Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Fanúšik Trnavy Richard D. bude počas zápasov Spartaka na polícii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Richard D. sa mal dopustiť prečinu v máji 2017 na futbalovom štadióne, keď počas futbalového stretnutia opakovane hajloval.

Bratislava 21. júla (TASR) - Úrad Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) po prvý raz uplatnil obmedzujúce opatrenie, keď zakázal futbalovému fanúšikovi Richardovi D. účasť na futbalových zápasoch FC Spartak Trnava. TASR informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

„Prokurátor ÚŠP dňa 19. 6. 2017 podmienečne zastavil trestné stíhanie Richarda D. obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd so skúšobnou dobou v trvaní jedného roka. Počas plynutia skúšobnej doby má Richard D. zákaz účasti na futbalových zápasoch FC Spartak Trnava v súťažiach organizovaných Slovenským futbalovým zväzom. V čase konania uvedených futbalových zápasov, počas plynutia ročnej skúšobnej doby, sa musí dostaviť na príslušné obvodné oddelenie Policajného zboru. Takéto opatrenie je uložené prvýkrát,“ povedala Tökölyová.

Richard D. sa mal dopustiť prečinu v máji 2017 na futbalovom štadióne, keď počas futbalového stretnutia opakovane hajloval. „Odhalil ho kamerový záznam, na ktorom muž zahalený v kapucni opakovane hajloval. Bezpečnostný manažér futbalového klubu záznam odstúpil na ďalšie konanie prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu Policajnému zboru,“ uviedla Tökölyová.

Obvinený sa podľa Tökölyovej k spáchaniu skutku priznal a svoje konanie oľutoval. „Po splnení zákonných predpokladov na možnosť podmienečného zastavenia trestného stíhania, teda s ohľadom na okolnosti, za akých malo k takémuto prejavu dôjsť, vzhľadom na jeho osobu, s prihliadnutím na jeho doterajší život a na okolnosti prípadu, je možné takéto rozhodnutie považovať za dostačujúce. Zároveň obmedzenia, resp. povinnosti uložené prokurátorom, teda dostaviť sa na Obvodné oddelenie Policajného zboru počas futbalových zápasov, mu napomôžu viesť riadny život a súčasne mu zabránia v prípadnom opakovaní trestnej činnosti,“ dodala Tökölyová.

Počas priebehu plynutia skúšobnej doby sa bude priebežne skúmať, či obvinený vedie riadny život a tiež, či vyhovel uloženým obmedzeniam a povinnostiam. Po uplynutí jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti uznesenia bude rozhodnuté o tom, že sa obvinený osvedčil, inak sa rozhodne o pokračovaní v trestnom stíhaní.