Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VYTVORIL REKORD: Sagan triumfoval v 5. etape Tour de France

Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v 5. etape 105. ročníka Tour de France. Foto: TASR/AP

Doterajšie maximum v zelenom drese držal Nemec Erik Zabel. Slovenský cyklista si ho vo štvrtok oblečie už 90-krát.

Quimper 11. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v 5. etape 105. ročníka Tour de France a dosiahol tak svoje jubilejné desiate víťazstvo na prestížnych pretekoch. Zároveň sa postaral o prekonanie rekordu v počte dní v zelenom drese. Doterajšie maximum Nemca Erika Zabela 89 dní vyrovnal už v stredu, no keďže si udržal vedenie v bodovacej súťaži, vo štvrtok si ho oblečie už 90-krát.

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe sa presadil v záverečnom špurte do kopca a cieľ klasikárskej 204,5 km dlhej trate z Lorientu do Quimperu preťal v čase 4:48:06 h. Na druhom mieste skončil Talian Sonny Colbrelli z tímu Bahrain-Merida a tretí finišoval Belgičan Philippe Gilbert z Quick-Stepu. Na čele celkového poradia sa udržal Belgičan Greg van Avermaet z BMC.

"Bolo to trochu so šťastím, Colbrelli bol opäť veľmi blízko. Musím sa poďakovať tímu, odviedol výbornú prácu. Chalani ma dostali do dobrej pozície pred záverom. Sky potom išiel naplno, Gilbert sa pokúsil zaútočiť, ale chytili sme ho. Na posledných metroch začal van Avermaet príliš skoro a nakoniec rozbehol dobrý špurt pre mňa a Colbrelliho. Som rád za víťazstvo a tých 30 bodov," povedal pre televízne kamery Sagan, ktorý v prebiehajúcom ročníku vyhral už druhú etapu a dvakrát bol druhý.


Sagan má v súboji o zelený dres 180 b, druhý Kolumbijčan Fernando Gaviria z Quick-Stepu stráca 33 bodov. V celkovej klasifikácii figuruje slovenský reprezentant na 39. mieste s mankom takmer troch minút na lídra van Avermaet. Druhý je s dvojsekundovou stratou Američan Tejay Van Garderen z BMC, tretí Gilbert stráca o sekundu viac.

Stredajšia trasa v Bretónsku bola rozdelená na dve časti, prvá mala prevažne rovinatý charakter, na tej druhej musel pelotón prekonať viacero stúpaní z toho päť kategorizovaných. Prvé dve 4. kategórie - Côte de Kaliforn a Côte de Trimen a ďalšie tri tretej Côte de la Roche du Feu (1,9 km, 6,6%), Côte de Menez Quelerc'h (3 km, 6,2%) a Côte de la montagne de Locronan (2,2 km, 5,9%). Záverečný finiš bol taktiež do kopca a v úzkych uličkách, čo vyhovovalo najmä klasikárom vrátane Sagana.

Na štarte chýbali Belgičan Tiesj Benoot (Lotto Soudal), ktorý si pri utorkovom páde vykĺbil rameno, narazil rebrá a utrpel rezné poranenia tváre, deviaty jazdec priebežného poradia Austrálčan a minuloročný víťaz bodovacej súťaže Michel Matthews (Sunweb), zápasiaci s horúčkou a domáci Axel Domont (Ag2R) kvôli zlomenej kľúčnej kosti. Krátko po štarte navyše prišlo k pádu a odstúpiť musel aj Chorvát Robert Kišerlovski z Kaťuše.

Medzitým sa do úniku dostala sedmička Chavanel, Calmejane (obaja Direct Energie), De Buyst (Lotto Soudal), Vermote (Dimension Data), Skujinš (Trek-Segafredo), Gesbert (Fortuneo-Samsic) a Edet (Cofidis). Po 80 km mali na čele náskok niečo cez päť minút. Onedlho prišla rýchlostná prémia v Roudouallec, ktorú vyhral Chavanel (20 b), v špurte balíka bol prvý Gaviria (8 b), hneď za ním Sagan (7 b) a Kristoff (6 b). Potom zaútočil Chavanel, ktorý získal štyri body na prvých troch vrchárskych prémiách. Pred stúpaním Côte de Menez Quelerc'h jazdila na čele štvorica s náskokom 1:30 na pelotón, z úniku vypadli Vermote, De Buyst a Gesbert. Postupne ostali na čele už len Calmejane, Edet a Skujinš. Posledný menovaný pozbieral štyri body na ďalších dvoch kopcoch a získal bodkovaný dres.

Náskok úniku sa skončil pred bonusovým bodom 12 km pred cieľom. Tri sekundy nakoniec získal Alaphilippe, dve Van Avermaet a jednu Calmejane. To už z pelotónu vypadlo okolo 30 jazdcov, medzi prvými boli najmä klasickí špurtéri ako Greipel, Cavendish, Kittel či Groenewegen. Na čele pelotónu išli tímy s jazdcami na celkové poradie a favoriti na etapový triumf aj so Saganom. Na záverečných 10 km to skúsil sólovo Estónec Taaramäe, ale nemal nárok na úspech. O víťazovi sa rozhodlo až v záverečných metroch. Gilbertov útok nevyšiel, potom to skúsil van Avermaet, ale v závere si to rozdali Sagan s Colbrellim a úspešnejší bol Slovák.

Vo štvrtok je na programe 6. etapa so štyrmi stúpaniami 3. a 4. kategórie z mesta Brest s cieľom do kopca na Mur-de-Bretagne dlhá 181 km, ktorá by mala vyhovovať opäť klasikárom.

Výsledky 5. etapy (Lorient - Quimper, 204,5 km):

1. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) 4:48:06 h,
2. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida),
3. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step),
4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar),
5. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step),
6. Daniel Martin (Ír./SAE Team Emirates),
7. Greg Van Avermaet (Belg./BMC),
8. Sören Kragh Andersen (Dán./Sunweb),
9. Andrea Pasqualon (Tal./Wanty-Groupe Gobert),
10. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) všetci rovnaký čas

celkové poradie:

1. Van Avermaet 18:22:00 h,
2. Tejay Van Garderen (USA/BMC) +2 s,
3. Gilbert +3,
4. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +5,
5. Alaphilippe +6,
6. Bob Jungels (Lux./Quick-Step) +9,
7. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) +13,
8. Andersen rovnaký čas,
9. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale-Drapac) +37,
10. Rafal Majka (Poľ./Bora-hansgrohe) +52, ...
39. SAGAN +2:46

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 180 b,
2. Fernando Gaviria (Kol./Quick-Step) 147,
3. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates) 78