Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Slováci zdolali Lotyšsko 5:0, Kližan zdolal Lazdinša

Na snímke slovenský tenista Martin Kližan v druhom zápase proti Lotyšovi Andisovi Juškovi v 1. kole I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Lotyšsko 31. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci privítajú 4.-6. apríla Rakúsko v boji o účasť v baráži o svetovú skupinu oficiálnych MS družstiev.

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenskí tenisti zvíťazili v stretnutí 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Lotyšskom hladko 5:0.

O piaty bod pre domáce farby sa na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC postaral Martin Kližan, ktorý zdolal 16-ročného Artursa Lazdinša v dvoch setoch 6:3 a 6:3.

Slováci privítajú 4.-6. apríla Rakúsko v boji o účasť v baráži o svetovú skupinu oficiálnych MS družstiev.

Martin zdolal Janisa Podžusa

O štvrtý bod pre domáce farby sa na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC postaral dnes Andrej Martin, ktorý si poradil s Janisom Podžusom v troch setoch 6:4, 6:7 (5) a 6:3.

Na snímke Andrej Martin v zápase štvorhry 1. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v tenise mužov Slovensko - Lotyšsko proti lotyšskej dvojici Janis Podžus, Andis Juška v sobotu 1. februára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Za rozhodnutého stavu urobili obaja kapitáni zmeny, v úvodnom nedeľňajšom singli mali pôvodne nastúpiť tímové jednotky Lukáš Lacko a Andis Juška.

Martinovi vyšiel úvod stretnutia s Podžusom, keď hneď v úvodnom geme prelomil podanie mladého Lotyša a výhodu brejku pretavil v zisk prvého setu. V druhom dejstve si obaja hráči držali svoje podania a tak na rad prišiel tajbrejk, v ňom sa presadil lotyšský tenista. O osude tretieho setu rozhodol šiesty gem, v ktorom tretí najlepší slovenský singlista zobral súperovi servis.

Martin si pripísal na konto druhé singlové daviscupové víťazstvo, v sobotu prispel po boku Michala Mertiňáka vo štvorhre k zisku rozhodujúceho tretieho bodu. V záverečnej dvojhre sa predstavia Martin Kližan s Artursom Lazdinšom.

Martin priznal, že nastupovať za rozhodnutého stavu nebolo ľahké. "Ťažko sa hľadala nejaká motivácia, keďže už po štvorhre sme viedli 3:0. Bol to ťažký zápas, Podžus hral lepšie, ako je jeho terajšie rebríčkové postavenie, najmä v druhom sete predviedol vysoký štandard. Niekedy je lepšie vydrieť víťazstvo. Pred začiatkom duelu som si povedal, že sa budem snažiť viac chodiť na sieť a hrať menej výmen. Proti ľavákovi je to vždy iné, treba si na to zvyknúť. Až ku koncu zápasu sa mi podarilo dostať do správneho rytmu," povedal Martin v prvej reakcii pre RTVS.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:
SLOVENSKO - Lotyšsko 4:0
piatok:
Lukáš Lacko - Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1
Martin Kližan - Andis Juška 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:6

sobota:
Andrej Martin, Michal Mertiňák - Juška, Janis Podžus 7:5, 6:1, 3:6, 6:3
Martin - J. Podžus 6:4, 6:7 (5), 6:3
Kližan - Arturs Lazdinš 6:3, 6:3


Obhajcovia prvenstva z Česka do štvrťfinále
Českí tenisti, ako obhajcovia celkového prvenstva, postúpili v nedeľu do štvrťfinále svetovej skupiny Davis Cupu po priebežnom triumfe nad Holanďanmi 3:1. Rozhodujúci bod vybojoval pre svoj tím Tomáš Berdych, ktorý si poradil s Thiemom de Bakkerom v troch setoch 6:1, 6:4, 6:3.

Po prvý raz sa prebojovali do štvrťfinále japonskí tenisti, keď zdolali Kanadu 4:1. O postupe rozhodol súboj medzi Keiom Nišikorim a Frankom Dancevicom, ktorý Kanaďan v druhom sete pre zranenie predčasne ukončil.

"Som rád, že som v troch zápasoch mohol tímu pomôcť k víťazstvu. Po tom, čo sa nám podarilo vrátiť sa do Svetovej skupiny, bolo štvrťfinále naším cieľom," cituje agentúra Reuters Nišikoriho.

Ďalším štvrťfinalistom sa stali Taliani, v argentínskom Mar del Plata zdolal Fabio Fognini domáceho Carlosa Berlocqa v troch setoch 7:5, 6:2 a 6:2 a získal rozhodujúci tretí postupový bod.

Tokio:
Japonsko - Kanada 4:1
Kei Nišikori - Frank Dancevic 6:2, 1:0 - skreč
Go Soeda - Peter Polansky 6:1, 6:4

Astana:
Kazachstan - Belgicko 3:2
Michail Kukuškin - David Goffin 6:4, 3:6, 6:3, 4:6, 0:6
Andrej Golubev - Ruben Bemelmans 6:2, 6:3, 6:1

Praha:
Česko - Holandsko 3:2
Tomáš Berdych - Thiemo de Bakker 6:1, 6:4, 6:3
Lukáš Rosol - Igor Sijsling 3:6, 3:6

Franfurkt nad Mohanom:
Nemecko - Španielsko 4:1
Daniel Brands - Roberto Bautista 7:6 (5), 6:4
Feliciano Lopez - Philipp Kohlschreiber, víťazstvo bez boja

La Roche sur Yon:
Francúzsko - Austrália 5:0
Julien Benneteau - Thanasi Kokkinakis 6:4, 6:1
Gael Monfils - Nick Kyrgios 7:6 (5), 6:4

Novi Sad:
Srbsko - Švajčiarsko 2:3
Filip Krajinovič - Marco Chiudinelli 6:4, 6:4
Dušan Lajovič - Michael Lammer 6:3, 3:6, 6:4

Mar del Plata:
Argentína - Taliansko 1:3
Carlos Berlocq - Fabio Fognini 5:7, 2:6, 2:6