová. Foto: TASR/AP

Brankárkam ženského tímu USA Nicole Hensleyovej a Alex Rigsbyovej povolil MOV nechať na maskách obraz Sochy slobody.

Pjongčang 14. februára (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa dostal pod paľbu kritiky, pretože údajne rozhoduje dvojakým metrom. "Jablkom sváru" sú symboly na maskách hokejových brankárov.

Brankárkam ženského tímu Nicole Hensleyovej a Alex Rigsbyovej povolil MOV nechať na maskách obraz Sochy slobody. Obe najskôr vyšetrovali pre porušenie článku 51 olympijskej charty, podľa ktorého majú športovci zakázané používať symboly na podporu politickej, náboženskej, či rasovej propagandy. Toto rozhodnutie prekvapilo ostatné krajiny, pretože juhokórejský brankár Matt Dalton si na príkaz MOV musel svoju masku upraviť. Bol na nej zobrazený admirál Yi Sun-shin, legendárny veliteľ kórejskej námornej pechoty, ktorý sa stal slávnym po víťazstve nad Japonskom v roku 1597. Naturalizovaný Juhokórejčan Dalton sa rozhodol pre tento motív po tom, čo videl sochu admirála v Soule.

Juhokórejský hokejový tím podal po rozhodnutí sťažnosť na Medzinárodnú federáciu ľadového hokeja (IIHF) a prostredníctvom kórejského športového a olympijského výboru požiadal MOV o prešetrenie. Na celú situáciu zareagovali aj fanúšikovia. "Amerika je silná a my musíme zostať ticho," napísal jeden z nich na Twitter.