Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Ukrajinci sa cítia ukrátení o gól, Angličania tvrdia, mali sme šťastie

Foto: TASR/AP

V tomto prípade nepomohol hlavnému arbitrovi ani bránkový rozhodca, ktorý nevidel, že lopta po strele Ukrajinca Marka Deviča prešla v 62. minúte celým objemom bránkovú čiaru a až potom ...

Doneck 20. júna (TASR) - Hlasy žiadajúce zavedenie technológie na posudzovanie sporných situácii na bránkových čiarach vo futbale po utorňajšom zápase D-skupiny medzi Anglickom a Ukrajinou (1:0) ešte zosilneli.

V tomto prípade nepomohol hlavnému arbitrovi ani bránkový rozhodca, ktorý nevidel, že lopta po strele Ukrajinca Marka Deviča prešla v 62. minúte celým objemom bránkovú čiaru a až potom ju vykopol obranca Anglicka John Terry.

Paradoxom je, že deň pred tým zožali bránkoví rozhodcovia za svoje správne rozhodnutie v dueli Taliansko - Írsko pochvalu. Lopta po hlavičke talianskeho reprezentanta Antonia Cassana preťala celým objemom bránkovú čiaru a následne ju vykopol kapitán Írska Damien Duff. Bránkový rozhodca túto situáciu vyhodnotil správne a Taliansko viedlo 1:0. V tomto súboji však posúdil arbiter stojaci na úrovni bránkovej čiary inkriminovanú situáciu nesprávne a domáci tím tak obral o regulárny gól.

Po tomto verdikte majú technológie vo futbale ešte väčšiu podporu. "Na ihrisku bolo päť rozhodcov a lopta bola približne 50 cm za bránkovou čiarou. Prečo je potrebné mať piatich arbitrov na hracej ploche? Nechcem hovoriť o rozhodcoch, prehrali sme zápas. Nechcem hádzať všetku vinu na nich," vyhlásil po dueli tréner Ukrajiny Oleg Blochin.

Foto: TASR/AP
Podľa kapitána ukrajinskej reprezentácie Andreja Ševčenka spomínaný moment výrazne ovplyvnil priebeh stretnutia. "Neuznaný gól výrazne ovplyvnil naše plány. Ak by ho rozhodca uznal, celý zápas by mohol vyzerať inak," uviedol Ševčenko, ktorý v 70. minúte nahradil práve Deviča.

O tom, či lopta celým objemom prešla bránkovou čiarou zapochyboval kormidelník "Albiónu" Roy Hodgson. Podľa neho by túto neprehľadnú situáciu nevyriešila ani technológia. "Terry si na bránkovej čiare počínal veľmi dobre. Ani s použitím technológie by ste si nemohli byť úplne istí. Ak to však bol gól, potom sme mali šťastie," myslí si Hodgson.

O šťastí hovoril aj kapitán anglického národného tímu Steven Gerrard. "Na to, aby ste boli úspešní, potrebujete šťastie. Pred dvoma rokmi sme ho nemali a museli sme si baliť kufre," vyhlásil stredopoliar "The Reds". Gerrard narážal na situáciu z osemfinále majstrovstiev sveta 2010 v Juhoafrickej republike, kde v súboji proti Nemecku neuznali Anglicku regulárny gól. Lopta sa po strele Franka Lamparda odrazila od brvna približne pol metra za bránkovú čiaru, napriek tomu to nebol gól. "Albión" napokon podľahol Nemecku 1:4 a s turnajom sa rozlúčil.

"Teraz ma nezaujíma zásah Franka Lamparda. Som rád, že sme zvíťazili 1:0. Rozhodca je tam na to, aby robil takéto rozhodnutia. On rozhodol, vyhrali sme 1:0," uzavrel brankár anglického tímu Joe Hart.