Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Tenis

Juniorka Kužmová hrala o titul na US Open.Vo finále prehrala s Dayovou

Slovenská tenistka Viktória Kužmová odvracia úder domácej Američanky Kayly Dayovej vo finále juniorskej dvojhry na US Open v New Yorku 11. septembra 2016. Foto: TASR/AP
Slovenská tenistka Viktória Kužmová odvracia úder domácej Američanky Kayly Dayovej vo finále juniorskej dvojhry na US Open v New Yorku 11. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Vlaňajšia deblová šampiónka z New Yorku prehrala ako nasadená trinástka s domácou päťkou pavúka Kaylou Dayovou.

New York 11. septembra (TASR) - Slovenská tenistka Viktória Kužmová neuspela vo finále dvojhry junioriek na grandslamovom turnaji US Open. Vlaňajšia deblová šampiónka z New Yorku prehrala ako nasadená trinástka s domácou päťkou "pavúka" Kaylou Dayovou hladko 3:6, 2:6. Napriek tomu dosiahla vo Flushing Meadows svoje juniorské grandslamové singlové maximum, vlani vo Wimbledone postúpila z kvalifikácie do semifinále.

Kužmová sa v prípade finálového úspechu na US Open mohla postarať o deviaty titul slovenského juniorského tenisu na podujatiach veľkej štvorky v éra samostatnosti, štvrtý vo dvojhre. Odchovankyňa košického tenisu nenapodobnila Kristinu Kučovú, ktorá triumfovala v juniorskom singli na US Open v roku 2007. Vlani na Australian Open vyhrala juniorskú dvojhru Kužmovej rovesníčka Tereza Mihalíková, v roku 2006 sa zo zisku trofeje na Roland Garros tešil Martin Kližan.



Kužmovej nevyšiel úvod zápasu so 17-ročnou Dayovou, keď vo štvrtom geme stratila podanie a Američanka si po potvrdení brejku vybudovala rozhodujúci náskok 4:1. Na začiatku druhého dejstva to bol tuhý boj o úvodný gem pri podaní Slovenky. Kužmová ho napokon prehrala a Dayová sa dostala definitívne na koňa. Po dvoch brejkoch odskočila Slovenke na 4:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Dayová získala svoj prvý grandslamový titul.

Sklamalo podanie

Kužmová označila finálový zápas za veľmi náročný. "Nastúpiť vo finále proti domácej hráčke nikdy nie je jednoduché. Súperka hrala veľmi dobre, kvalitne podávala. Ja som v dôležitých momentoch spravila pár chýb, tie rozhodli. Dnes mi nevychádzal servis, ktorý bol v semifinále mojou veľkou zbraňou. Možno svoju rolu zohrala aj únava, na to sa však vyhovárať nechcem. Napriek prehre budem mať na New York iba tie najkrajšie spomienky. Som rada, že som sa s juniorskou kategóriou rozlúčila účasťou vo finále juniorského singla na grandslamovej pôde," povedala pre TASR členka Národného tenisového centra.


juniorky - dvojhra - finále:

Kayla Dayová (5-USA) - Viktória KUŽMOVÁ (13-SR) 6:3, 6:2



Slovenská tenistka Viktória Kužmová odvracia úder domácej Američanky Kayly Dayovej vo finále juniorskej dvojhry na US Open v New Yorku 11. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Slovenská tenistka Viktória Kužmová odvracia úder domácej Američanky Kayly Dayovej vo finále juniorskej dvojhry na US Open v New Yorku 11. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Slovenská tenistka Viktória Kužmová reaguje vo finále juniorskej dvojhry proti Američanke Kayle Dayovej na US Open v New Yorku 11. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Slovenská tenistka Viktória Kužmová podáva proti Američanke Kayle Dayovej vo finále juniorskej dvojhry na US Open v New Yorku 11. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Americká tenistka Kayla Dayová odvracia úder Slovenky Viktórie Kužmovej vo finále juniorskej dvojhry na US Open v New Yorku 11. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Takto sa tešila Viktória Kužmová vlani po triumfe v juniorskej štvorhre na US Open
Na snímke vľavo slovenská tenistka Viktória Kužmová, víťazka juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji US Open a vpravo tréner Ján Sabovčík počas tlačovej konferencie 14. septembra 2015 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Slovenskí juniorskí víťazi vo dvojhre
Slovenský tenista Martin Kližan drží svoju trofej po víťazstve finálového zápasu proti Kanaďanovi Philipovi Besterovi 11. júna 2006 na turnaji juniorov French Open v Paríži.
Foto: TASR/AP


Na snímke vľavo víťazka juniorskej dvojhry na tenisovom US Open Kristína Kučová pózuje s víťaznou trofejou a so svojim trénerom Martinom Záthureckým (vpravo) po prílete na letisko v Bratislave 11.septembra 2007.
Foto: TASR/Martin Baumann


Slovenská tenistka Tereza Mihalíková (vľavo) pózuje s trofejou po zisku titulu v dvojhre junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 31.januára 2015. Vo finále si poradila so štrnástou nasadenou Britkou Katie Swanovou hladko v dvoch setoch 6:1, 6:4 a dosiahla životný úspech. Topoľčianska rodáčka sa stala prvou Slovenkou, ktorá získala v Melbourne singlový titul.
Foto: TASR/AP