Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Víťazom 12.ročníka Košice Open je Kanaďan Dancevic, Gombos opäť druhý

Slovenský tenista Norbert Gombos Foto: TASR/Milan Kapusta

Gombos si z Košíc odniesol 2975 eur a 48 bodov. Pre rodáka z Galanty to bolo tretie prehrané finále v rade.

Košice 14. júna (TASR) - Kanadský tenista Frank Dancevic sa stal víťazom 12. ročníka challangeru Košice Open. Vo finálovom zápase zdolal Slováka Norberta Gombosa v troch setoch 6:2, 3:6, 6:2. Víťaz turnaja si odniesol prémiu vo výške 5035 eur a 80 bodov do rebríčka ATP.

Prvé štyri gemy patrili Kanaďanovi, ktorý dvakrát prelomil Gombosove podanie. Domáci tenista síce následne znížil na 1:4, no úvodný set pre seba získal Dancevic. V druhom sete Gombos zlepšil pohyb a prvýkrát dokázal prelomiť servis výborne podávajúceho Dancevica. Druhý set napokon vyznel lepšie pre slovenského hráča, ktorý si v závere postrážil svoje podanie a vyrovnal na 1:1. Pre Dancevica to bol vôbec prvý prehraný set na turnaji.

Hneď v úvode rozhodujúceho dejstva musel byť zápas na približne 25 minút prerušený pre dážď. Po nútenej prestávke sa Dancevic vrátil k výkonu z prvého dejstva a využil viacero Gombosových chýb. Už pri prvom podaní domáceho hráča získal Kanaďan bod. Gombos sa dopustil viacerých chýb pri vlastnom i súperovom servise a v rozhodujúcom sete napokon podľahol 2:6. Z víťaznej trofeje sa tak mohol radovať 29-ročný Kanaďan so srbskými koreňmi Dancevic, ktorý sa do hlavnej súťaže Košice Open dostal cez kvalifikáciu.


V Košiciach opäť nevyhral Slovák

Slovenský tenista Norbert Gombos
Foto: TASR Milan Kapusta
Norbert Gombos netajil po finálovej prehre sklamanie. "Je to veľké sklamanie. Veľmi dobre som sa cítil po celý týždeň. Po tom, čo som vyhral druhý set, to vyzeralo dosť dobre. V treťom som pri jeho servise viedol už 30:0 a videl som, že má problémy s mojou hrou. Potom však prišiel dážď a ten ma vyviedol z miery. Súper potom dobre zaservoval a vyhral niekoľko ťažkých výmen v rozhodujúcom sete. Mrzí ma to, hoci je to pekný úspech hrať finále," poznamenal Gombos. Počas košického turnaja to bolo už druhýkrát, čo musel byť Gombosov zápas prerušený pre dážď. Zatiaľ čo v prvom kole to slovenskému hráčovi neprekážalo, vo finálovom súboji ho prestávka vyviedla z ideálnej pohody. "Keď som vyhral druhý set, veril som, že by som ho mohol poraziť. Dobre som sa cítil a hra sa mi darila lepšie ako v prvom sete. Škoda, že to dnes nevyšlo a že to dážď celé narušil," dodal Norbert Gombos.


Tretia finálová prehra v rade

Gombos si z Košíc odniesol 2975 eur a 48 bodov. Pre rodáka z Galanty to bolo tretie prehrané finále v rade. Predtým ťahal za kratší koniec aj na challangeroch v talianskej Vicenze a českom Prostějove. "Už tretí týždeň hrám prakticky bez prestávky. Únavu som však veľmi nepociťoval, keďže som chodieval na regeneráciu. Aj keď som sa dnes ráno zobudil, cítil som sa dobre. Škoda však, že som zápas nezvládol mentálne. V kritických momentoch mi to ušlo o pár milimetrov alebo to môj súper dobre zahral," uviedol Gombos. Až v 12. ročníku košického challangeru sa do finále dostal slovenský tenista, ale Norbert Gombos sa prvým domácim víťazom Košice Open nestal.

Riaditeľ turnaja Miloš Mečíř tak odovzdal cenu za víťazstvo Dancevicovi. Ten po celkovom triumfe neskrýval radosť. "Chcem sa poďakovať organizátorom za skvelý turnaj i divákom, ktorí prišli v naozaj hojnom počte. Veľká vďaka patrí aj mojej manželke, ktorá za mnou prišla taxíkom zo Srbska," povedal víťaz turnaja.

V sobotu bolo na programe aj finále vo štvorhre. V nej triumfoval argentínsko-uruguajský pár Arguello-Behar, ktorý zdolal Poliakov Kapasa s Koniuszom 6:4, 7:6(4). Víťazná dvojica si rozdelí 2155 Eur, zdolaní finalisti dostanú 1225 Eur.


Košice Open 2014:
dvojhra - výsledok finále:

Frank Dancevic (Kan.) - Norbert GOMBOS (SR) 6:2, 3:6, 6:2


štvorhra - výsledok finále:
Facundo Arguello, Ariel Behar (Arg./Urug.) - Andriej Kapas, Blažej Koniusz (obaja Poľ.) 6:4, 7:6(4)