Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Djokovič štvrtýkrát víťazom mužskej dvojhry

Srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou po jeho výhre nad Juhoafričanom Kevinom Andersonom vo finále dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji vo Wimbledone v Londýne 15. júla 2018. Foto: TASR/AP

Je to jeho prvá trofej z podujatí veľkej štvorky od júna 2016, keď na Roland Garros v Paríži skompletizoval svoju grandslamovú zbierku.

Wimbledon 15. júla (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal štvrtýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry vo Wimbledone. Vo finále si ako nasadená dvanástka poradil s osmičkou "pavúka" Juhoafričanom Kevinom Andersonom 6:2, 6:2, 7:6 (3) a získal trinásty grandslamový titul. V historických tabuľkách sa na štvrtom mieste osamostatnil od Austrálčana Roya Emersona. Djokovič si z trávy All England Clubu odnáša prémiu 2,25 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho pondelňajšom vydaní sa vráti do elitnej desiatky.

Pre "Noleho" je to prvá trofej z podujatí veľkej štvorky od júna 2016, keď na Roland Garros v Paríži skompletizoval svoju grandslamovú zbierku. V uplynulých dvoch rokoch sa Srb herne i výsledkovo trápil. V januári sa podrobil operácii lakťa a vypadol z prvej svetovej dvadsiatky. Po obnovení spolupráce so slovenským trénerom Mariánom Vajdom však jeho forma začala stúpať. Na Roland Garros postúpil do štvrťfinále a vo Wimbledone sa stal po Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, Američanovi Peteovi Samprasovi a Švédovi Björnovi Borgovi štvrtým hráčom v Open ére, ktorý vyhral prestížny turnaj minimálne štyrikrát.

Anderson sa netešil zo zisku titulu ani v druhom grandslamovom finále, vlani na US Open prehral v troch setoch so svetovou jednotkou Španielom Rafaelom Nadalom. Vo Wimbledone však 32-ročný Juhoafričan predvádzal životný tenis. Vo štvrťfinále vyradil najvyššie nasadeného obhajcu prvenstva Federera, hoci prehrával 0:2 na sety a v treťom dejstve čelil mečbalu. V najdlhšom semifinále wimbledonskej histórie, ktoré trvalo 6 hodín a 36 minút, zdolal po päťsetovej dráme Američana Johna Isnera. V rebríčku ATP bude Anderson v pondelok figurovať na piatej priečke - najvyššie v kariére.

Po prvý raz v Open ére nastúpili vo wimbledonskom finále proti sebe dvaja tridsiatnici. Djokovičovi vyšiel úvod zápasu s Andersonom, keď po dvojchybe Juhoafričana hneď v úvodnom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Za stavu 3:1 opäť zobral Andersonovi servis a prvý set sa stal jasne jeho korisťou. Srb kvalitne podával, mal navrch vo výmenách, Na Andersonovi bola badať únava z dvoch predchádzajúcich päťsetových zápasov. Mal problémy s pohybom a pri mnohých loptičkách bol neskoro, robil veľa nevynôtených chýb najmä z forhendu.

Aj v druhom dejstva Djokovič odskočil Andersonovi na 5:1. Juhoafričan mal nízke percento prvého podania, čo bola voda na mlyn Srba, ktorý patrí k najlepšie returnujúcim hráčom na okruhu ATP. Djokovič hral maximálne koncentrovane, takmer vôbec nekazil. V treťom sete Anderson zlepšil servis i returny a mal k dispozícii päť setbalov. Djokovič však všetky odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Za stavu 6:3 premenil v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Andersonom na 6:1.

Djokovič zdvihol nad hlavu cennú trofej pred očami svojho syna Stefana a manželky Jeleny Rističovej. "Nie je nič krajšie, ako pri preberaní grandslamovej trofeje prvýkrát počuť, ako niekto v hľadisku kričí otecko, otecko. Je to pre mňa veľmi emotívny moment. Stefan ešte nemá päť rokov a nemohol sledovať zápas naživo, no mohol byť v lóži aspoň počas slávnostného ceremoniálu. Kevinovi blahoželám k fantastickej jazde. Dnes v prvých dvoch setoch nehral najlepšie, no v treťom dejstve bol na kurte lepší hráč a iba s veľkou dávkou šťastia som získal set vo svoj prospech. Ďakujem celému môjmu tímu a všetkým, ktorí ma dlhé roky podporovali. Návrat medzi elitu nebol jednoduchý. Po prvý raz som bol vážnejšie zranený, pol roka som nútene pauzoval. Začal som však veriť sám sebe, čo bolo veľmi dôležité. Wimbledon je posvätné miesto pre svetový tenis a nie je nič krajšie, ako získať trofej na tomto turnaji. Wimbledonská tráva chutí výborne. Som hrdý na to, že som tu mal možnosť hrať päťkrát vo finále a získať štyri tituly," uviedol Srb vo svojom príhovore.

Anderson na margo finálového duelu poznamenal. "Prvé dva sety boli veľmi zlé. Čakal som, že to bude dlhšie finále. Chcel som Novakovi viac vzdorovať, no nepodarilo sa mi to. Je to pravý šampión, gratulujem mu k zisku titulu. Ďakujem celému môjmu tímu, mojej mame i otcovi, ktorý ma zasvätil do tajov tenisu a trénoval ma 20 rokov. Dúfam, že budem mať ešte šancu získať titul, na ktorý čaká Juhoafrická republika dlhé roky."


Ohlasy svetových médií na triumf srbského tenistu Novaka Djokoviča v mužskej dvojhre na grandslamovom turnaji vo Wimbledone:



teniskisavez.com (Srb.): "Jeden z najlepších v histórii 'bieleho športu' Djokovič získal svoj 13. grandslamový titul."

telegraf.rs (Srb.): "Fantastický Djokovič vyhral štvrtýkrát Wimbledon, Anderson nemal šancu."

tennissa.co.za (JAR): "Andersonov wimbledonský sen sa skončil, bol príliš ďaleko."

bbc.com (Angl.): "Djokovič získal grandslamový titul po viac ako po dvoch rokoch, keď zdolal Andersona."

wimbledon.com (Angl.): "Srb vyhral v troch setoch. Vyčerpaný Anderson si neudržal formu, ktorá ho dostala do finále."

Kicker (Nem.): "Novak Djokovič zastavil vo finále maratónca Kevina Andersona."

L'Equipe (Fr.): "Djokovič sa vrátil na vrchol po viac ako dvoch rokoch."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Triumf Djokoviča v pokri na tráve."

idnes.cz (ČR): "Znovuzrodenie šampióna. Srb Novak Djokovič nenašiel vo Wimbledone premožiteľa."


muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (12-Srb.) - Kevin Anderson (8-JAR) 6:2, 6:2, 7:6 (3)