Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Volejbalisti SR dosiahli v Zlatej Európskej lige prvý triumf

Na archívnej snímke slovenskí volejbalisti. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Nad Švédskom vyhrali 3:1 a pripísali si tak do tabuľky prvé víťazstvo.

Poprad 23. mája (TASR) – Slovenskí volejbalisti vyhrali v stredajšom zápase 2. kola A-skupiny Zlatej Európskej ligy v Poprade nad Švédskom 3:1 a pripísali si do tabuľky prvé víťazstvo.

V sobotu sa zverenci Andreja Kravárika predstavia v Aalste proti domácemu Belgicku (20.30 h).

Zlatá Európska liga - muži:

A-skupina (Poprad)

Slovensko - Švédsko 3:1 (23, 18, -19, 16)
Zápas trval:
120 minút. Rozhodovali: Twardowski (Poľ.) a Höger (SR), 1100 divákov

SR: Prešinský, Mlynarčík, Kriško, Kohút, Jančura, Paták, liberá Turis a Vitko (J. Hriňák, M. Petráš, Ihnát, Firkaľ, Macko)
Švédsko: Lindberg, Nilsson, Gustavsson, Sundberg, Pettersson, Nielsen, libero Wijk Tegenrot (Lushtaku)


Začiatok duelu bol vyrovnaný, oba tímy zbierali bod po bode. Do náskoku sa ako prví dostali Švédi, keď dal eso Nielsen a v útoku sa presadil Lindberg - 12:16. Pri podaní Kriška znížili slovenskí volejbalisti na rozdiel jedného bodu - 17:18. Medzitým prišiel na ihrisko aj nahrávač Jakub Hriňák a odkrútil si tak reprezentačnú premiéru. O vyrovnanie sa postaral dvomi útokmi za sebou Petráš - 20:20. V koncovke zablokoval dlhú výmenu kapitán Kohút a Slováci si vypracovali prvý setbal - 24:23. Set ukončil esom Mlynarčík a Slováci ho vyhrali 25:23.

V úvode druhého setu viedli Slováci po Kriškovom ese 4:2, ale potom o náskok prišli. Opäť ho však získali pri Patákovom podaní a vypracovali si vedenie 10:6. Po Mlynarčíkovom ese zvýšili domáci volejbalisti náskok na 14:8. Slováci držali opraty zápasu pevne v rukách a pri servise Jančuru vyhrávali 19:12. Aj tento set ukončili Slováci esom, postaral sa o to Firkaľ (25:18).

Začiatok tretieho dejstva vychádzal lepšie Švédom, ktorým k tomu výrazne pomáhali chyby Slovákov. Severania viedli 13:8 a potom 16:9. Po peknej nahrávke Hriňáka a útoku Petráša znížili domáci reprezentanti na 14:19 a snažili sa ešte zvrátiť nepriaznivo sa vyvíjajúci set. To sa však nepodarilo, Švédi vyhrali 25:19 a znížili na 1:2.

Vo štvrtom sete museli Slováci doháňať manko 4:6, rýchlo sa im to podarilo a vyrovnali na 7:7. Po ese Patáka už viedli 9:8. Druhá polovica setu patrila jasne Slovákom, ktorí boli dominantní v každej činnosti a po Kriškovom smeči viedli už 19:13. Záver setu domáci zvládli, vyhrali ho 25:16 a pripísali si do tabuľky prvé tri body.

Hlas po zápase:

Andrej Kravárik, tréner SR: "Najmä v treťom sete bolo vidieť, že chlapci nevedeli nájsť rytmus a štýl hry. Švédi od začiatku riskovali na podaní a v určitých fázach im to vychádzalo. My sme sa najmä v treťom sete trápili na prihrávke, ale zodpovedný výkon všetkých hráčov nás posunul k víťazstvu. Pomohla nám aj skvelá atmosféra tu v Poprade, nečakal som, že v stredu večer príde tak veľa ľudí a chcem sa im poďakovať. Víťazstvo sme veľmi potrebovali, v tomto momente je to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť."