Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Tenis

Tenis-US Open: Plíšková vyradila svetovú jednotku Serenu

Česká tenistka Karolína Plíšková podáva proti Američanke Venus Williamsovej v osemfinále tenisového grandslamového turnaja US Upen v New Yorku 5. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Na turnaji nasadená desiatka zdolala domácu favoritku Serenu Williamsovú v dvoch setoch 6:2, 7:6 (5) a prvýkrát v kariére sa prebojovala na singlový vrchol grandslamového podujatia.

New York 9. septembra (TASR) - Češka Karolína Plíšková vyradila v piatok v noci SELČ na US Open v New Yorku svetovú tenisovú jednotku. Na turnaji nasadená desiatka zdolala domácu favoritku Serenu Williamsovú v dvoch setoch 6:2, 7:6 (5) a prvýkrát v kariére sa prebojovala na singlový vrchol grandslamového podujatia. Vo finále ženskej dvojhry sa stretne s turnajovou dvojkou Nemkou Angelique Kerberovou, ktorá si v druhom semifinálovom súboji poradila s Dánkou Caroline Wozniackou za 89 minút 6:4, 6:3.

Úvodné semifinále prinieslo absolútne nečaký priebeh. Plíšková v dueli dvoch najlepšie podávajúcich tenistiek súčasnosti dokázala hneď v úvode nájsť rytmus, skvele jej vychádzal prvý servis a už v treťom geme vzala slávnej Američanka podanie. Prekvapujúci priebeh prvého setu potvrdila druhým brejkom a získala ho vo svoj prospech iba za 26 minút. Serene sa vôbec nedarilo, víťazka 22 grandslamových turnajov bola na Štadióne Arthura Asha bez šťavy a jej úderom chýbali povestná razancia i presnosť. Až na začiatku druhého setu sa dostala do hry, ale chýb sa nezbavila. V piatom geme opäť stratila servis, česká tenistka ale hodenú rukavicu nezdvihla a sama prvýkrát v zápase prišla o podanie. Hneď vzápätí mala Plíšková brejkbal, no Američanka ťažkú situáciu zvládla. Druhý set napokon dospel do tajbrejku, za stavu 4:5 dokázala Plíšková vybojovať pri svojom podaní oba body a súperka následne ukončila svoje trápenie symbolicky dvojchybou.

"Prežívam emotívne chvíle, ťažko sa mi to opisuje. Tento turnaj je ako splnený sen. Som prvýkrát v grandslamovom finále a som nadšená," tešila sa Plíšková. "V zápase som ani trochu necítila nervozitu. Dala som do toho všetko a som rada, že sa to vyplatilo," dodala v prvom televíznom interview. V New Yorku sa jej tak podaril husársky kúsok, keď vyradila obe sestry Williamsové, pred Serenou zdolala v osemfinále aj Venus.

Dvadsaťštyriročná Plíšková je prvou Češkou vo finále US Open po dlhých 23 rokoch. O titul v New Yorku naposledy bojovala Helena Suková, keď v roku 1993 podľahla legendárnej Nemke Steffi Grafovej. Z českých tenistiek vyhrala turnaj iba Hana Mandlíková v roku 1985. Plíšková sa tak v najnovšom vydaní rebríčka WTA posunie minimálne na šieste miesto, v prípade zisku titulu poskočí dokonca až na piatu pozíciu. Naopak, Williamsová po prehre príde o post svetovej jednotky a na trón prvýkrát zasadne Kerberová.



ženy - dvojhra - semifinále:

Karolína Plíšková (10-ČR) - Serena Williamsová (1-USA) 6:2, 7:6 (5)
Angelique Kerberová (2-Nem.) - Caroline Wozniacka (Dán.) 6:4, 6:3