Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slováci a Slovenky spoznali súperov v zlatej Európskej lige

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Muži si v A-skupine zmerajú sily s Belgickom, Estónskom a Švédskom, ženy sa stretnú v C-skupine s Českou republikou, Bieloruskom a Španielskom.

Luxemburg 12. decembra (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentácie mužov a žien spoznali v utorok súperov v novovytvorenej Európskej lige 2018. Tá je rozdelená do dvoch výkonnostných súťaží zlatej a striebornej a ponesie názov Golden European League a Silver European League. Slováci aj Slovenky sa predstavia v 12-člennej zlatej lige. Muži si v A-skupine zmerajú sily s Belgickom, Estónskom a Švédskom, ženy sa stretnú v C-skupine s Českou republikou, Bieloruskom a Španielskom.

Novú súťaž predstavila Európska volejbalová konfederácia (CEV) po tom, ako Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) v októbri odprezentovala Ligu národov (Volleyball Nations League), ktorá nahradila Svetovú ligu mužov a ženskú World Grand Prix.

Ďalšími účastníkmi zlatej Európskej ligy v súťaži mužov sú Slovinsko, Holandsko, Turecko a Ukrajina (B-skupina) a Fínsko, Česká republika, Portugalsko a Španielsko (C-skupina). V striebornej EL sa predstaví osem tímov - Macedónsko, Lotyšsko, Rakúsko a Kosovo (A-skupina) a Bielorusko, Chorvátsko, Maďarsko a Albánsko (B-skupina).

V ženskej zlatej EL sa okrem "slovenskej" C-skupiny predstavia aj Bulharsko, Ukrajina, Azerbajdžan a Portugalsko (A-skupina) a Chorvátsko, Maďarsko, Francúzsko a Fínsko (B-skupina). V striebornej EL nastúpia Švajčiarsko, Estónsko, Švédsko a Kosovo (A-skupina) a Izrael, Rakúsko, Gruzínsko a Albánsko (B-skupina).

V skupine sa stretne každý s každým doma a vonku, súťaž sa začína 20. mája a vyvrcholí záverečnými turnajmi Final Four 15.-16. júna (muži) a 16.-17. júna (ženy) s tým, že dejiská finálových turnajov budú známe neskôr. Celková dotácia súťaže dosiahla rekordnú sumu 413.000 eur, víťazné tímy v oboch kategóriách zlatej ligy dostanú 125.000 eur, tímy na druhom mieste 80.000, tretí 60.000 a štvrtý 40.000. Za každé víťazstvo v skupine je vypísaná prémia 2000 eur a za prehru 1000. Víťazi zlatej Európskej ligy budú hrať baráž o postup Ligy národov, najlepšie tímy zo striebornej EL postúpia do zlatej, kde nahradia posledný tím súťaže.

Do skupín boli tímy nasadené podľa aktuálneho rebríčka Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) serpentínovým systémom. Na utorňajšom rokovaní v sídle CEV v Luxemburgu zastupoval Slovenskú volejbalovú federáciu (SVF) Tomáš Singer. Oba slovenské tímy sú v zlatej EL na základe postavenie v rebríčku CEV.

"Po reorganizácii Svetovej ligy mužov a Grand Prix žien, v ktorej ostalo len 16 vybraných krajín v oboch kategóriách, z toho len po 7 krajín z Európy, má nová Európska liga ambiciózny plán. Má nielen nahradiť známe súťaže riadené FIVB, ale chce ich ešte viac zatraktívniť a prilákať viac divákov do športových hál. Súťaž by mal zatraktívniť nielen nový súťažný model, keď sa všetky zápasy budú hrať systémom doma-vonku ale aj neporovnateľne vyššie prémie za dosiahnuté výsledky," citoval Singera oficiálny web SVF.

Slovenskí volejbalisti sa do Európskej ligy vracajú po piatich rokoch, pretože od roku 2014 boli súčasťou Svetovej ligy FIVB. Tá však prešla reorganizáciou a zúžila počet štartujúcich družstiev na 16. Slováci odohrali v Svetovej lige dva roky v III. výkonnostnej divízii a ďalšie dva v II. divízii. Slovenky vo World Grand Prix neštartovali, v posledných dvoch rokoch sa predstavili v Európskej lige - vlani získali striebro a tento rok skončili tretie.

Po mítingu k Európskej ligy sa Tomáš Singer stretol aj s vedením CEV v súvislosti s majstrovstvami Európy žien 2019, o ktorých organizáciu Slovenská volejbalová federácia požiadala. "Stretol som sa s prezidentom CEV Aleksandrom Boričičom a výkonným riaditeľom CEV Thorstenom Endresom a prebrali sme prvé kroky, ktoré nás čakajú v súvislosti s organizáciou ME žien. Tie by sa mali uskutočniť od 23. 8. do 8. 9. 2019, prvýkrát v novom súťažnom modeli, keď ho budú organizovať až štyri krajiny. Okrem nás ešte Turecko, Poľsko a Maďarsko. Finále ME sa uskutoční v Turecku, ale všetko ostatné je ešte otvorené. Keďže sa naša účasť v tomto projekte potvrdila len nedávno, máme určitý časový sklz v prípravnej fáze, ale nebude žiaden problém to dobehnúť. Organizácia podujatia bude náročná, nielen pre historicky najvyšší počet účastníkov, ale budú sa musieť športovo-technicky a logisticky zladiť až štyri organizačné tímy zo štyroch krajín, čo bude pre všetkých nová skúsenosť," dodal z Luxemburgu Tomáš Singer.

Zloženie základných skupín Zlatej európskej ligy 2018 volejbalistov:
A-skupina: Belgicko, Estónsko, SLOVENSKO, Švédsko
B-skupina: Slovinsko, Holandsko, Turecko, Ukrajina
C-skupina: Fínsko, Česko, Portugalsko, Španielsko

Zloženie základných skupín Striebornej európskej ligy 2018 volejbalistov:

A-skupina: Macedónsko, Lotyšsko, Rakúsko, Kosovo
B-skupina: Bielorusko, Chorvátsko, Maďarsko, Albánsko

Zloženie základných skupín Zlatej európskej ligy 2018 volejbalistiek:
A-skupina: Bulharsko, Ukrajina, Azerbajdžan, Portugalsko
B-skupina: Chorvátsko, Maďarsko, Francúzsko, Fínsko
C-skupina: Česko, Bielorusko, SLOVENSKO, Španielsko

Zloženie základných skupín Striebornej európskej ligy 2018 volejbalistiek:
A-skupina: Švajčiarsko, Estónsko, Švédsko, Kosovo
B-skupina: Izrael, Rakúsko, Gruzínsko, Albánsko