Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volko začal halovú sezónu rekordnými časmi: Cítim sa veľmi dobre

Na snímke vpravo slovenský reprezentant v atletike Ján Volko a jeho trénerka Naďa Bendová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najrýchlejší Slovák bude na halových ME na začiatku marca v Glasgowe obhajovať striebro v behu na 60 m z Belehradu 2017.

Ostrava 6. januára (TASR) - Slovenský šprintér Ján Volko odštartoval rok 2019 rekordnými časmi. Na otváracích halových pretekoch sezóny v Ostrave vyhral najprv beh na 300 m v najlepšom slovenskom výkone histórie 33,76 sekundy. Z doterajšieho vlastného maxima 33,93 z minulého roka tiež v Ostrave skresal zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko 17 stotín.

Približne hodinu a pol po trojstovke pridal Volko najlepší slovenský halový výkon histórie aj na 150 m časom 15,89 sekundy, keď doterajší jednotkový čas 16,40 Martina Briňarského z 5. januára 2002 v Prahe zlepšil až o 51 stotín. Historické svetové maximum 14,99 sekundy v tejto disciplíne patrí pod strechou Kanaďanovi Donovanovi Bailyemu. So súťažnou halovou stopäťdesiatkou Volko ešte nemal skúsenosti, vonku mal na konte už výborných 15,33 sekundy z 27. júla 2017 v Chebe.

"Trojstovka bola aj tentoraz náročná – ale taká je vždy. Čo sa však týka samotného behu, myslím si, že som ju zvládol dobre a taký istý názor majú aj moji tréneri. Posun o takmer dve desatiny ja naozaj dobrý," hodnotil Volko. "Stopäťdesiatka bola omnoho jednoduchšia, aj keď som ju absolvoval s kratšou pauzou po trojstovke, ako sme počítali. Cítim sa veľmi dobre a teším sa na celú halovú sezónu," uviedol pre atletika.sk.

Slovenský šprintérsky rekordér bežal 150 aj 300 m z plného tréningu v rámci sústredenia v Ostrave. "Oba Jankove sobotné časy zodpovedajú momentálnej fáze prípravy, v ktorej sa nachádza," komentovala Volkove rekordné ostravské behy trénerka Naďa Bendová. "Som šťastná, že všetko ide presne podľa plánu. Môj odhad bol trojstovka za 33,8 a stopäťdesiatka za 16,0. Veľmi som sa nepomýlila. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporujú. Ďalej pokračujeme v príprave a dúfam, že Jankovi vydrží zdravie, lebo to je momentálne naozaj najdôležitejšie."

Najrýchlejší Slovák bude na halových ME na začiatku marca v Glasgowe obhajovať striebro v behu na 60 m z Belehradu 2017. Ďalšie preteky má Volko naplánované na 26. január na mítingu Indoor Track & Field vo Viedni, kde pobeží 200 m. Hodnota jeho slovenského rekordu spred dvoch rokov na tejto trati je 21,11 sekundy. Prvú šesťdesiatku, kde je slovenský rekordér časom 6,57 z minulého roka v Toruni, absolvuje v halovej sezóne 2019 deň po viedenskom mítingu 27. januára na medzinárodnom mítingu Elán v rovnomennej bratislavskej hale.