Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

V Mníchove si pripomenuli 40. výročie atentátu na izraelskú výpravu

Na snímke žena kladie veniec pred budovu, v ktorej bývala izraelská výprava počas OH 1972 v Mníchove Foto: TASR/AP

Palestínski teroristi držali na olympijských hrách v zajatí členov izraelskej olympijskej výpravy a žiadali o oslobodenie väzňov v Izraeli.

Mníchov 5. septembra (TASR) - Položením vencov v bývalej mníchovskej olympijskej dedine si príbuzní izraelských obetí spolu s nemeckými politikmi a funkcionármi pripomenuli v stredu 40. výročie atentátu na OH 1972.

Na spomienke sa zúčastnili medzi inými starosta Mníchova Christian Ude, prezident Nemeckého olympijského výboru (DOSB) Thomas Bach a izraelský vicepremiér Silvan Šalom.

„Pred štyridsiatimi rokmi sa navždy zmenili naše životy,“ povedala Ankie Spitzerová, vdova po trénerovi šermiarov Andrem Spitzerovi. Osem členov palestínskej militantnej organizácie Čierny september preniklo v priebehu druhého týždňa olympijských súťaží do nedbalo stráženej olympijskej dediny, kde usmrtilo dvoch a zajalo ďalších deväť členov izraelskej olympijskej výpravy. Po čine sa teroristi s rukojemníkmi, za prepustenie ktorých žiadali oslobodenie Palestínčanov väznených v Izraeli, snažili ujsť z Nemecka. Pri pokuse bezpečnostných zložiek o oslobodenie zajatcov zahynulo na letisku vo Fürstenfeldbrucku neďaleko Mníchova všetkých deväť rukojemníkov, päť teroristov, západonemecký policajt a pilot vrtuľníka. Hry na jeden deň prerušili.