Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenské volejbalistky na úvod ME triumfovali nad Španielkami

Na snímke sprava Mária Kostelanská (Slovensko), Maria José Corral Bouza a Aina Berbel (obe Španielsko) v zápase D-skupiny ME volejbalistiek Slovensko - Španielsko v Bratislave 23. augusta 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

V dramatickom a vyrovnanom zápase bol kľúčový druhý set, v ktorom Slovenky od úvodu prehrávali, no po skvelom obrate a výborne zvládnutej koncovke triumfovali 29:27.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Slovenské volejbalistky zvíťazili vo svojom otváracom zápase D-skupiny ME volejbalistiek v Bratislave nad Španielskom 3:0.

V dramatickom a vyrovnanom zápase bol kľúčový druhý set, v ktorom Slovenky od úvodu prehrávali, no po skvelom obrate a výborne zvládnutej koncovke triumfovali 29:27. V treťom sete si už v skvelej atmosfére nenechali ujsť prvé víťazstvo na šampionáte.

Zverenky Marca Fenoglia nastúpia vo svojom druhom zápase v skupine v sobotu o 20.00 h proti Švajčiarsku.

D-skupina



Slovensko - Španielsko 3:0 (24, 27, 18)

zápas trval 88 minút, rozhodovali: Simonovská (Č.Hora) a Marquesová-Ferreirová (Portug.)

Slovensko: Kijaková, Pencová, Herelová, Radosová, Kostelanská, libero Španková (Koseková, Hudecová, Hrončeková, Palgutová). Tréner: Marco Fenoglio.

Španielsko: Berbelová, Corralová, Riverová, Garciaová, Seguraová, libero Sanchezová (Escamillaová, Prianteová, libero Llabresová). Tréner: Pascual Saurin.


Slovenky vstúpili do zápasu výborne, viedli 2:0 aj 3:1. No Španielky potom šnúrou troch bodov išli do vedenia. Oba tímy sa potom striedali vo vedení, za stavu 14:14 odskočili Slovenky súperovi o dva body zásluhou dvoch skvele zakončených útokov. Španielky však odpovedali rovnako a neskôr bol stav 20:20. V závere mali viac síl domáce, využili druhý setbal a triumfovali 26:24.

Druhý set začali lepšie Španielky, viedli v úvode 5:2 a náskok si potom udržovali. Za stavu 15:11 však Slovenky začali otáčať výsledok a po smeči Pencovej vyrovnali na 17:17. Potom sa po prvý raz v 2. sete dostali Fenogliho zverenky do vedenia 23:22. V dramatickej a vyrovnanej koncovke mali napokon pevnejšie nervy a dôležitý set získali v pomere 29:27.

Na začiatku tretieho setu viedli španielske reprezentantky 2:0, no Slovenky otočili stav na 4:2 a náskok si udržiavali. Neskôr po skvelom bloku Kijakovej viedli už 10:5. Hoci sa Španielky neskôr zlepšili, slovenské volejbalistky si už v skvelej atmosfére nenechali triumf vziať.

hlasy po zápase:

Nina Herelová, blokárka SR: "Bolo kľúčové, že sme zvládli koncovky setov. Som unesená z atmosféry, bolo to niečo neuveriteľné. Zápas nám ukázal, že na takomto fóre nemôžeme poľaviť ani na chvíľu."

Jaroslava Pencová, blokárka SR: "Zápas som si užívala, diváci sa bavili, bola som v šoku. V druhom sete to bolo vybojované, vyšiel nám challenge, tam sa to celé rozhodlo."

Marco Fenoglio, tréner SR: "Bolo to fantastické. Skvelá pedzápasová šou, neuveriteľní fanúšikovia. Bolo niečo neuveriteľné hrať v takejto atmosfére, miešali sa vo mne emócie. Hrali sme ako tím, a to bolo kľúčové pri tomto triumfe. Som hrdý na moje dievčatá, pretože vedia, čo od nich vyžadujem a plnili to."




ďalšie výsledky D-skupiny:

Švajčiarsko - Nemecko 0:3 (16, 19, 21)

Bielorusko - Rusko 0:3 (24, 16, 22)

tabuľka:

1. Nemecko 1 1 0 3:0 3

2. Rusko 1 1 0 3:0 3

3. SLOVENSKO 1 1 0 3:0 3

4. Španielsko 1 0 1 0:3 0

5. Bielorusko 1 0 1 0:3 0

6. Švajčiarsko 1 0 1 0:3 0