Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Vajdu dojal príbeh Djokoviča: Nole túži po kalendárnom Grand Slame

Novak Djokovič a Marián Vajda (vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Antuková sezóna nevyšla tejto dvojici podľa predstáv, v júli však Djokovič štvrtýkrát vyhral Wimbledon a odštartoval impozantný návrat na mužský Olymp.

Bratislava 23. novembra (TASR) - V posledný marcový deň mu zatelefonoval a naliehavým hlasom mu dal najavo, že ho chce opäť za trénera. Marián Vajda si vzal pár dní na rozmyslenie, napokon však prikývol a začiatkom apríla obnovil spoluprácu so srbským tenistom Novakom Djokovičom. Antuková sezóna im nevyšla podľa predstáv, v júli však "Nole" štvrtýkrát vyhral Wimbledon a odštartoval impozantný návrat na mužský Olymp.

V septembri triumfoval aj na US Open a sezónu zakončil ako svetová jednotka. Slovenský kouč si vyslúžil na okruhu ATP prestížne ocenenie Tréner roka. "Moji trénerskí kolegovia sa rozhodli dať mi hlasy, lebo je za tým určitý príbeh, ktorý dojal aj mňa. Nie každé víťazstvo sa opakuje. To tohtoročné wimbledonské bolo špecifické a oveľa cennejšie. Môžete oprášiť myšlienky na minulosť, ale nikdy to nebude rovnaké. Vždy je tam niečo inovatívne," uviedol Vajda počas galavečera spojeného s vyhlásením ankety slovenský Tenista roka.

Okrem rozšírenia grandslamovej zbierky na štrnásť prvenstiev sa Djokovič radoval aj z trofejí na podujatiach ATP World Tour Masters 1000 v Cincinnati a Šanghaji. Na čelo svetového rebríčka vo dvojhre sa vrátil po takmer dvoch rokoch. Stal sa iba druhým hráčom v histórii, ktorý sa v priebehu sezóny prepracoval z tretej svetovej desiatky až na vrchol. Pred osemnástimi rokmi sa rovnaký kúsok podaril Rusovi Maratovi Safinovi.

V novej sezóne má Djokovič tie najvyššie ciele a chce sa pokúsiť o kalendárny Grand Slam. "Novak medializoval, že má pred sebou métu vyhrať všetky turnaje veľkej štvorky v jednom roku. V uplynulej sezóne neočakával až také prenikavé výsledky. Možno aj preto sa mu tak darilo, že nebol pod takým tlakom. Po pauze bol uvoľnenejší a hladnejší po víťazstvách. Šliapol do pedálov a dokázal vyhrať dva grandslamy. Rok 2019 bude oveľa namáhavejší, musí potvrdiť rolu šampióna a tvrdo trénovať. Musí byť hlavne zdravý a oddať sa naplno tenisu. Skĺbiť to s rodinou je neskutočne ťažké. Myslím si, že to bude veľmi náročný rok."