Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Djokovič favoritom French Open,ide skompletizovať grandslamovú zbierku

Líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič. Foto: TASR/AP/Lionel Cironneau

Srbský tenista bude prvýkrát na Roland Garros v pozícii topfavorita.

Paríž 22. mája (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič vstúpi do zápolení na turnaji Roland Garros, ktorý odštartuje v nedeľu, s jasným cieľom skompletizovať svoju grandslamovú zbierku. Už iba titul z parížskej antuky mu chýba k tomu, aby sa zaradil k Fredovi Perrymu, Donovi Budgeovi, Rodovi Laverovi, Royovi Emersonovi, Andremu Agassimu, Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi. Tí dokázali triumfovať na všetkých podujatiach veľkej štvorky.

"Nole" bude prvýkrát na Roland Garros v pozícii topfavorita. Obhajca titulu Nadal, deväťnásobný šampión, sa totiž v tejto sezóne na "červenom piesku" trápi. Djokovič vyhral antukové turnaje v Monte Carle i Ríme, od začiatku roka hrá v skvelej forme. "Táto sezóna je jednou z najúspešnejších v mojej doterajšej kariére. Prirovnal by som ju k roku 2011, keď som vyhral tri grandslamové turnaje. Parížsky titul mi však stále chýba. Bol som už veľakrát blízko, teraz sa ho pokúsim konečne získať," povedal pre akreditované médiá suverénny líder svetového rebríčka ATP, ktorý vlani i v roku 2012 podľahol v boji o cennú trofej Nadalovi.

"Antukový kráľ" po prvý raz od roku 2004 nevyhral ani jeden z európskych turnajov pred Roland Garros. Pre Nadala to je úplne nová situácia. "Na Roland Garros nastúpim s nižším renkingom, ako kedykoľvek predtým. Znamená to, že môžem naraziť na veľmi ťažkých súperov. Ak sa s účinkovaním v Paríži rozlúčim priskoro a nebudem hrať dobre, nenastane koniec sveta. K životu patria i prehry. Budem však bojovať o čo najlepší výsledok a urobím všetko pre to, aby som odohral dobrý turnaj," citovala slová Nadala oficiálna stránka ATP.

O druhý titul na antukovom vrchole sezóny chce zabojovať grandslamový rekordér Roger Federer, na prvenstvo si brúsi zuby aj olympijský šampión z Londýna 2012 Brit Andy Murray. Rodák zo škótskeho Dunblane vyhral na jar turnaj Masters v Madride i podujatie v Mníchove. Slovenský mužský tenis bude mať vo dvojhre iba dvojnásobné zastúpenie. Martin Kližan vlani v 1. kole zaskočil finalistu US Open Japonca Keia Nišikoriho. V tomto roku nenašiel premožiteľa na podujatí v marockej Casablance a vrátil sa do najlepšej svetovej štyridsiatky. Pre Lukáša Lacka je Roland Garros jediným antukovým turnajom v roku.

V ženskom singli bude chýbať slovenská jednotka Dominika Cibulková, ktorá po operácii výrastku na achilovke začala iba nedávno s tréningom. Do súťažného kolotoča by sa mala vrátiť v júni na tráve v holandskom Hertogenboschi. Už svoj trinásty štart v hlavnej súťaži absolvuje Daniela Hantuchová. Najväčším slovenským želiezkom v ohni však bude Anna Karolína Schmiedlová, ktorá v minulom roku v Paríži zdolala bývalú svetovú jednotku Američanku Venus Williamsovú. Zverenka trénera Milana Martinca v tejto sezóne potvrdzuje výkonnostný progres. Na harde v Katoviciach získala prvý titul na okruhu WTA, na antuke v Riu i v Márrakeši bola vo finále.

Obhajkyňou titulu v Paríži je Ruska Maria Šarapovová, ktorá minulý týždeň uspela v generálke na Roland Garros v Ríme. Svetová jednotka Američanka Serena Williamsová by k titulu z Australian Open v Melbourne rada pridala ďalšiu trofej, k favoritkám patrí aj Rumunka Simona Halepová. "Na Paríž mám iba tie najkrajšie spomienky. Vlani proti Marii to bol strhujúci trojsetový finálový zápas. Moja hra zo dňa na deň zlepšuje, cítim sa vo veľkej pohode a skvele pripravená," nechala sa počuť aktuálna svetová trojka. "Čiernym koňom" by mohla byť dvojnásobná wimbledonská šampiónka Češka Petra Kvitová, ktorá začiatkom mája triumfovala na kvalitne obsadenom antukovom turnaji v Madride.