Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

V dueli SR - Lotyšsko v úvodnej dvojhre Lacko proti M. Podžusovi

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 by sa v slovenskom drese mali predstaviť Kližan s Michalom Mertiňákom. Foto: TASR/Martin Baumann

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 by sa v slovenskom drese mali predstaviť Kližan s Michalom Mertiňákom.

Bratislava 30. januára (TASR) - Slovenská tenisová jednotka Lukáš Lacko a lotyšská dvojka Martinš Podžus nastúpia v piatok o 15.00 proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára - oficiálnych MS družstiev. V druhom singli si na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC zmerajú sily Martin Kližan a Andis Juška. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v NTC.

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 by sa v slovenskom drese mali predstaviť Kližan s Michalom Mertiňákom. Lotyšský kapitán Karlis Lejnieks predbežne nahlásil pár Arturs Lazdinš, Janis Podžus. Nedeľňajší program otvorí o 13.OO súboj tímových jednotiek Lacka s Juškom, v záverečnej dvojhre sa stretnú Kližan s Martinšom Podžusom. Lotyši prišli do Bratislavy bez tímovej jednotky Ernestsa Gulbisa. Hlavným rozhodcom duelu bude Brit Tom Kinloch, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Poľka Gabriela Dalogová a Slovák Michal Varmus. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa vlani po piaty raz za sebou zvládli "záchranárske" práce, keď v septembri v 1. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny zdolali v NTC Švédsko 3:2. O dva body sa zaslúžil Lacko, tretí pridal Andrej Martin. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Lotyšskom. Ak Slováci vyhrajú, v apríli privítajú v 2. kole opäť na domácej pôde Rakúsko.

Slovenského kapitána potešilo, že Lotyši nenastúpia v Bratislave v najsilnejšom zložení, varuje však pred podcenením pobaltského súpera. "Určite je to trochu úľava, že nepríde Gulbis, ktorý sa vo svetovom rebríčku ATP pohybuje okolo 20. miesta. Ak by nastúpil, naše šance na víťazstvo by sa znížili, hoci netvrdím, že Lacko alebo Kližan by ho nemohli zdolať. Ďalší lotyšskí hráči nie sú v rebríčku príliš vysoko, čo je spôsobené aj tým, že nehrajú toľko turnajov. Nemôžeme ich však podceniť," povedal Mečíř.

Lacko mal po návrate z Australian Open problémy s chrbtom, no deň pred zápasom s Lotyšskom sa už cíti úplne fit. "Od duelu s Novakom Djokovičom v Melbourne som sa o chrbát staral, chodil som na kontroly. Cvičil som a deň pred začiatkom súboja to vyzerá byť v slušnom stave. Môjho piatkového súpera Martinša Podžusa osobne nepoznám, no Miloš ho sledoval na tréningoch a určite mi poradí na neho nejaké finty," povedal pre TASR zverenec trénera Ladislava Simona.

Kližan trochu pozná Jušku z challengerových turnajov. "Videl som ho na challengeroch, ale naposledy pred štyrmi rokmi. Počul som, že teraz vedie skôr rodinný ako športový život, má dve deti. Budem sa snažiť podať maximálny výkon a vyhrať čo najhladším spôsobom. Po dlhých rokoch začíname v Davis Cupe doma proti prijateľnému súperovi a našou povinnosťou je prejsť cez toto kolo ďalej. Sme na to nastavení, iné ako víťazstvo si vôbec nepripúšťame," zdôraznil slovenský reprezentant.



žreb zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Lotyšsko



piatok 15.00 Lukáš Lacko - Martinš Podžus, Martin Kližan - Andis Juška

sobota 14.00 Kližan, Michal Mertiňák - Janis Podžus, Arturs Lazdinš

nedeľa 13.00 Lacko - Juška, Kližan - M. Podžus