Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V biatlonovom šprinte 2. kola P. Fialková siedma, triumf Wiererovej

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková. Foto: TASR/AP

V slnečnom počasí vyrazili na trať Kuzminová s číslom 2, P. Fialková s 10-kou a nasadili na medzičasoch spočiatku vysokú latku.

Hochfilzen 13. decembra (TASR) - Slovenská biatlonistka Paulína Fialková skončila v šprinte 2. kola Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene na 7. mieste, keď na víťaznú Talianku Dorotheu Wiererovú stratila 43,8 sekundy. Druhú priečku na 7,5 km trati obsadila Fínka Kaisa Mäkäräinenová (+0,6), tretiu Ruska Jekaterina Jurlovová-Perchtová (+24,4). Do top desiatky prenikla aj desiata Anastasia Kuzminová (+49,6). Ďalšie dve Slovenky sa zaradili až do druhej polovice výsledkovej listiny, 58. miesto patrilo Ivone Fialkovej (+2:11,5) a 68. Terézii Poliakovej (+2:34,5). V priebežnom hodnotení SP si po štyroch pretekoch upevnila vedenie Wiererová s 204 bodmi, P. Fialková je tretia so 165 b.

V slnečnom počasí vyrazili na trať Kuzminová s číslom 2, P. Fialková s 10-kou a nasadili na medzičasoch spočiatku vysokú latku. Kuzminová (strelecká bilancia 2-0) si tvrdý podklad bežecky užila, menej už streľbu ležmo s tretím a štvrtým nevybieleným terčom. Pozíciu si výrazne zlepšila na "stojke" a mohla ešte zabojovať o umiestenie v najlepšej desiatke. P. Fialková (1-0) netrafila posledný ležkový terč a priebežne bola na tom v porovnaní s Kuzminovou lepšie. Po čistej "stojke" sa ešte otvorila šanca zabojovať opäť o miesto v top desiatke a so 7. miestom sa jej to aj podarilo, štvrtýkrát zo štyroch pretekov v sezóne. Obe Slovenky vydali ku koncu všetky sily, po druhej streľbe bola na medzičase P. Fialková 10., Kuzminová 13., no obe sa stihli posunúť o tri priečky vpred.

Na poprednú priečku útočili aj ďalšie, napríklad Francúzka Chevalierová, no netrafila posledný terč. Blízko k pódiu mala aj Talianka Vittozziová, ani ona sa však nevyvarovala jednej chyby na strelnici a pripravila sa o možné víťazstvo. Štvrtý stojkový nevyčistila ani 35-ročná Mäkäräinenová a musela sa ešte viac pohnať na trati. Zdolala všetky súperky, okrem jednej, 28-ročnej Talianky Wiererovej, ktorá v sezóne triumfovala po prvý raz, piatykrát v kariére, premiérovo v šprinte.

Medzi 98 štartujúcimi sa usilovali aj I. Fialková (0-3) a Poliaková (1-0). Výborne začala I. Fialková, zo slovenskej štvorice najlepšie, všetko si však pokazila tromi chybami na streľbe stojmo. Poliaková na štvrtom terči nabrala 150 m navyše a opäť mala na trati pomalé lyže.

Zľadovatená tvrdá trať dala všetkým biatlonistkám dosť zabrať a výnimkou neboli ani Slovenky. Paulína Fialková opäť potvrdila stabilnosť formy: "Dosť som sa však natrápila, na trati to bolelo a najmä kopce boli veľmi náročné. Akosi som sa pred týždňom v slovinskej Pokljuke cítila lepšie. Na strelnicu som vždy pozorne došla a sledovala aj, ako fúka vietor. Bol dosť točivý a ja som sa snažila prísť na taký stav, kde fúkalo najmenej. Bol to slušný výkon, na 'ležke' som raz minula terč, keď som stiahla poslednú ranu. Škoda, jednou nohou som už bola na odchode zo strelnice, pozornosť bola asi nižšia. Inak boli stabilné dobré podmienky."

Anastasia Kuzminová prvýkrát prenikla v sezóne do top desiatky, napriek dvom chybám v "ležke": "Práve na ňu som sa snažila veľmi koncentrovať a rozvážne ju odstrieľať. Asi som si neustrážila dych, ostatné činnosti ma však uspokojili. Beží sa mi stále viac a viac lepšie, dúfam, že forma ešte porastie. V streľbe stojmo sa mi darí, dokážem istotu v mierení v tréningu preniesť aj do pretekov, čo mi v 'ležke' nejde tak dobre."

Anna Murínová, osobná trénerka P. Fialkovej, si zatiaľ pochvaľuje jej formu: "Opäť som spokojná, aj keď priznávam, že sme po Pokljuke mysleli na viac. Sezóna sa však rozbehla nad očakávanie. Paulína sa pri 'ležke' dosť rozhodila, asi aj tvrdý premrznutý sneh si vyžadoval zo seba vydať viac síl."

Výsledky


šprint na 7,5 km: 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 21:04,9 min (1 tr. okr.), 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +0,6 s (1), 3. Jekaterina Jurlovová-Perchtová (Rus.) +24,4 (0), 4. Lisa Vittozziová (Tal.) +25,3 (1), 5. Monika Hojniszová (Poľ.) +28,2 (0), 6. Iryna Krjuková (Biel.) +38,5 (0), 7. Paulína FIALKOVÁ (SR) +43,8 (1), 8. Anais Chevalierová (Fr.) +45,4 (1), 9. Irina Starychová (Rus.) +47,5 (0), 10. Anastasia KUZMINOVÁ +49,6 (2), ...58. Ivona FIALKOVÁ +2:11,5 min (3), 68. Terézia POLIAKOVÁ (všetky SR) +2:34,5 (1)

Priebežné hodnotenie SP (po 4 z 26 pretekov): 1. Wiererová 204 bodov, 2. Mäkäräinenová 185, 3. P. FIALKOVÁ 165, 4. Vittozziová 164, 5. Hojniszová 144, 6. Krjuková 125, ...17. KUZMINOVÁ 75, 51. I. FIALKOVÁ 14

SP v šprinte (2 z 9): 1. Mäkäräinenová a Wiererová obe 114, 3. Vittozziová 83, 4. P. FIALKOVÁ 74, 5. Hojniszová 70, 6. Krjuková 62, ...9. KUZMINOVÁ 54