Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Vo veku 80 rokov zomrel strelecký rekordér Alojz Martinček

Alojz Martinček Foto: futbalsfz.sk

Skvelý útočník bol blízko aj k letenke na futbalové MS 1962 v Chile, ale napokon ostal doma, lebo sa uzdravil Josef Kadraba.

Bratislava 29. marca (TASR) - V piatok 29. marca v ranných hodinách zomrel legendárny futbalista Alojz Martinček, slovenský rekordér v počte strelených gólov v jednom zápase najvyššej súťaže. Bývalý skvelý útočník skonal vo veku nedožitých 81 rokov. Informovala o tom oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Alojz Martinček sa narodil 24. mája 1932 v Michalovciach, ale od dvoch rokov až do dospelého veku žil v Trebišove. Okrem miestneho Slavoja hral potom v Košiciach za VSS, ako prvý Slovák vojenčil vo futbalovom oddiele RH Brno, kde hral s Vlastimilom Bubníkom, Dandom a ďalšími hokejistami majstrovskej "kométy".

Po návrate do Košíc prestúpil z Jednoty do Tatrana Prešov, kde zažil svoje najúspešnejšie dni. Ten najpamätnejší prišiel 8. mája 1961, keď v ligovom zápase "zeleno-bielych" nastrieľal Slovanu Nitra šesť gólov a mierou vrchovatou sa zaslúžil o víťazstvo 8:1. Tento strelecký rekord v jedno zápase neprekonal dosiaľ nik, iba Jozef Adamec ho vyrovnal o dva roky neskôr v drese Slovana, keď proti Třincu sa pod výhru 8:0 podpísal poltuctom gólov.

Martinček bol blízko aj k letenke na MS 1962 v Chile, ale napokon ostal doma, lebo sa uzdravil Josef Kadraba. Za spomenutie stojí aj jeho výkon v prípravnom zápase proti Michaľanom, keď strelil 11 zo štrnástich gólov svojho tímu, alebo v pohárovom stretnutí proti Krompachom, keď dal z trinástich gólov rovný tucet. Nezabudnuteľný bol aj jeho gól v drese Jednoty proti Ostrave, keď po hádzaní autu mu Kvašňák prihral na volej a lopta z 35 – 40 metrov skončila v sieti Daněka. Svojho času mal šancu hrať za FC Liverpool, z Viedne do Anglicka však neodletel.

V roku 1963 sa Martinček vrátil do Košíc, kde bol vo VSS hrajúcim asistentom trénera Štefana Jačianskeho. Vo veku 32 rokov skončil s aktívnou činnosťou. Pre strojárov založil futbalovú triedu na Trebišovskej ulici a v meste bol dlho hráčom a funkcionárom košických internacionálov.