Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

Martin prehral v osemfinále olympijského turnaja s Nišikorim

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin (vpravo) po prehre s Japoncom Kei Nišikorim (vľavo) v osemfinále mužskej dvojhry na XXXI. letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro 11. augusta 2016. Foto: TASR/Ján Súkup

Napriek prehre sa v Brazílii postaral o najväčší singlový úspech slovenského mužského tenisu pod piatimi kruhmi v ére samostatnosti.

Rio de Janeiro 11. augusta (TASR) - Slovenský tenista Andrej Martin neuspel v osemfinále dvojhry na OH 2016 v Riu de Janeiro. Olympijský debutant podľahol štvrtému nasadenému Japoncovi Keiovi Nišikorimu hladko 2:6, 2:6. Napriek prehre sa v Brazílii postaral o najväčší singlový úspech slovenského mužského tenisu pod piatimi kruhmi v ére samostatnosti.

Nišikori hneď v úvodnom geme prelomil podanie Martina a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Slovenský daviscupový reprezentant síce následne vyrovnal na 2:2, no ďalšie štyri gemy sa stali korisťou Nišikoriho. Finalista US Open z roku 2014 zahrával loptičky rýchlo po odskoku, robil minimum nevynútených chýb. V druhom dejstve Nišikori po brejku v šiestom geme odskočil Martinovi na 4:2 a zápas už dotiahol do víťazného konca. Zakončil ho úspešným obhodením.

Martin mal pôvodne štartovať v Riu iba vo štvorhre po boku Igora Zelenaya. Napokon sa však predstavil aj vo dvojhre, kde nahradil Martina Kližana, ktorý sa odhlásil z olympijského turnaja pre obavy z vírusu Zika. Pre Martina je táto sezóna prelomová v kariére. V chorvátskom Umagu postúpil v júli prvýkrát do finále turnaja ATP a po jeho skončení sa premiérovo ocitol v najlepšej svetovej stovke.

Po stretnutí Slovák priznal, že jeho výkon ovplyvnil zdravotný stav. "Mrzí ma to, pôvodne som uvažoval, že nenastúpim, lebo hoci nohu som si dal do poriadku, v stredu večer ma seklo v krku. Môj štvrtkový výkon bol 60-percentný, nemohol som podávať a bolelo ma to pri bekhende. Som sklamaný, že som si nemohol tento zápas užiť naplno," povedal pre TASR Martin, ktorý už zaregistroval aj prvé brazílske zlato pre Slovensko: "Teraz som sa to dopočul a nesmierne im to prajem. Je to pre nich rozprávkový príbeh v disciplíne, ktorú rušia. Teším sa, keď im osobne pogratulujem."

muži - dvojhra - osemfinále:
Kei Nišikori (4-Jap.) - Andrej MARTIN (SR) 6:2, 6:2