Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Veronika Zuzulová sa pozerá vpred, chce uspieť vo Svetovom pohári

Slovenská lyžiarka Veronika ZuzulováFoto: TASR/AP

V hre počas finálového týždňa Svetového pohára v alpskom lyžovaní je okrem vysokej finančnej odmeny i sedem glóbusov.

Schladming 13. marca (TASR) - Približne 750.000 eur (900.000 švajčiarskych frankov) a 7 z 12 sezónnych trofejí je v hre počas finálového týždňa Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

V rakúskom Schladmingu, budúcoročnom dejisku MS pravdepodobne dekorujú nového celkového víťaza medzi mužmi, v ženskej kategórii je táto možnosť už preč - Američanka Lindsey Vonnová získala svoj štvrtý veľký glóbus v predstihu. Vo vyvrcholení sezóny sa opäť predstaví Veronika Zuzulová.

Slovenská slalomárka je vo svojej obľúbenej disciplíne na 7. mieste, ale za určitých okolností môže skončiť aj druhá. Prekonala by tým svoje maximum z roku 2008, keď skončila tretia a to v zime, v ktorej žiarila sériou výsledkov na stupňoch víťaziek. Momentálna situácia len potvrdzuje, že slalom žien, s výnimkou mimoriadneho zjavu Rakúšanky Marlies Schildovej, je mimoriadne vyrovnaná a zradná disciplína, kde jedno zaváhanie môže rozhodiť karty celosezónne.


Slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová
Foto: TASR/AP Photo/Marco Trovati
Boj o najlepší výsledok

Veď napríklad k poskočeniu z priebežného 7. na konečné 3. miesto stačí Zuzulovej zopakovať skvelý výsledok zo sobotňajšieho slalomu v Aare (2. miesto), pri zlyhaní Rakúšanky Kirchgasserovej a pri priemerných výkonoch súperiek na 4. až 6. mieste.

"Nemyslím na to, že by som sa mohla dostať aj na pódiovú métu, aj keď o tejto možnosti viem. Každopádne budem bojovať o čo najlepší výsledok, samozrejme, že by som rada konečne vyhrala. Že mi to v sobotu uniklo o vlások, to som už hodila za hlavu."

Pred Schladmingom musela padnúť definitíva o držiteľoch kombinačných glóbusov. V disciplíne alpskej všestrannosti sa vo finále Svetového pohára nesúťaží. Sezónnymi víťazmi superkombinácie sa stali Vonnová (tretíkrát v rade) a Chorvát Ivica Kostelič, ktorý si tiež zopakoval triumf z vlaňajška.

Najvýraznejšia tajnička finále SP je v celkovom poradí mužov. Až do Kosteličovho zranenia sa rysovala jeho obhajoba veľkého glóbusu, ale februárové absencie ho stáli cenné body. Momentálne ich má 1064, teda o 186 menej ako Švajčiar Beat Feuz, ktorý má zase na Rakúšana Marcela Hirschera náskok 55 bodov.

Zrejme podľa Feuzovych výsledkov v stredajšom zjazde a štvrtkovom super-G sa Chorvát rozhodne, či bude štartovať aj v sobotňajšom obrovskom slalome, alebo iba v nedeľňajšom slalome. Pre Hirschera budú zase Švajčiarove výkony signálom ako má odjazdiť on svoje víkendové súťaže. Ak by sa Feuzovi totálne nedarilo, Rakúšan by mohol pri víťaznom obrovskom slalome v záverečný deň menej riskovať v špeciálnom.


Hirscherové ambície na malý glóbus
Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher
Foto: TASR/AP Photo/Shinichiro Tanaka


Lenže práve v slalome má Hirscher ambície získať malý glóbus, ktorý priebežne výborne obhajuje Kostelič. Na svojho súpera má náskok 50 bodov Švéd Andre Myhrer. V obrovskom slalome by mal mať Hirscher "guľu" v suchu, lebo Američan Ted Ligety stráca 92 bodov.

Ani ďalšie dve mužské disciplíny nemajú ešte úplne istých víťazov, hoci v super-G disponuje Aksel Lund Svindal 42-bodovým predstihom pred Švajčiarom Didierom Cucheom, Feuz stráca 45 bodov. V zjazde sa z "pole position" vydá na trať Rakúšan Klaus Kröll so 48 bodovým náskokom na Cuchea a 51 bodovým na Feuza. Cuche by chcel získať svoj piaty malý glóbus za zjazd, aby sa týmto triumfom rozlúčil so svojou mimoriadnou kariérou. Okrem neho ohlásil koniec aj popredný rakúsky reprezentant v kĺzavých disciplínach Mario Scheiber.


Rozlúčka s Pärsonovou
Švédka Anja Sofia Tess Pärsonová
Foto: TASR/AP Photo/Marco Trovati


Finále SP býva tradične rozlúčkovou akciou mnohých hviezd a teraz to bude okrem Cuchea aj jedna z najväčších ženských. Tridsaťročná Anja Sofia Tess Pärsonová dosiahla na bielych svahoch všetko a všetko viackrát.

Čo sa týka Svetového pohára, celkovou víťazkou bola dva razy a vyhrala 42 pretekov. Patrí do exkluzívnej spoločnosti piatich zjazdárok, ktoré v novej ére pod hlavičkou SP vyhrali v pretekoch všetkých piatich disciplín. No ako jediná pretekárka histórie vo všetkých piatich získala aj zlato na MS.

Pärsonovej rozlúčka bude, pravda, v tieni osobnosti Lindsey Vonnovej. Američanka má už isté okrem veľkého aj malé glóbusy za kombináciu a zjazd, v super-G ho získa asi tiež, lebo má 94-bodový náskok pre Rakúšankou Annou Fenningerovou.

V obrovskom slalome naopak Vonnová stráca 95 bodov na Nemku Viktoriu Rebensburgovú, ktorá tak zrejme malý glóbus obháji. Tak ako sa to bez problémov podarilo v slalome sedemnásobnej víťazke zimy Rakúšanke Marlies Schildovej.

Zo slovenského pohľadu bude "dňom D" sobota. Zuzulová vlani v Lenzerheide podala hrdinský výkon. Na konci náročnej sezóny ju oslabila angína, napriek tomu skončila tretia a celkovo si zabezpečila piatu pozíciu. Rok predtým po smoliarskej a nevydarenej sezóne do finále nepostúpila, v roku 2009 bola zranená, ale v roku 2008 zažila svoj najslávnejší okamih kariéry i vôbec v histórii samostatného zjazdového lyžovania na Slovensku. V talianskom Bormiu skončila s maličkou stratou 7 stotín druhá vo finálovom slalome, čím si zabezpečila tretie miesto v celej sezóne.


Vo finále SP nie sú náhradníci

Vo finále SP má právo štartovať 25 pretekárov v bodovanom poradí disciplíny. V prípade zranenia alebo odhlásenie neexistujú náhradníci. Toto hlavné pole účastníkov dopĺňajú tí záujemcovia, ktorí v prebiehajúcej sezóne dosiahli pred finále aspoň 500 bodov v celkovom poradí SP. Ak napríklad vyznávač kĺzavých disciplín dosiahne 500 bodov v stredu vo finálovom zjazde, automaticky môže štartovať v ďalších pretekoch záverečného týždňa, hoci nepatrí v tých disciplínach do prvej 25-ky.

Takisto môžu v každej disciplíne, bez ohľadu na hlavné kritérium, štartovať úradujúci majstri sveta resp. olympijskí víťazi a juniorskí majstri sveta, tých sa však týka konkrétna súťaž. Vzhľadom na redukované štartové pole sa body prideľujú len prvej pätnástke, teda po pretekára za 16 bodov. Je to nevýhodné pre tých, ktorým vychádza k nejakej méte povedzme 5 bodov a chceli by ísť na ich istotu...