Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ŠTEFEČEKOVÁ: Nesnívam o zlate z olympiády, všetko je v Božích rukách

Slovenská športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Zuzane Rehák Štefečekovej pribudlo za uplynulé dni do vitríny šesť cenných kovov. O MS v juhokórejskom Čcangwone i ME v Rakúsku sme sa rozprávali v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 15. septembra (Teraz.sk) – Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková sa z nedávneho šampionátu v juhokórejskom Čcangwone vrátila ovenčená dvomi titulmi majsterky sveta. Len niekoľko týždňov predtým triumfovala aj na majstrovstvách Európy v Rakúsku, kde si okrem zlata v trape žien vybojovala i dve strieborné a jednu bronzovú medailu. O jej posledných úspechoch, životnej forme, OH v Tokiu 2020, ale aj o jej streleckých začiatkoch či synovi Nathanovi, ktorý už nechýba na takmer žiadnych pretekoch svojej úspešnej mamy, sme sa s 34-ročnou nitrianskou rodáčkou porozprávali pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Pred štartom svetového šampionátu v Čcangwone sa Zuzane Rehák Štefečekovej o zlatých medailách z trapu žien a tímového mixu ani len nesnívalo. „Snažím sa pred pretekmi nesnívať. Po týchto v Južnej Kórei sme sa však s trénerom rozprávali, či si vôbec vedel niečo také predstaviť, na čo on odvetil, že on o tom sníval. Ale opakujem, ja osobne nikdy dopredu niečo také neriešim, pretože vždy sa môže stať, že nepostúpim napríklad z kvalifikácie do finále. Stať sa môže vždy hocičo. Takže radšej nikdy na také niečo nemyslím, a o to viac sa teším, keď sa to potom podarí,“ rozhovorila sa Zuzana Rehák Štefečeková.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU SO ZUZANOU REHÁK ŠTEFEČEKOVOU:



V individuálnej disciplíne to bol pre našu reprezentantku druhý titul majsterky sveta, pričom z toho prvého sa tešila ešte pred ôsmimi rokmi na šampionáte v Mníchove. Dajú sa porovnať? „Svojim spôsobom sú rovnaké. Vybojovala som si vďaka nim olympijskú miestenku, v oboch prípadoch som sa vo finále stretla s čínskou súperkou a teraz aj vtedy v Nemecku rozhodoval o víťazstve až posledný terč. Ak by som ich porovnala z osobnostnej stránky, v súčasnosti som už o poznanie vyzretejšia ako pred rokmi a nemala som v sebe akýsi blok, že musím stoj čo stoj vyhrať. Skôr to bolo naopak, hovorila som si, že bude ako bude a možno práve v tom som mala v porovnaní s ostatnými finalistkami psychicky navrch,“ zamyslela sa už trojnásobná majsterka sveta.

Mimoriadne pozoruhodné sú tohtosezónne Štefečekovej výkony a výsledky v dvojitom trape. V disciplíne, v ktorej na vrcholnom podujatí naposledy štartovala v roku 2003, sa v auguste stala vicemajsterkou Európy. Ako je možné niečo také dokázať? „Išla som do toho bez nejakých očakávaní, a práve to bolo pre mňa oslobodzujúce. Nejaký tréning v dvojitom trape som absolvovala v júni na Malte, no a určitú rolu v tom zohralo aj zopár nedávnych rád od špecialista na túto disciplínu, môjho krajana Huberta Olejníka,“ prezradila Rehák Štefečeková.

Syn je na strelnici už ako doma


Neodmysliteľnou súčasťou života najlepšej slovenskej trapistky je už takmer dva a pol roka jej syn Nathan. Ako prežíva mamine úspechy? „Vzhľadom na to, že je odjakživa bezproblémové dieťa, mesiac po pôrode som začala už trénovať a všade tak chodí so mnou. Dnes ho už na strelnici všetci poznajú, on si tiež pamätá čoraz viac ľudí, a tak moji kamaráti sú už aj jeho priatelia. A keď náhodou nie som chvíľu s ním a opýtate sa ho, kde som, pričom som odbehla napríklad do obchodu, tak vám odpovie, že robím bum-bum,“ pokračovala Zuzana a na otázku, či by mohol ísť Nathan raz v jej šľapajach, odpovedala: „Zatiaľ to veľmi športovo z jeho strany nevyzerá, no uvidíme... Podstatné je, aby bol spokojný s tým, čo si vyberie a čomu sa bude v budúcnosti venovať.“



Rehák Štefečeková sa v doterajšej kariére tešila zo zisku titulov majsterky sveta i Európy, no olympijské zlato jej v zbierke stále chýba. Na svojom konte má „iba“ dve strieborné medaily z OH v Pekingu 2008 a Londýna 2012. Pomýšľa na najcennejší kov z najbližšej olympiády v Tokiu? „Tvrdo som pracovala na tom, aby som si účasť na olympijských hrách v Japonsku vybojovala. To sa mi podarilo. Rozprávať však teraz o tom, že snívam o zlate z olympiády, to nie. To nie je môj štýl. Ja si chcem po Tokiu povedať, že som urobila maximum a som spokojná. Či to bude finále, či to bude medaila, všetko je v Božích rukách,“ uzavrela debatu Zuzana Rehák Štefečeková.