Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Vo Francúzsku zadržali vyše 280 fanúšikov futbalového tímu Alžírska

Vo Francúzsku zadržali vyše 280 fanúšikov futbalového tímu Alžírska. Foto: TASR/AP

Desiatky mladých fanúšikov demolovali prístrešky na zastávkach MHD, podpaľovali pneumatiky a odpadkové koše a rušili nočný pokoj trúbením klaksónov áut a divokou jazdou na motorkách.

Paríž 15. júla (TASR) - Po víťazstve alžírskych futbalistov v semifinále Afrického pohára národov zadržala francúzska polícia od nedele večera vyše 280 vyčíňajúcich fanúšikov.

Ako informovala televízia BFM, najbúrlivejšie boli oslavy v Marseille, Paríži a Lyone, kde fanúšikovia na oslavu víťazstva svojho tímu hádzali petardy a dymovnice.

V Marseille sa polícia oslavujúcich fanúšikom snažila v prvom rade zabrániť zrážkam s ľuďmi, ktorí sa vracali do centra zo Starého prístavu, kde sa prizerali ohňostroju na počesť francúzskeho štátneho sviatku. Policajti boli nútení zasiahnuť, pretože fanúšikovia hádzali tzv. zábavnú pyrotechniku pod nohy aj im.

Desiatky mladých fanúšikov následne demolovali prístrešky na zastávkach MHD, podpaľovali pneumatiky a odpadkové koše a rušili nočný pokoj trúbením klaksónov áut a divokou jazdou na motorkách. Popri tom hádzali do zasahujúcich policajtov Molotovove kokteily, fľaše a kamene či kusy betónu.

V Paríži sa na triede Champs-Élysées zišli tisíce alžírskych fanúšikov, kde sa už nachádzali tisícky turistov, ktorých tam prilákal slávnostný ohňostroj pri Eiffelovej veži.

Situácia sa zdramatizovala po 23.00 h SELČ, keď polícia proti rozvášneným a útočiacim fanúšikom zasiahla slzotvorným plynom. Na slávnej triede, ako aj na námestí Place de l'Étoile zostali po fanúšikoch zničené bicykle a kolobežky a niekoľko podpálených odpadkových košov.

V Lyone na niektorých miestach došlo k potýčkam medzi fanúšikmi a políciou. Podpálených bolo aj niekoľko zaparkovaných áut, uviedla miestna policajná prefektúra.