Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ZOH: Americké hokejistky zdolali vo finále Kanadu a majú zlato

Americké hráčky pózujú so zlatými medailami po víťazstve nad Kanadou vo finálovom zápase ženského hokejového turnaja na XXIII. ZOH v kórejskom Kangungu 22. februára 2018. Foto: TASR/AP

Kanaďanky predtým na ZOH triumfovali štyrikrát za sebou, Američanky sa dočkali prvýkrát po roku 1998.

Pjongčang 22. februára (TASR) - Hokejistky USA získali zlaté medaily na ZOH v Pjongčangu. Vo štvrtkovom finále si poradili s odvekými rivalkami, obhajkyňami zlata Kanaďankami až po samostatných nájazdoch 3:2.

Kanaďanky predtým na ZOH triumfovali štyrikrát za sebou, Američanky sa dočkali prvýkrát po roku 1998. Deň predtým v boji o bronz Fínky zdolali olympijský výber z Ruska 3:2.

Hokej - ženy:

finále:

Kanada - USA 2:3 pp a sn (0:1, 2:0, 0:1, - 0:0, 0:1)
Góly:
22. Irwinová (Turnbullová), 27. Poulinová, (Agostová, Daoustová) - 20. Knightová (Morinová, Deckerová), 54. Laoureuxová-Morandová (Panneková), rozh. sam. nájazd Lamoureuxová-Davidsonová. Rozhodovali: Hertrichová (Nem.), Timglasová (Švéd.) – Linneková (Nem.), Tauriainenová (Fín.), vylúčené: 5:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Kanada: Szabadosová – Fortinová, Fastová, Rougeauová, Mikkelsonová, Larocqueová, Lacquetteová – Agostová, Poulinová, Daoustová – Johnstonová, Jennerová, Wakefieldová – Irwinová, Turnbullová, Spoonerová – Nursová, Clarková, Staceyová – Saulnierová, Bramová
USA: Rooneyová – Bellamyová, Barnesová, Kellerová, Pfalzerová, Steckleinová, Morinová, Flanaganová – Coynová, Deckerová, Knightová – Cameranesiová, Brandtová, Kesselová – Pelkeyová, Marvinová, Dugganová - Lamoureuxová-Davidsonová, Panneková, Lamoureuxová-Morandová – Skarupová

V úvodnej tretine boli strelecky aktívnejšie Američanky, prvú šancu však mali ich súperky, keď Turnbullová obišla bránku, ale nenachytala Rooneyovú. Ďalšie príležitosti na oboch stranách sa však rodili ťažko, keďže sa obe družstvá sústredili na zabezpečenú obranu. Kanaďanky počas prvej dvadsaťminútovky ponúkli súperkám tri presilovky a Američanky tú poslednú využili. Necelých 30 s pred prestávkou tečovala Knightová strelu Morinovej a kanadská brankárka Szabadosová nestihla zareagovať. V druhej tretine sa až dvakrát gólovo presadili Kanaďanky. Z rýchleho protiútoku tečovala v 22. min bred bránkou puk Irwinová a v 27. min po chybe Američaniek v strednom pásme Pulinová po nahrávke Agostovej posunula Kanaďanky do vedenia. O predĺženie sa postarala v 55. min Lamoureauxová-Morandová po samostatnom úniku. V nadstavenom 20-minútovom čase Panneková len tesne v prečíslení minula bránku, rovnako spálili šance aj ďalšie Američanky Cameranesiová a v 74. min Kellerová, keď sa ocitla sama pred bránkou. Od 79. min hrali Kanaďanky presilovku a Fortinovej veľa ku gólu po strele nechýbalo. Víťazný gejzír radosti Američaniek v hale Kwandong vypukol až v samostatných nájazdoch s rozhodujúcim Lamoureuxovej-Davidsonovej v 6. sérii.

Hlasy po zápase:

Robb Stauber, tréner USA: "Toto zlato znamená pre našu krajinu veľmi veľa. Som šťastný, že to v nájazdoch dopadlo v náš prospech. Bolo to skvelé a mimoriadne dramatické finále. Je neskutočné, čo sme tu dokázali."

Maddie Rooneyová, brankárka USA: "Je to neopísateľný pocit. Mali sme veľké vzory z Nagana 1998 a teraz sa nám podarilo opäť získať zlato. Sme fantastická partia hráčok a vedela som, že to môžeme dokázať."

Laura Schulerová, trénerka Kanady: "Teraz prevláda smútok, ale raz budú dievčatá hrdé na to, čo tu predviedli. Boli sme blízko, ale v nájazdoch sme boli horší."