Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Zmŕtvychvstanie Chelsea, Barcelona skončila so sklonenými hlavami

Hráč FC Chelsea Fernando Torres sa raduje z gólu Foto: TASR/AP

Najsmutnejším aktérom utorňajšieho večera bol argentínsky útočník Lionel Messi, ktorý opúšťal bojisko s dresom pretiahnutým cez hlavu.

Barcelona 25. apríla (TASR) - Hráči španielskeho futbalového veľkoklubu FC Barcelona odchádzali z ihriska po semifinálovej odvete Ligy majstrov 2011/2012 so sklonenými hlavami a niektorí aj so slzami v očiach.

Domáca remíza 2:2 s londýnskou Chelsea im po súčte s minulotýždňovou prehrou 0:1 na Stamford Bridge zahatala cestu do finále a katalánsky tím tak neobháji vlaňajší triumf v európskom pohári číslo jeden.

V závere sezóny dochádza "Barce" para a reálne hrozí, že zostane bez veľkej trofeje. V Primera division totiž stráca po víkendovej prehre 1:2 v El Clasicu na svojho úhlavného rivala Real Madrid už sedem bodov. V máji čaká Barcelonu zrejme posledná šanca ukoristiť aspoň "cenu útechy", ktorou bude finále Kráľovského pohára. Tím trénera Pepa Guardiolu nevyhral už tretí zápas v rade, čo sa mu v tomto ročníku dosiaľ nestalo. Zdá sa, že súperi "prekukli" jeho herný štýl s dominujúcim prvkom vysokého percenta držania lopty a uspávacej taktiky.

Najsmutnejším aktérom utorňajšieho večera bol argentínsky útočník Lionel Messi, ktorý opúšťal bojisko s dresom pretiahnutým cez hlavu. Najlepší hráč sveta v prvom polčase v dobrej šanci, hoci mierne z uhla, opečiatkoval len žrď. Šancu na reparát dostal v 50. minúte za stavu 2:1 pre svoj tím, keď z penalty po faule Didiera Drogbu na Cesca Fabregasa mohol nakloniť misky váh na stranu Barcelony, no trafil iba brvno.

Konštrukcia brány hrala proti nemu do tretice v 83. minúte, keď brankára Petra Čecha zachránila ľavá žrď. Napriek spŕške kritiky za nemastný-neslaný výkon sa Guardiola zastal Messiho, ktorý neskóroval ani v siedmom vzájomnom zápase proti Chelsea a nerozšíril kótu 63 gólov, ktoré dosiahol v rámci všetkých súťažných zápasov b tejto sezóne.

"To, že sme hrali v semifinále Ligy majstrov, bolo zásluhou aj tohto chlapca. Nepochybujem, že sa čoskoro dostane z tejto nepríjemnej situácie," vyhlásil Guardiola, ktorého tím prepásol šancu živiť nádej na obhajobu titulu v LM, resp. Európskom pohári majstrov (EPM), čo sa v histórii naposledy podarilo milánskemu AC (1989, 1990).

"Prehrať takýmto spôsobom nás veľmi bolí, lebo sme boli lepším mužstvom. Každý zo seba vydal všetko. Nehrali sme však najlepšie, lebo sme súperovi umožnili streliť dva lacné góly," zamyslel sa Fabregas. Barcelona mala postup vo vlastných rukách, ale v dôsledku chýb v obrane jej prekĺzol pomedzi prsty. V odvete na Camp Nou viedla 2:0 a súper hral od 37. minúty bez prísne vylúčeného kapitána Johna Terryho, ktorý zozadu v súboji bez lopty zasiahol stehenný sval Alexisa Sancheza. Na konci prvého polčasu však prišiel smrtiaci brejk Ramiresa po dlhom pase Franka Lamparda a Brazílčanov okulahodiaci lob proti Valdesovi, ktorým strelil kontaktný a postupový gól. V závere zápasu dokonal dielo skazy domáceho favorita striedajúci španielsky útočník Fernando Torres, ktorý v úniku nezaváhal, položil si aj brankára a vyrovnal na konečných 2:2.

FC Barcelone 2 - 2 Chelsea by warrant

"Škoda inkasovaného gólu na konci prvého polčasu. Ak by sme nastupovali po zmene strán s náskokom 2:0, psychologická výhoda by bola na našej strane. Súpera postavila na nohy nepremenená penalta. Búšili sme do jeho hradieb, ale tie odolali. Musím vyzdvihnúť kvalitu Chelsea, ktorá v oboch zápasoch predviedla bránenie na hranici dokonalosti, pre mojich hráčov bolo veľmi ťažké nájsť nejaké štrbinky v defenzíve súpera," skonštatoval Guardiola, pre ktorého je to možno posledná sezóna na lavičke ešte stále úradujúceho majstra Španielska. "V najbližších dňoch sa rozhodnem, či budem pokračovať alebo nie," dodal kouč, ktorý s "Barcou" získal 13 trofejí.

Chelsea sa dokonale vydaril revanš za vyradenie v semifinále LM v roku 2009 (0:0 v, 1:1 d). Vtedy cítili Londýnčania veľkú krivdu po rozporuplných verdiktoch nórskeho rozhodcu Toma Henninga Övreböa, ktorý im odoprel možnosť kopať v druhom stretnutí tri jedenástky. Barcelona vtedy postúpila do finále gólom Andresa Iniestu z úplného záveru. Nebolo ďaleko od toho, aby aj teraz patrili spomienky na konfrontáciu s Barcelonou do kategórie nepríjemných. Hrdinskí "The Blues" sa však najskôr prehrýzli cez skoré zranenie stopéra Cahilla, následne i kontroverzné vylúčenie Terryho a hralo s nimi i šťastie pri penalte Messiho. O nič menší podiel na tom má aj vlastné umenie a taktika, keď postavili pevný "betón" pred vlastnou šestnástkou, ktorý bude ešte dlho nočnou morou Messiho a spol.



"Cítil som sa naozaj pod psa, lebo som mojich spoluhráčov vylúčením potopil. Pozrel som si v šatni záznam a podľa mňa to nebolo na červenú kartu, no rozhodca mal iný názor. Chlapcom som sa ospravedlnil, pre mňa bude najväčším trestom, že si nezahrám vo finále. Mrzí ma to, ale o to viac budem na tribúne držať palce, aby sme získali titul. Dotiahli sme to do finále, kde nik nechce prehrať. Čo sa týka nášho súpera, nezáleží, či budeme hrať proti Realu Madrid alebo Bayernu. Samotná účasť vo finále bude znásobená tým, že by bolo krásne vyradiť oba španielske kluby, ale lákavo znie aj skalp Bayernu na jeho štadióne," povedal po zápase Terry, ktorý spolu so srbským obrancom Branislavom Ivanovičom, Ramiresom a portugalským stredopoliarom Raulom Meirelesom pre kartový trest nenastúpi v mníchovskom finále (19. mája).

"Vedeli sme, ako máme hrať v odvete, aby sme to dotiahli do finále. Uznávam, nebol to práve atraktívny futbal, ale účel svätil prostriedky. Hrali sme takým štýlom, v ktorom sa cítime silní. Na našej strane bolo aj šťastie, keď súper viedol už 2:0, no nedorazil nás tretím gólom. Naopak, chytili sme sa, presný zásah Ramiresa bol pre nás ako pokropenie živou vodou," pridal svoj postreh Torres.

Chelsea sa predstaví v druhom finále LM. V sezóne 2007/2008 sa stretla v súboji o "ušatú" trofej v moskovských Lužnikách s Manchestrom United, ktorému podľahla v penaltovom rozstrele. Druhého finálového aktéra spoznajú futbaloví fanúšikovia v stredu večer, pričom vzíde z dvojice Real Madrid, Bayern Mníchov. Nemci cestovali na San Bernabeu s triumfom 2:1 z prvého zápasu a ak uspejú aj v hlavnom meste krajiny majstrov sveta a Európy, bude finále prekvapujúco bez španielskeho zástupcu.

"Teraz si vychutnáme túto skvelú noc, ktorá bude dlhá. Potom sa pozriem na to, kto všetko vlastne bude môcť hrať vo finále. Ale som si istý, že poskladám silný tím, na ktorý budeme v našom klube všetci hrdí. Finálová účasť je pre nás obrovským úspechom, ale kto by chcel zostať pod vrcholom?" položil rečnícku otázku kouč Chelsea Roberto Di Matteo, ktorý v marci nahradil vo funkcii Portugalčana Andreho Villasa-Boasa. Ten z hráčov nedokázal dostať maximum, Chelsea sa pod jeho taktovkou herne i výsledkovo trápila. Po príchode Di Mattea sa situácia otočila o 180 stupňov. "Nie je v tom nič špeciálne. Dôverujem hráčom, ktorí tvoria kostru mužstva a oni hrajú, ako najlepšie vedia. Majú to v sebe zakorenené ako DNA," dodal Di Matteo, pod ktorého vedením má mužstvo lichotivú bilanciu 10 výhier, 4 remízy a 1 prehra.