Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Šarapovová druhýkrát víťazkou ženskej dvojhry na turnaji Roland Garros

Ruská tenistka Maria Šarapovová bozkáva trofej po jej víťazstve nad Rumunkou Simonou Halepovou vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 7. júna 2014. FOTO TASR/AP

Ruska si z francúzskej metropoly odnáša prémiu 1,650 milióna eur a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA.

Paríž 7. júna (TASR) - Ruská tenistka Maria Šarapovová sa stala druhýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. V dramatickom a kvalitnom finále si ako nasadená sedmička poradila so štvorkou "pavúka" Rumunkou Simonou Halepovou za 175 minút po trojsetovej bitke 6:4, 6:7 (5), 6:4. Šarapovová nadviazala na triumf z antukového vrcholu sezóny z roku 2012 a získala piaty titul z podujatí veľkej štvorky, vlani prehrala vo finále s Američankou Serenou Williamsovou.

Ruska si z francúzskej metropoly odnáša prémiu 1,650 milióna eur a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie na piate miesto. Šarapovová sa zároveň stala hráčkou s druhým najväčším zárobkom na prize money v histórii ženského tenisu a novou líderkou rebríčka Champions Race, do ktorého sa započítavajú tohtoročné výsledky. Osem najlepších tenistiek si vybojuje účasť na šampionáte WTA v Singapure. Halepová napriek finálovej prehre bude v novom vydaní svetového rebríčka figurovať na tretej priečke - najvyššie v kariére.

Rumunka vstúpila do prvého grandslamového finále v kariére odvážne a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Šarapovová však v ďalších minútach pridala na agresivite, ničila súperku bekhendovými longlajnmi a vďaka šnúre piatich gemov otočila na 5:2. Halepová síce následne znížila na 4:5, no v desiatom geme opäť stratila servis, keď jej forhend skončil v aute.



Na začiatku druhého dejstva sa Šarapovová po brejku v druhom geme ujala vedenia 2:0. Halepová ale bleskovo vyrovnala na 2:2 a za stavu 5:4 a 6:5 išla dvakrát podávať na víťazstvo v sete, Šarapovová však dotiahla set do tajbrejku. V skrátenej hre viedla Ruska 5:3, no Halepová potom získala štyri body v rade a vynútila si tretí set. V ňom sa však presadila skúsenejšia Šarapovová. Stratila síce náskok 4:2, no za stavu 4:4 čistou hrou prelomila súperkin servis a v desiatom geme premenila po víťaznom forhende hneď prvý mečbal.

Šarapovová bola po zisku titulu dojatá. "Bolo to moje najťažšie grandslamové finále v kariére. Klobúk dolu pred výkonom Simony, odohrala neuveriteľný zápas. Pred pár rokmi som si vôbec nevedela predstaviť, že by som mohla v Paríži získať dva tituly. V roku 2012 som tu skompletizovala svoju grandslamovú zbierku, vlani som postúpila do finále a teraz sa opäť teším z cennej trofeje. Cítim veľké emócie. Atmosféra na Roland Garros je vždy jedinečná, každý fandí svojej krajine, čo nám hráčkam dodáva veľa energie. Dnes bolo v hľadisku veľa rumunských fanúšikov, našli sa tam aj nejakí ruskí, no tí boli oveľa tichší," povedala Ruska v prvom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Ženy - dvojhra - finále:
Maria Šarapovová (7-Rus.) - Simona Halepová (4-Rum.) 6:4, 6:7 (5), 6:4