Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Debutant v DC Gombos sľubuje boj o každú loptičku

Na snímke prvá dvojica úvodného stretnutia Rakúšan Dominic Thiem (vpravo) a debutant v slovenskom daviscupovom tíme Norbert Gombos (vľavo) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Gombos nahradil v slovenskej nominácii Andreja Martina a v piatkových singloch dostane príležitosť namiesto Martina Kližana.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovenský debutant Norbert Gombos a rakúska jednotka Dominic Thiem nastúpia v piatok o 14.00 proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev. V druhom singli si na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC zmerajú sily slovenská jednotka Lukáš Lacko a rakúska dvojka Andreas Haider-Maurer. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v NTC.

Gombos nahradil v slovenskej nominácii Andreja Martina a v piatkových singloch dostane príležitosť namiesto Martina Kližana, ktorý sa iba v utorok večer vrátil z antukového challengeru v kolumbijskej Barranquille. V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 by sa v slovenskom drese mali predstaviť Michal Mertiňák s Lackom, Rakúšania nominovali tretieho najlepšieho deblistu sveta Alexandra Peyu a Geralda Melzera. Nedeľňajší program otvorí o 14.OO súboj tímových jednotiek Lacka a Thiemom, v záverečnej dvojhre by sa mali stretnúť Gombos s Haiderom-Maurerom. Rakúšania pricestovali do Bratislavy bez zraneného Jürgena Melzera, ktorý bol v marci 2010 v Bad Gleichenbergu hlavným strojcom víťazstva domáceho tímu 3:2.

Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. Hlavným rozhodcom bude Francúz Remy Azevar, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Srbka Marijana Veljovičová a Slovák Michal Varmus. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa na prelome januára a februára zdolali v 1. kole 1. skupiny euró-africkej zóny v AEGON aréne Lotyšsko 5:0, Rakúšania mali ako nasadený tím voľný žreb. Víťaz bratislavského duelu sa prebojuje do septembrovej baráze o účasť vo svetovej skupine.

Mečíř na margo zaradenia daviscupového debutanta Gombosa do nominácie uviedol. "Noro hral počas celého týždňa veľmi dobre, darilo sa mu v tomto roku aj na turnajoch. Andrej Martin prišiel so zranením a nemal takú pohodu, preto sme sa rozhodli pre zmenu v nominácii. Pokiaľ ide Martina Kližana, má za sebou dlhú cestu z Kolumbie, stále ju veľmi cíti. Prechod z antuky na hard je ťažký, preto sme Maťa na úvodné dvojhry nenasadili. Šance sú úplne vyrovnané. Rakúšania sú možno miernymi favoritmi, ale my máme zasa výhodu domáceho prostredia," povedal slovenský kapitán.


Gombos má s Thiemom zatiaľ bilanciu 2:2, na daviscupový debut sa veľmi teší. "Minulý rok sme hrali spolu trikrát na antuke, dvakrát som vyhral. Mali sme rozdielny renking, Dominic bol okolo 200. miesta v rebríčku, ja okolo trojstovky. Obaja sme sa odvtedy zlepšili, on je prvýkrát vo svetovej stovke. Nastúpim s tým, že nemám čo stratiť a budem bojovať o každú loptičku. Ďakujem Milošovi, že mi dal šancu. Určite tam bude trochu nervozita, veď Davis Cup hrám prvýkrát, no verím, že ju rýchlo zo seba strasiem."

Kližanovi je ľúto, že v piatok nenastúpi, no plne rešpektuje rozhodnutie kapitána. "S Milošom i ostatnými členmi realizačného tímu sme sa o tom dlho rozprávali. Miloš je kapitán, preto musel urobiť rozhodnutie. Nechcel som byť v jeho koži, no podľa mňa urobil správnu voľbu. Gombi je srdciar, veľký bojovník a verím, že proti Thiemovi to bude super zápas. Bolo by skvelé, keby prekvapil a vyhral."

Lacko má s Haiderom-Maurerom priaznivú bilanciu 1:0. "Hrali sme spolu veľmi dávno, vlani sme absolvovali spoločný tréning. Mojou výhodou by mohlo byť to, že som uplynulý mesiac hral turnaje na harde, zatiaľ čo on zvolil antukový program a nemal toľko času sa adaptovať na tvrdý povrch. Som rád, že prvý deň nastupujem proti Haiderovi-Maurerovi a nie proti Thiemovi."

žreb zápasu 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:
SLOVENSKO - Rakúsko
piatok 14.00 Norbert Gombos - Dominic Thiem, Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer
sobota 14.00 Michal Mertińák, Lacko - Alexander Peya, Gerald Melzer
nedeľa 13.00 Lacko - Thiem, Gombos - Haider-Maurer