Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Zomrel Manni Burgsmüller, jeden z najlepších strelcov Bundesligy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý nemecký útočník obliekal počas hráčskej kariéry dresy RW Essen, Norimbergu, Borussie Dortmund a Werderu Brémy, pričom v 444 zápasoch v najvyššej súťaži nastrieľal dokopy 213 gólov.

Berlín 21. mája (TASR) - Vo veku 69 rokov zomrel jeden z najlepších strelcov v histórii nemeckej futbalovej Bundesligy Manfred "Manni" Burgsmüller. V utorok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na správu polície v Essene.

Bývalý nemecký útočník obliekal počas hráčskej kariéry dresy RW Essen, Norimbergu, Borussie Dortmund a Werderu Brémy, pričom v 444 zápasoch v najvyššej súťaži nastrieľal dokopy 213 gólov. V historickej tabuľke bundesligových kanonierov mu patrí štvrté miesto, iba Gerd Müller, Klaus Fischer a Jupp Heynckes strelili viac gólov. V roku 1988 získal s Brémami majstrovský titul. So 135 gólmi je stále historicky najlepší bundesligový strelec Dortmundu. "Manni Burgsmüller bol idolom pre celú generáciu. Žlto-čierny velikán. Správa o jeho úmrtí mnou hlboko otriasla," povedal pre DPA šéf exekutívy Dortmundu Hans-Joachim Watzke.

Na medzištátnej úrovni odohral Burgsmüller tri reprezentačné zápasy v drese Západného Nemecka. Neskôr presedlal na americký futbal, na pozícii kickera získal s klubom Rhein Fire dva tituly vo World Bowl.