Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Nadal nastúpi v semifinále proti Murraymu

Rafael Nadal Foto: TASR/AP

Dvadsiaty ôsmy vzájomný zápas Nadala s krajanom Ferrerom sa od začiatku javil lepšie pre turnajovú päťku.

Paríž 4. júna (TASR) - Druhú semifinálovú dvojicu grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži vytvorili Rafael Nadal a Andy Murray. Na ceste za piatym triumfom na tomto podujatí v rade nezastavil Nadala v repríze vlaňajšieho finále ani krajan David Ferrer, a po víťazstve 4:6, 6:4, 6:0, 6:1 za 2 hodiny a 37 minút nenašiel premožiteľa už v 33. stretnutí na parížskej antuke za sebou. Jeho semifinálový súper Brit Murray sa vytrápil v päťsetovej bitke s domácim Gaelom Monfilsom, no po takmer 200 minútach ho zdolal 6:4, 6:1, 4:6, 1:6, 6:0.

Dvadsiaty ôsmy vzájomný zápas Nadala s krajanom Ferrerom sa od začiatku javil lepšie pre turnajovú päťku. Za stavu 4:4 v prvom sete najskôr Ferrer potvrdil svoje podanie a následne prerazil to Nadalove, aby sa tešil zo zisku prvého setu. Osemnásobný šampión na kurtoch Rolanda Garrosa v druhom dejstve ešte ťažko lámal odpor súpera, no po zvládnutí dlhej výmeny v šiestom geme dotiahol set do víťazného konca v pomere 6:4.

V treťom sa už Ferrerovi nepodarilo narušiť istotu svetovej jednotky na základnej čiare. Nadal neurobil ani jednu nevynútenú chybu, kým v úvodných dvoch setoch ich mal na konte až 28. Za 27 minút uštedril svojmu krajanovi presne umiestnenými údermi "kanára" a otočil duel vo svoj prospech. V druhom geme štvrtého setu zmazal tri brejkbaly súpera a suverénnym spôsobom následne dokráčal za postupom do semifinále. V 28. vzájomnom súboji oboch tenistov si tak pripísal na konto už 22. triumf nad Ferrerom a od piateho víťazstva na Roland Garros v rade ho delia už len dva skalpy.

Murray porazil Monfilsa

Britský tenista Andy Murray
Foto: TASR/AP
"David je jeden z najlepších hráčov na svete. Stále sa zlepšuje. Je mi ho trochu ľúto. V prvom sete som spravil príliš veľa chýb pri bekhende," uviedol Nadal.

"V druhom sete začal hrať oveľa lepšie, robil menej chýb a vtedy akoby som hodil uterák do ringu. Nezvyknem to robiť, no myslel som si, že už sa nedokážem vrátiť do zápasu, nie proti Nadalovi. Nepoužil by som slovo frustrácia. To, čo mi chýbalo, bola sila, alebo chuť po víťazstve," povedal Ferrer.

Štvrté dejstvo malo jasný priebeh. Monfils si za pomoci domáceho hľadiska vypracoval nedostihnuteľný náskok, využil všetky ponúknuté brejkbaly a poslal zápas do piateho setu. V ňom však fyzicky nestačil na britského tenistu, ktorý mu uštedril "kanára" a prvýkrát ho zdolal na parížskej antuke.

Záverečný set sa dohrával už za šera. "Bola tma, ale veľmi som to chcel dokončiť ešte dnes, pretože nebol v najlepšej forme. Ja som sa cítil dobre. No možno práve preto som sa tak ponáhľal do útočenia. Som veľmi sklamaný," uviedol Monflis.

"Povedali mi, že nám ostáva ešte 20 minút, takže by sme teoreticky mohli odohrať dva alebo tri gemy. Šesť bolo maximum, na konci bola už naozaj tma. Našťastie pre mňa, keď som sa v piatom sete dostal do vedenia, tak hral už dosť zle," povedal Murray.

dvojhra - štvrťfinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - David Ferrer (5-Šp.) 4:6, 6:4, 6:0, 6:1, Andy Murray (7-V.Brit.) - Gael Monfils (23-Fr.) 6:4, 6:1, 4:6, 1:6, 6:0