Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Nemecko vyhráva nad Slovenskom 2:0, Hantuchová prehrala s Kerberovou

Na snímke Slovenka Daniela Hantuchová reaguje po prehre v druhom zápase prvého hracieho dňa proti Nemke Angelique Kerberovej vo štvrťfinále svetovej skupiny Pohára federácie Slovensko - Nemecko 8. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V prvej dvojhre Dominika Cibulková nestačila na Andreu Petkovicovú.

Bratislava 8. februára (TASR) - Slovenské tenistky prehrávajú po prvom dni stretnutia 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie s Nemeckom 0:2. O druhý bod pre tím kapitánky Barbary Rittnerovej sa v bratislavskom NTC zaslúžila nemecká jednotka Angelique Kerberová, ktorá zdolala slovenskú dvojku Danielu Hantuchovú za 1:40 h v dvoch setoch 7:6 (9) a 6:1. V úvodnom singli si Andrea Petkovicová poradila so slovenskou jednotkou Dominikou Cibulkovou v troch setoch 2:6, 7:6 (7) a 6:2.

Kerberová mala v prvom sete zápasu s Hantuchovou trikrát brejk k dobru, no Slovenka vždy dokázala kontrovať a vynútila si tajbrejk. V dramatickej skrátenej hre viedla Hantuchová 3:0 a mala k dispozícii dva setbaly, no v koncovke slávila úspech Kerberová, ktorá sa tradične opierala o skvelú defenzívu. V druhom dejstve sa Nemka po rýchlom brejku ujala vedenia 4:1 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a vyrovnala vzájomnú bilanciu s Hantuchovou na 2:2. Kerberová nastúpi v nedeľu o 13.00 v súboji tímových jednotiek proti Cibulkovej.

Hantuchovú mrzí koncovka prvého setu

Na snímke radosť Nemiek po výhre Angelique Kerberovej proti Daniele Hantuchovej v druhej dvojhre úvodného dňa štvrťfinále svetovej skupiny Pohára federácie Slovensko - Nemecko 8. februára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Hantuchovú mrzela koncovka prvého setu. "Mala som k dispozícii dva setbaly, no nevyužila som ich. To bol jeden z kľúčových momentoch zápasu. Kerberová triafala čiary. pripadala som si, akoby som hrala proti stene. Obe dobre returnujeme, preto ma neprekvapilo, že dnes bolo tak veľa brejkov. Aj keď som si prehrala servis, verila som, že sa mi hneď môže podariť rebrejk. Kerberovej podanie, najmä druhé, totiž nepatrí k najkvalitnejším. Prehrávame 0:2, no ešte nič nie je stratené. Pokúsime sa v nedeľu vydrieť tri body," povedala Hantuchová v prvej reakcii pre RTVS. Slovenský kapitán Matej Lipták na margo úvodného dňa poznamenal. "Vedel som, že to budú veľmi ťažké a vyrovnané zápasy. Prvý sme prehrali z mečbalu, v druhom Daniela v úvodnom sete nevyužila setbaly. Škoda, že sme neviedli 1:0, Kerberovú by sme dostali pod väčší tlak. Prehrávame 0:2, no to ešte nič znamená. V Moskve sme viedli po dvojhrách 2:0 a napokon sme prehrali, ešte to môžeme otočiť."

Lipták verí, že zápas s Nemeckom ešte otočia



Kerberová bola po triumfe nad Hantuchovou spokojná. "Bol to ťažký a vyrovaný zápas. Daniela hrala v prvom sete veľmi dobre, kľúčový bol tajbrejk. Snažila som sa hrať agresívne a bojovať o každú loptičku, tak ako počas tréningov. Vedieme 2:0, je to dobrý štart." Nemecká kapitánka Rittnerová na margo úvodných dvojhier uviedla. "Videli sme dva zápasy vysokej úrovne. Dnes sme boli šťastnejšie. Andrea čelila mečbalu, napokon sa jej podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Vedieme 2:0. ale musíme byť opatrné. Najradšej by som bola, keby sme získali tretí bod hneď v úvodnej nedelňajšej dvojhre."

B. Rittnerová: Napriek vedeniu 2:0 musíme byť opatrné




Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný zápas medzi Slovenskom a Nemeckom, stav je nerozhodný 1:1. Slovenky boli vlani blízko k postupu do finále, keď po úvodných dvojhrách viedli v semifinále v moskovskom Krylatskom nad favorizovaným Ruskom 2:0. Družstvu kapitána Šamiľa Tarpiščeva sa však napokon podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Nemky sa vrátili medzi osemčlennú elitu vďaka triumfu 3:2 nad Srbskom. Ak Slovenky počas víkendu uspejú, v semifinále nastúpia 19.-20. apríla opäť doma proti víťazovi súboja medzi Austráliou a Ruskom.

D. Hantuchová: Rozhodlo niekoľko milimetrov



V úvodnej dvojhre Cibulková prehrala s Petkovicovou


Na snímke vľavo Slovenka Dominika Cibulková a vpravo kapitán Matej Lipták sa rozprávajú po prehre 1:2 na sety
Foto: TASR/Martin Baumann
O prvý bod pre tím kapitánky Barbary Rittnerovej sa v bratislavskom NTC postarala nemecká dvojka Andrea Petkovicová, ktorá si poradila so slovenskou jednotkou Dominikou Cibulkovou v troch setoch 2:6, 7:6 (7) a 6:1. V tajbrejku druhého dejstva odvrátila za stavu 6:7 mečbal. V druhom singli nastúpili na tvrdom povrchu DecoColor proti sebe Daniela Hantuchová a Angelique Kerberová.

Cibulková čelila hneď v úvodnom geme zápasu s Petkovicovou dvom brejkbalom, no odvrátila ich, vo štvrtej hre prelomila súperkino podanie a po potvrdení brejku si v prvom sete vybudovala rozhodujúci náskok 4:1. Finalistka Australian Open ťažila z dobrého pohybu po dvorci a skvelého forhendu, pri dlhých výmenách od základnej čiary Nemku často zaskočila nechytateľnými bekhendovými longlajnmi.



Na začiatku druhého dejstva sa Petkovicová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:1, no Cibulková bleskovo kontrovala rebrejkom a rozhodnutie napokon padlo až v tajbrejku. V skrátenej hre viedla Petkovicová už 6:1, no Cibulková zabojovala, získala šesť loptičiek v rade a mala k dispozícii mečbal. Tajbrejkovú koncovku však lepšie zvládla Nemka. Rodáčka z Bosny a Hercegoviny sa dostala na koňa, začala tlačiť Cibulkovú do defenzívy a v treťom sete po brejku v druhom geme odskočila Slovenke na 3:0. Nemka skvele servovala, dala aj niekoľko es z druhého podania a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila pri podaní Cibulkovej hneď prvý mečbal.



Cibulková nevyužila mečbal

Na snímke Nemka Andrea Petkovičová sa teší z výhry 2:1 na sety nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenka bola po zápase sklamaná. "Prehrať z mečbalu je hrozné. Bol to kľúčový moment celého duelu. Dokázala som otočiť z 1:6 na 7:6, no potom loptička z mojej rakety skončila v sieti. V prvom sete som hrala výborne, od konca druhého dejstva však súperka prevzala iniciatívu a začala predvádzať svetový tenis. Mala som byť agresívnejšia a aktívnejšia. Proti Kerberovej to bude iný zápas. Budem sa snažiť odplatiť jej prehru so Sydney. Verím, že v dnešnom druhom singli proti Daniele nezahrá tak dobre ako Petkovicová," povedala Cibulková v prvej reakcii pre RTVS.





1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:

SLOVENSKO - Nemecko 0:2 po prvom dni

Dominika Cibulková - Andrea Petkovicová 6:2, 6:7 (7), 2:6

Daniela Hantuchová - Angelique Kerberová 6:7 (9), 1:6

nedeľa 13.00 Cibulková - Kerberová, Hantuchová - Petkovicová, Hantuchová, Magdaléna Rybáriková - Julia Görgesová, Anna-Lena Grönefeldová