Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Zomrel strelec prvého gólu v novodobej Bundeslige Timo Konietzka

Na archívnej snímke z 10. júla 2007 nemecká futbalová legenda Timo Konietzka pózuje pred futbalovým turnajom OBI Cup v Dortmunde.Foto: TASR/AP Photo/Keystone, Peter Klaunzer

Berlín 13. marca (TASR) - Vo veku 73 rokov zomrel v pondelok Timo Konietzka, autor prvého gólu v novodobej nemeckej futbalovej Bundeslige. Ten strelil ako útočník Borussie Dortmund v prvej minúte zápasu s Werderom Brémy 24. augusta 1963.

Konietzka mal rakovinu a smrť, o ktorej informovali švajčiarske médiá, si ho našla v jeho dome v meste Brunnen. V roku 1963 sa stal s Borussiou nemeckým majstrom a o tri roky neskôr sa tešil z titulu šampióna aj s klubom 1860 Mníchov.

Kariéru začal v klube VfL 08 Lünen, kde si ho ako juniora vyhliadol tréner vestfálskeho klubu Max Merkel a priviedol ho do Borussie. Za ňu celkovo nastúpil v 163 zápasoch a strelil za ňu 121 gólov.

V roku 1965 s ňou vyhral aj Nemecký pohár. Po pôsobení v Nemecku, kde bol trikrát druhým najlepším strelcom ligy, sa v roku 1967 presťahoval do Švajčiarska a tam hrával za FC Winterthur. V drese bývalej NSR nastúpil na deväť zápasov, v ktorých strelil tri góly.

Už ako tréner získal s FC Zürich tri majstrovské tituly. V roku 1977 ho priviedol až do semifinále Európskeho pohára majstrov, kde ho vyradil FC Liverpool. Švajčiarsku ligu vyhral aj v roku 1982 s Grasshoppersom Zürich. Pôsobil aj na lavičkách ďalších klubov ako Young Boys Bern, Bayer Uerdingen, Borussia Dortmund či FC Luzern.