Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Masový alpský šport získal vďaka Petre Vlhovej nový slovenský rozmer

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Lyžovanie, najmä to zjazdové, je masový šport a jeho rekreačná popularita je nesmierna.

Aare 14. decembra (TASR) - Triumf Petry Vlhovej v Aare je deviatym v podaní slovenského lyžiara v celej histórii Svetového pohára FIS. Piatym v samostatnej ére, čo naznačuje, že tá federálna je už prekonaná. V alpskej sfére určite, keďže Vlhová nadviazala na dve víťazstvá Veroniky Velez-Zuzulovej a spolu tak Slovensku priniesli už tri najvyššie piedestály proti jedinému, ktorý v česko-slovenskej zjazdárskej škole dosiahla Janka Gantnerová-Šoltýsová.

Lyžovanie, najmä to zjazdové, je masový šport a jeho rekreačná popularita je nesmierna. Neohrozil ju ani nástup dravého snoubordingu, lyže i doska si po počiatočných nesvároch na svahoch žijú v solídnej symbióze. A na tej vrcholovej úrovni sú lyžiari naďalej v top populárnej kategórii individuálnych odvetví. No napriek rozšíreniu po celom svete (zjazdárskemu športu sa darí aj v juhoafrickom Lesothe) je na súťažných svahoch predsa tradícia veľmocí. Okrem alpských (Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko) tvrdia muziku severské (najmä Nóri a Švédi) i zámorské (USA, Kanada). A dosť. Potom už nasledujú krajiny, ktoré akoby tvorili druhý sled a kde sa zjazdárska škola vybudovala na profesionálnej úrovni v skromnejších okolnostiach, ale s radom popredných až fenomenálnych pretekárov - Slovinsko, Chorvátsko, Lichtenštajnsko, Fínsko.

Ak sa do úvahy neberie umelá luxemburská vlasť legendárneho Marca Girardelliho, z času na čas na kraj tejto elity preniknú krajiny ako Česko, Rusko a ... - Slovensko. A momentálne, kým Česi majú Strachovú a Rusi Chorošilova, Slovensko sa pýši dvoma špičkovými slalomárkami, pričom o svoj prienik do užšej špičky bojuje aj Adam Žampa. Jasná správa do Jasnej, kde bude práve od éry Ganterovej a spol. prvýkrýt podujatie Svetového pohára, v prvý marcový víkend sa tam odohrá generálka točivých disciplín na sezónne finále. A ak zostanú štandardné okolnosti, súťaže v redukovaných štartových poliach jednotlivých disciplín prinesú ďalšie slovenské historikum - dve pretekárky v záverečnom týždni, kde sú jediným nominačným kritériom body premietnuté do celkového poradia v prvej pätnástke. Po troch z desiatich slalomov je Vlhová tretia, Zuzulová piata a ich ambície i športovo-technická fazóna sú vysoké.

Cesty oboch skvelých slovenských slalomárok sa síce stretli aj spoločným bývaním na hoteloch, ale ináč sú značne rozdielne. Zuzulová si "užila" neprajnosti osudu nielen zraneniami a chorobami, ale aj nepriateľskými postojmi vo vnútri lyžiarskeho hnutia. Ani po transformácii neprehľadného zväzu na nevýraznú a "chudobnú" asociáciu nemohla očakávať toľko podpory, aká sa dostávala porovnateľným pretekárkam z porovnateľných krajín, o veľmociach nehovoriac. Ani Vlhová sa na začiatku "dospelej" kariéry nevyhla polenám pod nohami, bola súčasťou boja reprezentantov so zmluvnou doktrínou asociácie. Sama rada pripomína, že na ťažkej ceste presadiť sa jej pomohol tím Veroniky Velez-Zuzulovej. Ináč využila ďalšie skvelé možnosti získať sebadôveru, keď Zuzulovú napodobnila ziskom zlata na juniorských MS (na materskom svahu v Jasnej) a ešte predtým sa stala premiérovou slalomárskou šampiónkou na ZOH mládeže.

Velez-Zuzulová vyhrala svoje prvé preteky SP po 12 sezónach v elitnom seriáli. Pritom to bolo 12 netuctových sezón, v jednej z nich skončila tretia v celkovom poradí slalomu, spoznala pocit z takmer každej bodovanej pozície v prvej 30-ke, akurát ten najslastnejší nie. Pritom do 29. januára 2012 dosiahla rovných 50 víťazstiev pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), viaceré z nich aj na silne obsadených pretekoch Európskeho pohára.

Je všeobecne známe, že medzisviatočný Semmering priniesol nielen prvý triumf 28-ročnej Velez-Zuzulovej, ale aj prvý prienik iba 17-ročnej Vlhovej. Petra vtedy nastúpila na svoje prvé preteky SP a skončila senzačne jedenásta. Potom nasledovalo desať nezdarov, keď buď vypadla alebo nepostúpila do 2. kola. Ten desiaty bol v obrovskom slalome, disciplíne, ktorú si v prestížnom seriáli vyskúšala zatiaľ štyrikrát. Za sebou má 18 slalomov, bodovala sedemkrát a v uplynulých piatich v sérii. V tejto sezóne predviedla úžasnú postupku - 11-7-1. V nedeľu slávila svoje prvé víťazstvo kariéry i prvé pódiové umiestnenie v SP, senzačné, ale v žiadnom prípade náhodné. Petra Vlhová už predtým 21-krát, nerátajúc národné majstrovstvá, dobyla medzinárodné stupne a osemkrát ten najvyšší v súťažiach FIS.

SLOVENSKÍ VÍŤAZI PRETEKOV SP V LYŽOVANÍ:

17. decembra 1980: Janka Gantnerová (vtedy Šoltýsová) - alpské, zjazd
21. decembra 1986: Martin Švagerko - skoky, K-90
10. decembra 1988: Alžbeta Havrančíková - beh, 5 km voľne
15. januára 1989: Alžbeta Havrančíková - beh, 30 km voľne
12. februára 2004: Martin Bajčičák - beh, 15 km voľne
16. januára 2009: Alena Procházková - beh, šprint klasicky
29. decembra 2012: Veronika Velez-Zuzulová - alpské, slalom
1. januára 2012: Veronika Velez-Zuzulová - alpské, mestské

preteky (paralelný slalom)
13. decembra 2015: Petra Vlhová - alpské, slalom

PÓDIOVÉ POZÍCIE SLOVENIEK V PRETEKOCH SP:

Velez-Zuzulová
3. - 8. februára 2004: Arber-Zwiesel (Nem.)
3. - 7. januára 2007: Kranjska Gora (Slovin.)
3. - 25. februára 2007: Sierra Nevada (Špa.)
3. - 17. marca 2007: Lenzerheide (Švaj.)
2. - 6. januára 2008: Špindlerov Mlyn (ČR)
2. - 13. januára 2008: Maribor (Slovin.)
3. - 15. februára 2008: Záhreb (Chor.)
2. - 14. marca 2008: Bormio (Tal.)
2. - 4. februára 2011: Arber-Zwiesel
3. - 18. marca 2011: Lenzerheide
3. - 22. januára 2012: Kranjska Gora
2. - 10. marca 2012: Aare (Švéd.)
2. - 17. marca 2012: Schladming (Rak.)
1. - 29. decembra 2012: Semmering (Rak.)
1. - 1. mája 2013: Mníchov (Nem.)
2. - 29. januára 2013: Moskva
2. - 22. februára 2015: Maribor
2. - 14. marca 2015: Aare
3. - 21. marca 2015: Meribel
2. - 28. novembra 2015: Aspen

Vlhová
1. - 13. decembra 2015: Aare