Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TOUR: Roglič vyhral 19. etapu, Sagan si ide po rekordný zelený dres

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese lídra bodovacej súťaže sa teší na pódiu po 19. etape TdF z Lúrd do Laruns 27. júla 2018. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval na 143. mieste a od zisku šiesteho zeleného dresu a vyrovnania rekordu Nemca Erika Zabela ho delí už len sobotňajšia časovka a slávnostný dojazd do Paríža.

Laruns 27. júla (TASR) - Slovinský cyklista Primož Roglič triumfoval v piatkovej 19. a zároveň poslednej horskej etape 105. ročníka Tour de France. Dostal sa tak na tretie miesto celkového poradia, keď zosadil obhajcu trofeje Chrisa Froomea. Jazdec stajne Lotto NL-Jumbo sa presadil v záverečnom zjazde z posledného kopca tohtoročnej edície pretekov Col d'Aubisque a 200,5 km dlhú trať z Lúrd do Larunssu prekonal za 5:28:17 h. Druhý finišoval líder celkového poradia Brit Geraint Thomas zo Sky a tretí skončil domáci Romain Bardet z Ag2R.

Thomas má pred sobotňajšou časovkou na čele veľký náskok 2:05 minúty na druhého Holanďana Toma Dumoulina zo Sunwebu, ktorý prišiel do cieľa na 6. mieste. Tretí Roglič stráca o 19 sekúnd viac, štvrtý je Froome (+2:37). V piatok vybuchol Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistaru, ktorý prišiel do cieľa na 19. mieste so stratou až sedem minút a v celkovom poradí sa prepadol na deviatu priečku.

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v náročnej etape na 143. mieste s mankom 38:23 minút a od zisku šiesteho zeleného dresu a vyrovnania rekordu Nemca Erika Zabela ho delí už len sobotňajšia časovka a slávnostný dojazd do Paríža. V celkovej klasifikácii mu patrí 70. miesto s mankom vyše dve a polhodiny.

"Celá etapa bola pre mňa veľmi ťažká. Pre mňa to bol najťažší deň na bicykli za posledných desať rokov. Myslím, že ste v televízii videli, ako veľmi som trpel. Ak by to bola klasika, odstúpil by som. Ak by som nemal zelený dres, možno by som to spravil tiež. Ale mal som ho na sebe a chcel som ho doviezť do cieľa, či už v časovom limite alebo nie. Dokončiť túto etapu pre mňa znamená viac ako víťazstvo. Bolo to naozaj veľmi ťažké a zvládol som to len vďaka mojim tímovým kolegom Danielovi Ossovi, Maciejovi Bodnarovi a Lukasovi Pöstlbergerovi, ktorí zostali po mojom boku počas celej etapy," povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese lídra bodovacej súťaže počas 19. etapy 105. ročníka Tour de France z Lourdes do Laruns (200.5 km) 27. júla 2018.
Foto: TASR/AP


Rozhodnuté je už aj poradie vo vrchárskej súťaži. Bodkovaný dres si domov odnesie, ak dorazí v nedeľu do cieľa, domáci Julian Alaphilippe z Quick-Stepu. Pred krajanom Warrenom Barguilom (Fortuneo-Samsic) má 79-bodový náskok.

V piatok mal pelotón pred sebou poslednú skúšku v horách. Na dvestokilometrovej trati museli pretekári zvládnuť až šesť stúpaní z toho tri mimoriadne náročné. Najprv to bol Col d'Aspin (1. kat., 12 km, 6,5%), hneď po ňom nasledoval legendárny Col du Tourmalet vo výške 2115 metrov nad morom (najvyššia kat., 17,1 km, 7,3%) a 20 km pred cieľom mal vrchol Col d'Aubisque (naj. kategória, 16,6 km, 4,9%). Všetky tri kopce mali úseky so sklonom nad 10%.

Krátko po štarte nasledovalo stúpanie na prvý kopec Côte de Loucrup (4. kat.) a tak prišlo k prvým útokom, zatiaľ čo sa šprintéri zaradili na chvost pelotónu. Nechýbal medzi nimi ani doudieraný Sagan. Prvý únik sa podaril triu Damien Gaudin (Direct Energie), Lukas Pöstlberger (Bora) a Silvan Dillier (Ag2R), ku ktorému sa pripojili Adam Yates (Mitchelton–Scott), Bob Jungels (Quick-Step) a Tanel Kangert (Astana). Stíhala ich ďalšia šestica prenasledovateľov s lídrom vrchárskej súťaže Julianom Alaphilippem a za nimi sa odtrhla ďalšia skupinka. Na druhom kopci dňa Côte de Capvern-les-Bains (4. kat.) mali lídri náskok na pelotón vyše tri minúty. Po 60 km sa skupiny na čele spojili a vznikol silný únik. Na rýchlostnej prémii bral 20 bodov Gauden a potom už nasledovalo stúpanie na Col d'Aspin.

Na ňom vypadol z pelotónu Sagan, ktorému vzadu pomáhali tímoví kolegovia Daniel Oss a Maciej Bodnar. Postupne sa do "gruppetta" pridali ďalší pretekári. Na trojnásobnom majstrovi sveta bolo vidieť, že stále cíti dôsledky pádu v 17. etape: "Povedal mi, že veľmi trpí. Po páde je to vždy najhoršie až o 48 hodín. Prežíva najťažší deň vo svojom cyklistickom živote. Chce dokončiť etapu v gruppette, ale všetko záleží na reakcii jeho tela," povedal pre cyclingnews.com športový riaditeľ Bory Patxi Villa.

Na stúpaní sa rozpadla aj vedúca skupina, favoriti na celkový triumf sa držali pokope na čele pelotónu. Desať bodov na vrchole zobral Alaphilippe a potvrdil prvé miesto v súťaži o bodkovaný dres, na jeho zisk mu stačilo už len prísť do cieľa v Paríži. Po krátkom zjazde nasledoval slávny Tourmalet. Na jeho ostrom stúpaní zaútočil z hlavnej skupiny Ilnur Zakarin, ku ktorému sa čoskoro pripojili Mikel Landa, Romain Bardet, Jakob Fuglsang i Rafal Majka a vypracovali si takmer minútový náskok na skupinu Thomasa. Na čele vtedy jazdila už len šestica a špeciálnu prémiu na Tourmalete bral opäť Alaphilippe.

Na následnom zjazde sa na čele sformovala 11-členná skupina už aj so Zakarinom, Bardetom či Majkom a spolu sa vydala na predposledný kopec etapy Col des Borderes (2. kat.). Pelotón strácal vyše tri minúty, Saganova skupina už 20, čo však malo stačiť na splnenie limitu v cieli. Prémiu vyhral Kangert, nasledoval opäť krátky zjazd a potom už posledný kopec tohtoročnej edície Tour Col d'Aubisque. Na čele zostala už len sedmička Bardet, Landa, Jungels, Tangert, Zakarin, Majka a G. Izaguirre, hlavná skupina, ktorá sa zúžila na 12 pretekárov a vypadol z nej Nairo Quintana, strácala necelé dve minúty.

Asi 33 km pred cieľom zaútočil spomedzi favoritov Dumoulin, ale trojica Sky Thomas, Froome a Bernal odolala. Po ňom to skúsil Primož Roglič z Lotta, ktorému sa podarilo "odtrhnúť" Bernala a postupne odpadol aj Froome. So Slovincom tak zostala dvojica Thomas a Dumoulin. Čoskoro dostihli jeho tímového kolegu Stevena Kruijswijka a Lotto tak bolo vo veľmi dobrej pozícii. Nakoniec sa však žiadne veľké rozdiely nekonali, ku Thomasovi a Rogličovi sa dotiahli Froome, Bernal, i Daniel Martin a navyše sa vedúce skupiny spojili. Na čele ostal len Majka, ktorý dosiahol prvý na vrchol Aubisque a do zjazdu si priniesol tesný náskok. O ten však čoskoro prišiel, vedúca skupina sa pospájala, pričom stále niekto nastupoval. Sagan v tých momentoch strácal 32 minút, čo však bolo stále pohodlne v limite na dokončenie etapy.

Na záverečných kilometroch sa dokázal v zjazde odpútať Roglič a prišiel si pre svoje druhé etapové víťazstvo na Tour de France i bonusové sekundy, ktoré ho nakoniec posunuli na tretie miesto v celkovom poradí. "Čo na to môžem povedať, som veľmi šťastný. Je to šialené, skvelý pocit. Dnes som mal dobré nohy, veľakrát som sa snažil ujsť a nakoniec sa mi to podarilo v zjazde. Časovka bude pre každého rovnaká a budem jazdiť, ako najlepšie viem," povedal v cieli víťaz.

Britský cyklista Geraint Thomas v žltom drese vedúceho pretekára a Francúz Romain Bardet v záverečnom špurte 19. etapy TdF z Lúrd do Larunssu 27. júla 2018.
Foto: TASR/AP


Na záverečných kilometroch sa dokázal v zjazde odpútať Roglič a prišiel si pre svoje druhé etapové víťazstvo na Tour de France i bonusové sekundy, ktoré ho nakoniec posunuli na tretie miesto v celkovom poradí.

V sobotu je na programe posledná etapa, ktorá ešte môže prehovoriť do celkového poradia. Na pretekárov čaká 31 km dlhá kopcovitá časovka zo Saint-Pée-sur-Nivelle do Espelette. V nedeľu ukončí Tour tradičný slávnostný príchod na Elyzejské polia do Paríža.

výsledky 19. etapy (Lurdy - Laruns, 200,5 km):

1. Primož Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) 5:28:17 h, 2. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +19 s, 3. Romain Bardet (Fr./Ag2R), 4. Daniel Martin (Ír./SAE Team Emirates), 5. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe), 6. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb), 7. Mikel Landa (Šp./Movistar), 8. Chris Froome (V.Brit./Sky) všetci rovnaký čas, 9. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL-Jumbo) +31, 10. Ilnur Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) rovnaký čas, ... 143. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +38:23 min

celkové poradie:

1. Thomas 79:49:31 h, 2. Dumoulin +2:05 min, 3. Roglič +2:24, 4. Froome +2:37, 5. Kruijswijk +4:37, 6. Landa +4:40, 7. Bardet +5:15, 8. Martin +6:39, 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +10:26, 10. Zakarin +11:49, ... 70. SAGAN +2:31:11

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 467 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates) 196, 3. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 184

vrchárska súťaž:

1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step) 170 b, 2. Warren Barguil (Fr./Fortuneo-Samsic) 91, 3. Majka 76

súťaž mladých pretekárov:

1. Pierre Latour (Fr./Ag2R) 80:09:52 h, 2. Egon Bernal (Kol./Sky) +5:47 min, 3. Guillaume Martin (Fr./Wanty-Groupe Gobert) +19:39